SKOLESKYSS OG TRAFIKKSIKKERHET

PÅ VEI TIL KOLBOTN UTEN SIKKERHETSBELTER: På bildet kan du se Peter Mjønes (7), Guro Løkkevik Haugom (9) og Amanda Mjønes (9) fra Svartskog. Foto: Privat

Reagerer på usikrede busser

Foresatte reagerer på at Ruter fortsatt sender busser uten setebelter for å hente skolebarna på Svartskog. – Etter planen vil det komme nye busser rundt oktober 2021, da regner vi med at det ikke lenger vil oppstå denne type situasjoner, sier Sofie Bruun, pressevakt i Ruter.

Publisert Sist oppdatert
TAR OPP MED RUTER: Lokalpolitiker Maja S. K. Ratkje (MDG) fra Svartskog har selv to skolebarn. Hun kjemper for barnas sikkerhet og er sporadisk i kontakt med Ruter på Twitter. Her kan du se meldingene hennes til Ruter fra tidligere i år (før sommerferien).

– Det er over 50 barn og unge fra Svartskog som hentes av to skolebusser uten setebelter og kjøres til Kolbotn hver dag. Vi kan ikke sende ungene våre til og fra skolen usikret, sier Nina Cecilie Bugge på vegne av flere foresatte på Svartskog.

Oppegård Avis har tidligere skrevet om den toårige kampen til foresatte på Svartskog for å få på plass skolebusser med sikkerhetsbelter.

Høsten 2017 ble det også opprettet Facebook-siden "Gi oss skolebuss med sikkerhetsbelter" for å få fokus på problemstillingen. Etter press fra foresatte, kommunen og media kunne Svartskog-familiene endelig juble i februar 2018 da barna hadde fått nye busser - med sikkerhetsbelter.

Tur-retur hver dag uten sikkerhet

Men lykkerusen varte ikke lenger. Rett etter skolestarten i år ble Oppegård Avis kontaktet på nytt av flere foresatte fra Svartskog. De melder om at situasjonen med de usikrede bussene som Ruter setter inn gjentar seg gang på gang.

– Det startet igjen da ungene begynte på skolen igjen etter korona-hjemmeskole før sommerferien, og det fortsatte igjen fra skolestarten. Nå har det gått to uker med kjøring skolebusser uten sikkerhetsbelter. De nye førsteklassingene kjører på ulykkesveien Gamle Mossevei tur-retur hver dag uten sikkerhet, sa Nina Cecilie Bugge til Oppegård Avis forrige uke.

TAR OPP MED RUTER: Lokalpolitiker Maja S. K. Ratkje (MDG) fra Svartskog har selv to skolebarn. Hun kjemper for barnas sikkerhet og er sporadisk i kontakt med Ruter på Twitter. Her kan du se meldingene hennes til Ruter fra tidligere i år (før sommerferien).

– Skuffende

Marte Ingeborg Haltli (11) er en av de over 50 barna som er rammet av dette. Tidligere skrev hun et brev til fylkesordføreren og forklarte om situasjonen med usikrede busser på vegne av Svartskog-barna. Innlegget hennes ble også publisert i Aftenposten Junior.

– Det er veldig skuffende å oppleve det gang på gang. Jeg kan forstå at Ruter kan ha problemer, men de burde gjøre noe med dette for at det er farlig å kjøre i en buss uten sikkerhetsbelter. Det er det samme som å kjøre i en usikret bil, særlig når veien er glatt. Vi har flere skarpe svinger og bratte bakker på Svartskog, og for noen år siden var det en buss som veltet her i grøften, sier elleveåringen.

– Vi er kraftig lei

Martes mor, lokalpolitiker Maja S. K. Ratkje (MDG), kjemper for barnas sikkerhet og er sporadisk i kontakt med Ruter på Twitter.

– Jeg har nylig fått vite at den ene av de to bussene er på reparasjon. Er det virkelig mulig å prioritere så dårlig at de da ikke setter inn en annen buss med sikkerhetsbelter? Vi er kraftig lei. Dette har skjedd igjen flere ganger etter vi ble lovet sikre busser. Det har også skjedd på glatt vinterføre tidligere i år, sier Ratkje.

TAR OPP MED RUTER: Lokalpolitiker Maja S. K. Ratkje (MDG) fra Svartskog har selv to skolebarn. Hun kjemper for barnas sikkerhet og er sporadisk i kontakt med Ruter på Twitter. Her kan du se meldingene hennes til Ruter fra forrige uke.

Rektor på Kolbotn skole sier at det ikke er hennes ansvar siden bussen er satt opp som en rutebuss, ifølge Ratkje.

Feil på den ene av de to bussene

Denne uken har det vært setebelter på den første av de totalt to bussene som kjører Svartskog-barna til og fra skolen, ifølge foresatte. Den andre bussen som går noen minutter senere har imidlertid ikke hatt setebelter.

I forbindelse med saken har Oppegård Avis tatt kontakt med Ruter. Pressevakt Sofie Bruun sier at det ikke er Ruter som eier bussene, men at de kjøper tjenester fra en annen operatør.

– Jeg har nå fått sjekket med operatøren. Denne ruten kjøres med to busser som har setebelter, og som er egnet til å kjøre ruten rundt Svartskog. Den ene bussen har imidlertid fått en feil, og står nå på verkstedet i påvente av en viktig del. Det er ingen som vet helt sikkert når delen ankommer, og bussen kan repareres, forklarer pressevakten.

Videre sier hun at i mellomtiden er det satt inn en buss uten belter sammen med bussen som skal være utstyrt med belter.

Etter planen vil det komme nye busser rundt oktober 2021, da regner vi med at det ikke lenger vil oppstå denne type situasjoner.

Sofie Bruun, pressevakt i Ruter AS

Oktober 2021

– Ruter er derfor nå i dialog med operatøren for å se hvordan vi kan finne løsninger, for eksempel ved at kjøringen av bussene legges slik at barna kan ta bussen med belter, sier Bruun.

Hun sier Ruter har nå satt i gang arbeidet med et nytt anbud for rutene i området Oslo-Sør som Svartskog inngår i.

– Etter planen vil det komme nye busser rundt oktober 2021, da regner vi med at det ikke lenger vil oppstå denne type situasjoner, sier pressevakten.

Foresatte til elevene på Svartskog sier at de ikke er fornøyd med Ruters svar.

– Barna tar begge bussene om morgenen. Det er ikke plass til alle i én, sier Maja S. K. Ratkje på vegne av foresatte.

Powered by Labrador CMS