LOKALE BUTTIKKER: Vil du ha de, må du bruke de.

Nå trengs du mer en noen gang!

Kjære gamle Oppegård-beboer: Her kommer en viktig beskjed til deg!

Publisert Sist oppdatert

Hva gjør «gamle Oppegård» til et sted hvor du vil bygge og bo? Hvorfor du og jeg havnet her er én ting, men langt viktigere er det hva som får oss til å bli.

Svaret er sikkert like sammensatt som deg og meg. For noen er det nærheten til Oslo eller familierelasjoner, mens det for andre vil handle om den korte veien til fjorden, marka eller begge deler. 

Jeg er enig. Alt dette er vel og bra, men det er faktisk ikke dét denne kommentaren skal handle om. Den skal nemlig handle om noe du kan miste. For faktum er at gamle Oppegård trenger deg mer enn noen gang nå.

Denne kommentaren skal handle om viktigheten av å bruke de små, men unike aktørene som i årevis har «vært der». Steder som du gang etter gang er fornøyd med når du bruker, men som du kanskje tar for gitt at er der. Målet er med denne teksten er ikke nødvendigvis at du skal handle mer, men forhåpentligvis bare enda mer lokalt.

Lokale perler

Ideen til denne kommentaren kom midt i et intervju med driverne av restauranten Gamle Tårnhuset. Det slo meg plutselig at jeg faktisk er stolt av å fortelle folk «utenbys fra», at vi har et slikt sted midt på Kolbotn. 

Hvorfor bruker jeg det ikke oftere egentlig? Bidrar jeg egentlig nok for at steder som Tårnhuset, Vinoria, Kullebunden eller Lenes kafé på Greverud skal være bærekraftig? 

Hvor ofte tar du middagen på en lokal restaurant eller kjøper noen av de fantastiske bakverkene fra Kaffebar´n i Kantorveien? Og hvor ofte er du innom Fiskehuset, urmakeren i Edvard Griegs vei eller service-høyborgen Fargerike på Sofiemyr Senter? Kjøper du grønnsakene dine på Nor Frukt, eller handler du paprika og koriander på Kiwi? Hvorfor er det egentlig så vanskelig å drive butikk på Myrvoll Torg eller i Oppegård Senter?

MYRVOLL TORG: Her har de vært utskiftninger de siste årene.

Listen er lang - savnet er stort

Svaret på det siste spørsmålet er sannsynligvis fordi vi ikke bruker det nok. Og plutselig er de borte. De små unike stedene eller tilbyderne som har gjort, og gjør, Oppegård til Oppegård. 

Joda, vi er i aller høyeste grad en slik aktør selv. Uten betalende abonnenter eller annonsører så blir det ingen lokalavis. Drar du til Vinterbro eller Ski for å spare noen hundrelapper på gassgrillen, så risikerer du at Jernia i Sentrumsbygget ryker. Klipper du deg hos Cutters på Byporten, så klipper du deg ikke hos Kims Studio på Kolbotn. Steen og Strøm er vel og bra det, men sjekket du utvalget hos Kolbotn Klær først? 

De små «ubetydelige» valgene vi tar hver dag, blir ikke lenger ubetydelige når de gjentas av mange nok. Da blir de plutselig en trussel mot eksistensen. Er det for sent, så er det for sent. 

Listen over lokale butikker jeg har hørt at folk her savner er lang. Wasabi på Tårnåsen, legendariske Lille Paris på Sofiemyr, restauranten La Paz, G-Sport i Sentrumsbygget, Spaceworld på Kolbotn Torg og Roma Brus i Håndverkshuset. 

HISTORIE: Wasabi på Tårnåsen ble plutselig borte i 2022.
ROMA PÅ SOFIEMYR: Roma Brus i Håndverkshuset ble en del av historiebøkene i 2017.
LA PAZ: Har du bodd her lenge nok til å huske La Paz i denne innpakningen?

Ta bevisste valg

Plutselig er noen av dagens butikker på denne listen, og nettopp derfor vil jeg at du tenker over dette en ekstra gang nå, i nettopp den perioden hvor vi bruker aller mest penger.

Jeg håper denne lille teksten fører til at du oftere tar bevisste valg om å handle mer lokalt. Ta deg et glass på ett av de lokale serveringsstedene, bruk kinoen, se OPAL sine show i Kolben og unn deg et kjøttstykke fra ferskvaredisken på Coop Mega. Ja, og tegn et abonnement på Oavis eller ØB, for den sakens skyld. Vær en lokal helt!

Om alt det overnevnte ikke alene er hovedgrunnen til at det er godt å bo i gamle Oppegård, så gjør det i alle fall hjemplassen vår til et litt rikere sted. Både bokstavelig talt og ikke.

Hva er din lokale favoritt? Skriv det gjerne i i kommentarfeltet vårt på Facebook, så får de en liten ekstra oppmerksomhet!

NB: I den første utgaven av denne kommentaren stod det «urmakeren i Kolbotnveien» med henvisning til Kolbotn Optikk. Riktig gateadresse her er selvsagt Edvard Griegs vei.Powered by Labrador CMS