BLANT DE BESTE OG DE VERSTE: Oppegård har meget gode resultater i årets Kommunebarometer når det gjelder grunnskolesektoren, men ligger nesten på jumboplass når det gjelder sektoren pleie om omsorg.
BLANT DE BESTE OG DE VERSTE: Oppegård har meget gode resultater i årets Kommunebarometer når det gjelder grunnskolesektoren, men ligger nesten på jumboplass når det gjelder sektoren pleie om omsorg.

Fortsatt på toppen

Oppegård kommune er rangert som landets syvende beste, men ikke alt er på stell, og gapet mellom Oppegård og Ski er stort.

Publisert

– Jeg har bodd her hele livet mitt og trives veldig godt i Oppegård. Vi har en flott kommune å bo i til tross for noen enkelte negative sider som for eksempel lokalisering av politistasjonen. Det blir spennende å se hvordan det går med kommuneøkonomien etter sammenslåingen med Ski, sier Christian Holm (30) fra Kolbotn.

Oppegård Avis har snakket med flere innbyggere i forbindelse med denne saken. Folket på gaten er altså ikke i tvil om hva som er Norges beste kommune å bo i, og de får nå støtte av Kommunebarometeret 2018, som er en svært omfattende rangering av landets 422 kommuner etter en rekke kategorier.

TRIVES I OPPEGÅRD: – Jeg trives veldig godt i Oppegård, sier Christian Holm (30) fra Kolbotn.
TRIVES I OPPEGÅRD: – Jeg trives veldig godt i Oppegård, sier Christian Holm (30) fra Kolbotn.

Les også: Kloakkutslipp fra Kolben hemmeligholdt i ett år

Førsteplass i Follo

Kommunebarometeret (KB) viser at Oppegård siden i fjor har sklidd en plass ned på listen, fra sjette til syvende plass, men til tross for dette, har vår kommune fortsatt en topp-plassering i Follo og blant de ti beste kommunene i landet, ifølge totaltabellen.

Ski kommune ligger fortsatt langt bak Oppegård i totaltabellen, men har klatret hele 106 plasser opp siden i fjor, fra 217. til 111. plass.

Den andre naboen, Ås kommune, har også forbedret fjorårets resultater og ligger nå på 20. plass på landsbasis og på 2. plass i Follo etter Oppegård.

Vestby er rangert på 39. plass i landet og på 3. plass i Follo etterfulgt av Frogn, som ligger på 103. plass på landsbasis, ifølge årets Kommunebarometer.

Enebakk og Nesodden har de verste resultatene i Follo, og ligger på henholdsvis 202. og 148. plass i totaltabellen.

Les også: Scorer dårlig på åpenhet

Best grunnskole

I KB rangeres kommunene etter 152 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer, med forskjellig vekt. Grunnskole og pleie og omsorg er viktigst, og hver av de to sektorene utgjør 20 prosent av barometeret samlet.

Oppegård har i mange år hatt meget gode resultater i KB når det gjelder grunnskolesektoren. Vår kommune har fortsatt best grunnskole i Follo og er rangert på 4. plass i landet i KB, uendret siden i fjor.

Nabokommunen Ski ligger på 4. plass i Follo og på 20. plass i landet. Frogn og Nesodden ligger på henholdsvis 2. og 3. plass i vår region.

Les også: Kjempet for sønnen i to år

Verst på pleie og omsorg

Verken Ski eller Oppegård kommune kan skryte av resultatene innen sektoren pleie og omsorg. I årets KB ligger de på henholdsvis 313. og 276. plass blant landets 422 kommuner.

Samtidig kan vi legge merke til at begge kommunene har forbedret sine resultater siden i fjor da de var rangert på henholdsvis 400. og 363. plass.

Barnevern

Innen barnevernsektoren, som har en vekt på ti prosent i barometeret, har Oppegård klatret opp hele 34 plasser siden i fjor og er nå rangert på 30. plass i landet.

Til tross for at nabokomunen Ski har forbedret sine resultater i likhet med Oppegård, ligger den fortsatt langt bak vår kommune, på 64. plass i tabellen.

Barnehage

Når det gjelder barnehagesektoren, som har en vekt på ti prosent i barometeret, har vår kommune fortsatt svært dårlige resultatene på landsbasis. Samtidig ser vi at Oppegård har forbedret resultatene sine siden i fjor og klatret opp fra 344. til 299. plass.

Ski kommune ligger litt bedre an enn Oppegård, på 258. plass, men har fortsatt lite å skryte av når det gjelder denne sektoren.

Økonomi

Innen økonomisektoren, som har en vekt på ti prosent i barometeret, er det et stort gap mellom Oppegård og Ski.

Vår kommune er nemlig rangert på 90. plass på landsbasis mens nabokommunen ligger nesten på jumboplass. Ifølge årets tabell har Ski kommune enda verre resultater enn i fjor og er rangert på 394. plass blant de 422. kommunene i Norge.

Les også: Har bedre økonomi enn nabo

Lavere kostnadsnivå i Ski enn i Oppegård

Innen helsesektoren ligger Oppegård på 102. plass mens Ski er rangert nesten helt nederst i tabellen, på 407. plass.

Innen vann, avløp og renovasjon har Oppegård klatret opp fra 151. til 78. plass siden i fjor. Ski har også forbedret sine resultater betydelig og er nå rangert på 97. plass i KB.

Innen kultursektoren ligger Oppegård på 166. plass mens Ski er plassert på 318. plass.

Innen saksbehandling ligger Oppegård på 209. plass mens Ski er rangert på 266. plass.

Innen sektoren sosialtjeneste ligger vi også bedre an enn, på 166. plass vs. Skis 318. plass.

Innen sektoren miljø og ressurser ligger Ski rett bak Oppegård, som er rangert på 131. plass.

Det er bare innen sektoren kostnadsnivå at Ski ligger noe bedre an enn Oppegård. Her er Oppegård rangert på 149. plass mens Ski ligger på 128. plass.