VALG 2021

RETTER FOKUS PÅ TANNHELSE: – Regningen fra tannlegen bør ikke være hovedproblemet når folk skal tenke på hvordan de skal løse helseutfordringene, sier Haitham El-Noush (SV). Foto: Yana Stubberudlien

– Tannhelse er det største hullet i velferdsstaten

Regningen fra tannlegen bør ikke være større enn regningen fra fastlegen, mener Haitham El-Noush (SV) fra Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

– Tannhelse er det største hullet i velferdsstaten. Det er en skam at vi har en tannhelseordning som skaper forskjeller i samfunnet. Regningen fra tannlegen bør ikke være hovedproblemet når folk skal tenke på hvordan de skal løse helseutfordringene. Alle vet at de uløste helseutfordringene vokser bare større og større. Tannhelse er derfor et stort samfunnsproblem vi er nødt til å løse, sier Haitham El-Noush (50) fra Kolbotn.

Om gratis tannhelsetjenester

  • Fylkeskommunen har ansvar for den offentlige tannhelsetjenesten i Viken fylkeskommune, som Nordre Follo er en del av.
  • Barn mellom 0 og 18 år har rett til gratis tannhelsetjenester og er den største pasientgruppen.
  • All undersøkelse, veiledning og tannhelsebehandling for barn og ungdom er gratis, bortsett fra tannregulering (kjeveortopedi).
  • Ungdom 19–20 år betaler 25 prosent av gjeldende takster.
  • Flere andre pasientgrupper har også rett til gratis tannhelsetjenester. Disse er: mennesker med psykisk utviklingshemming, beboere på institusjon, personer som får helsetjenester i hjemmet, rusmiddelavhengige, flyktninger og asylsøkere, innsatte i fengsel og personer med angst for tannbehandling.

50-åringen er listet på andreplass på SVs stortingsliste. Det er Kirsti Bergstø fra Nittedal som er førstekandidat fra Sosialistisk Venstreparti i vårt distrikt, men skulle de kapre enda et distriktsmandat, er det et ledig sete til El-Noush fra Kolbotn.

Han mener regningen fra tannlegen ikke bør være større enn regningen fra fastlegen.

Tannhelsereformen skal gå over to stortingsperioder og vil omfatte alle innen 2027. Reformen bør gjennomføres av staten. Pengene kan hentes ved en mer rettferdig skattelegging av de med høye inntekter, arv og formuer, sier El-Noush.

Haitham El-Noush (50) fra Kolbotn. 50-åringen er listet på andreplass på SVs stortingsliste. Foto: Yana Stubberudlien

Internasjonalt utvalg

Haitham El-Noush jobber i dag som seniorrådgiver i Norad. Han er født i Sudan og kom til Norge for 24 år siden. Ifølge ham har han vært politisk aktiv siden ungdomstiden, også før han kom til Norge.

– Jeg har vært medlem i SV i over 20 år og har hatt ulike styreverv i SVs lokallag. Jeg var også styremedlem i SV Oppegård ved flere perioder. I perioden 2009-2013 satt jeg som andre varamedlem til Stortinget fra Nordland og var også vara i bystyret i Bodø, sier El-Noush, som er i dag medlem av arbeidsutvalget til SVs internasjonale utvalg.

– Som stortingsrepresentant i SV-s internasjonale utvalg vil jeg naturligvis fokusere på nasjonal politikk, men samtidig vil jeg ta med meg lokale saker fra min egen kommune og fronte dem i Stortinget, sier El-Noush.

– Hvilke lokale saker er kjernesaker for deg?

– Østmarka som nasjonalpark, rensing av Kolbotnvannet og forvaltning av Gjersjøen som drikkevannskilde, pendling fra kommunene enten til Oslo eller sørover i regionen, strandsoner, samt samarbeid mellom staten og frivilligheten om idrettstilbud, sier El-Noush.

Powered by Labrador CMS