Plastisbanen på Kolbotn

BANETRØBBEL PÅ GRUNN AV SKIFTENDE VÆR: Plastisbanen var stengt mandag formiddag. Kommunen satte opp et skilt med følgende tekst: "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget. Vi åpner så fort det er mulig."

– Skiftende vær skaper ujevnheter på underlaget

Bare to uker etter åpningen måtte plastisbanen på Kolbotn repareres og stenges. "Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget", informerte kommunen mandag morgen.

Publisert

Oppegård Avis har skrevet om prosjektet Vinterland til 680.000 kroner, som handler om kommunens kjøp av en skøytebane med en overflate av plast.

      Prosjektet "Vnterland":

  • I begynnelsen av desember 2018 skulle kommunen sørge for følelsen av storby ved å anlegge en kunstisbane på minst 200 kvadratmeter på Jan Baalsruds plass.
  • Budsjettet for prosjektet er på 680.000 kroner, som inkluderer skøytebanen, trærne rundt og belysningen, samt montering.
  • Skøytebanen kom ikke på plass før 2. mars 2019, og overflaten ble av plast istedenfor kunstis.
  • Etter planen skal banen brukes hvert år fra 1. november og helt til over påske, uavhengig av vær.
  • Kommunen har ikke opplyst hvor mye penger skal settes av til driften av banen.
  • Leverandøren anbefaler at banen vaskes hver dag/etter tre-fire timers bruk for at den har gli.
  • Kommunen har valgt å vaske banen to ganger i uke.

Fredag forrige uke, to uker etter den offisielle åpningen av skøytebanen, tok vi med ungdomsredaksjonen til Kolbotn for å teste denne skøytebanen. Skuffelsen var stor siden banen hadde meget dårlig gli, plastbitene på overflaten svulmet opp og løsnet flere steder, og det var flere hakk og humper med luft under platene.

Mandag morgen da Oppegård Avis var innom Jan Baalstruds plass, var plastisbanen stengt. Det manglet i hvert fall én av plastdelene som banen består av. Kommunen satte opp et skilt på banen med følgende tekst:

"Vanskelige værforhold. Vi oppfordrer til ikke å bruke banen. Skiftende vær skaper ujenvheter på underlaget. Vi åpner så fort det er mulig."

Les også: Plastisen som ikke glir

 

TÅLER IKKE VÆRSKIFTE? Plastplatene svulmet opp og løsnet flere steder på banen. Bildet ble tatt fredag forrige uke.

Les også: – Det føltes rett å slett ikke som at vi var på en skøytebane 

Kommunen forbereder våren

Senere på dagen ble skøytebanen åpnet igjen, ifølge kommunen. De vil ikke svare på spørsmål om årsakene til at platene på overflaten har svulmet opp og løsnet kun to uker etter åpningen av banen.

– Dette er fordi at det skulle ha vært flat underlag.

Oppegård Avis har spurt leverandøren om årsaken til løse partier på banen kort tid etter banen ble tatt i bruk.

– Dette er fordi at det skulle ha vært flat underlag. Vi har tatt dette opp med kommunen og vil ikke kommentere noe mer til avisen etter en avklaring med kommunen, sier prosjektleder Bror Stensholm i Unisport Scandinavia AS.

Juletrærne rundt skøytebanen ble også fjernet mandag denne uken.

"Trærne fjernes fordi UTE Oppeegård (red. anm.: Den tekniske virksomheten i Oppegård) forbereder nå våren. Det vil bli satt ut et mer vårlig tema", skriver kommunen.

Les også: Lager skøytebane i Kolbotn sentrum

Ble ikke testet i minusgrader

Oppegård Avis har tidligere skrevet at plastoverflaten på banen er slitesterk og mister lite materiale. Dette er ifølge rapporten fra SINTEF, som har utført test av plastoverflaten.

Det er viktig å nevne at testen ikke ble utført i minusgrader, men i romtemperatur (ved 22 plussgrader) og ved å simulere bruk av barn på 47 kilo.

Det anbefales å bruke et bestemt glidemiddel fra leverandøren av plastisbanen for å forbedre glideegenskapene på overflaten, og disse kan forbedres med bare 21 prosent i forhold til den upreparerte plastoverflaten, ifølge testen utført av Sintef.

Det er altså ukjent hvor glatt plastoverflaten kan være om vinteren, også med tanke på at det ikke kan brukes rengjøringsmidler på overflaten ved lavere enn ti minusgrader.  Det er heller ikke anbefalt å rengjøre plastisbanen med glidemiddelet ved temperaturer lavere enn 15 minusgrader.

Kommunen skriver at ved lave vintertemperaturer er banen tenkt sprøytet med vann og vil fungere som en vanlig skøytebane. Det betyr at produktene beskrevet over ikke vil være i bruk ved slike lave temperaturer.

Les også: – Oppegård var sterkt advart mot dette kjøpet

 

 

Powered by Labrador CMS