Tårnåsen Skolekorps

FLOTT REPRESENTANT FRA TÅRNÅSEN: Ferdinand Elvedal (19) fra Tårnåsen Skolekorps til Gardemusikken. Alle foto: Thomas Magnusen
FLOTT REPRESENTANT FRA TÅRNÅSEN: Ferdinand Elvedal (19) fra Tårnåsen Skolekorps til Gardemusikken. Alle foto: Thomas Magnusen

Fra Tårnåsen Skolekorps til Gardemusikken

Ferdinand Elvedal (19) fra Tårnåsen Skolekorps kom igjennom Gardemusikkens nåløye. Fra høsten blir han dermed Gardens, forsvarets og Norges ansikt utad.

Publisert Sist oppdatert

Kompaniet opptrer i både inn- og utland, og er verdensledende innenfor militær eksersis. Grunnlaget ble lagt i det lokale skolekorpset.

Det var vemodig stemning hos store og små musikanter i Tårnåsen Skolekorps da de hedret Ferdinand med fanfare og minikonsert på hans siste korpsøvelse med Tårnåsen Skolekorps.

Medaljeskjoldet han fikk utdelt av korpslederen vitner om en lang korpskarriere, med et vidt spekter av stevner, arrangementer og konkurranser.

– Det har blitt tolv år i korpset før jeg nå må gi meg. Øvelsene tirsdager har vært et høydepunkt i store deler av oppveksten min. Musikken vi har fått spille, utviklingen man får som musikant og ikke minst det veldig gode miljøet har vært en stor motivasjon for å gå i korpset, sier Ferdinand Elvedal.

ØNSKER LYKKE TIL: Tårnåsen Skolekorps og Kolbotn Pike- og Guttemusikkorps ønsker Ferdinand lykke til i Gardemusikken. Her er han sammen med korpsleder Christoffer Heie og dirigent Silje Varhaug.
ØNSKER LYKKE TIL: Tårnåsen Skolekorps og Kolbotn Pike- og Guttemusikkorps ønsker Ferdinand lykke til i Gardemusikken. Her er han sammen med korpsleder Christoffer Heie og dirigent Silje Varhaug.

Musikalsk fellesskap

Ferdinand kan fortelle at grunnen til at han har fortsatt i korpset gjennom så mange år er det musikalske fellesskapet og samarbeidet om å få til noe bra sammen.

Tårnåsen Skolekorps har også gjennom flere år hatt et flott, musikalsk samarbeid med Kolbotn Pike- og Guttemusikkorps (KPGM), slik at det også har blitt vennskap og samspill på tvers av skolekretser.

– Når man går i korps, er man sammen med andre folk som har en lik interesse som deg. I kombinasjon med at korpsfolk generelt er veldig hyggelige, så blir det et fellesskap som er veldig trivelig, sier 19-åringen.

Korpsets grunnfilosofi

– Vi legger mye energi i å få til et musikalsk fellesskap på tvers av alder og ferdigheter i Tårnåsen Skolekorps. Det å prestere sammen med det ferdighetsnivået den enkelte har er vår grunnfilosofi. På den måten oppnår vi spilleglede og prestasjon for den enkelte, og kan få til flotte musikalske prestasjoner – helt uten reservebenker, sier leder i Tårnåsen Skolekorps, Christoffer Heie.

Ferdinand kjenner seg godt igjen i denne beskrivelsen, og mener noe av det morsomste med å spille i korps nettopp er at man merker at man blir flinkere og flinkere, og kan spille vanskeligere og vanskeligere stykker.

– Det fine med det musikalske i korps for meg er at det er alltid rom for forbedring, samtidig som det aldri er så vanskelig at det virker håpløst. Når man starter i korpset, starter man med enkle sanger, men etter hvert som man blir eldre og flinkere så øker nivået på musikken, slik at man alltid har noe å jobbe med, sier 19-åringen.

Unik arena

MESTRING OG TILHØRIGHET: Dirigent Silje Varhaug i TSK og KPGM mener korps er en god arena for mestring og tilhørighet på tvers av kjønn og alder.
MESTRING OG TILHØRIGHET: Dirigent Silje Varhaug i TSK og KPGM mener korps er en god arena for mestring og tilhørighet på tvers av kjønn og alder.

Silje Varhaug er dirigent i Tårnåsen Skolekorps og Kolbotn Pike- og Guttemusikkorps. Hun mener korps er en fin og inkluderende arena der fokuset er rettet mot å oppnå ting sammen.

– Som dirigent er det viktig for meg å skape et miljø hvor man kan utvikle seg musikalsk med trygge rammer og godt sosialt miljø. Korps er en unik arena for å oppleve mestring og tilhørighet på tvers av kjønn og alder, sier Varhaug.

Tålmodighetsprøve

Nå som korpstiden er over for Ferdinand, venter som sagt både krevende og spennende tider.

Søknaden til Gardemusikken ble sendt for lenge siden, og det har vært en tålmodighetsprøve å vente på det endelige svaret. Gleden var derfor ekstra stor når svaret endelig kom, og det var plass til Ferdinand og hans klarinett i Gardemusikken.

– Jeg tenker Gardemusikken blir veldig gøy og utfordrende, og jeg gleder meg veldig. De er noen av de flinkeste i verden, og jeg ser fram til å bli en del av det. Jeg kommer selvfølgelig aldri til å glemme tiden i Tårnåsen Skolekorps og hva denne tiden har betydd for meg. Avskjedskonserten fra korpset var flott og gjorde meg stolt over hva jeg har fått være en del av. Kanskje får jeg og Gardemusikken spille for Tårnåsen Skolekorps en gang? Det hadde vært noe, sier Ferdinand.

– Veldig stolt over Ferdinand

GLEDER SEG: Ferdinand Elvedal gleder seg til å bli med i Gardemusikken.
GLEDER SEG: Ferdinand Elvedal gleder seg til å bli med i Gardemusikken.

Silje Varhaug er egentlig ikke overrasket over at Gardemusikken fant Ferdinand, og hun ønsker ham lykke til.

– Ferdinand er et godt eksempel på hvordan korpsmiljøet utvikler musikktalenter innenfor de trygge rammene som korpset er. Gjennom vårt samarbeid med kulturskolen fostres det opp flinke musikanter som kan velge å satse på musikken videre. Jeg er veldig stolt over Ferdinand som nå får oppfylt mange korpsmusikanters drøm i Gardemusikken, sier hun.

Korpsvenn og forbilde

Korpsleder Christoffer Heie har travle dager. Han og de andre voksenlederne holder på å planlegge årets korpstur for alle korpsmedlemmene. De kan, etter over et år med restriksjoner, endelig reise på korpstur. Likevel tar han seg tid til å ønske Ferdinand lykke til videre.

– Vi ønsker Ferdinand lykke til i Gardemusikken. Han vil bli savnet av både meg og resten av korpset, og vi kan ikke få takket ham nok for hans musikalske bidrag og engasjement. Jeg tror vi kommer til å sende flere musikanter fra Tårnåsen Skolekorps til Gardemusikken fremover. Det er mange talenter i korpset i dag som har hatt Ferdinand både som korpsvenn og forbilde, og som kanskje ønsker det samme? Derfor holder vi på å rekruttere for dem som vil starte i korpset til høsten. Silje har vært på presentasjon i 2. trinn på Tårnåsen, Kolbotn og Vassbonn skoler, og jeg håper alle som kan tenke seg å teste korps melder sin interesse. Vi har plass til alle! sier korpslederen.

– De som begynner i korps kommer ikke til å angre. Jeg sitter igjen med bare gode minner og fine musikkopplevelser, avslutter Ferdinand.

Powered by Labrador CMS