HAR TROEN: Kommunedirektør Øyvind Henriksen er sikker på at Nordre Follo kommune var en riktig beslutning.
HAR TROEN: Kommunedirektør Øyvind Henriksen er sikker på at Nordre Follo kommune var en riktig beslutning.

– Får det best sammen

– Min påstand er at Oppegård kommune ville stått mer ustøtt alene, sier kommunedirektør Øyvind Henriksen.

Publisert Sist oppdatert

Er det én ting mange innbyggere i gamle Oppegård nå er frustrert over, så er det den økonomiske situasjonen Nordre Follo står i etter sammenslåingen av de to kommunene. Eller sagt med andre ord: «Oppegård hadde klart seg mye bedre alene, enn det Nordre Follo kommune tilsynelatende vil gjøre det neste årene».

Den teorien hadde kommunedirektør Øyvind Henriksen liten tro på da vi møtte ham rett etter budsjettfremleggelsen.

– Det murres til stadighet ute i deler av befolkningen om at alt var bedre før, og ikke minst at Oppegård kommune ville stått mye bedre rustet alene. Tallene du presenterer her i dag kan kanskje gi denne delen vann på mølla. Hva har du å si til dette?

– Mitt utgangspunkt er at verden ikke hadde sett bedre ut for de to kommunene om vi ikke hadde gjort dette. Det ligger et stort potensial i at vi nå har blitt én stor kommune, og på litt lengre sikt kommer dette til å bli bra. Det er ulike årsaker til at økonomien for de to kommunene var forskjellig. Den ene kommunen investerte kanskje mer enn den andre, mens den andre kanskje hang etter på vedlikeholdsetterslep. Totalt sett vil de tingene vi gjør nå på investeringssiden, være helt nødvendige, og det er nettopp de investeringene som nå utfordrer oss. På et tidspunkt måtte vi også ta grep på vedlikeholdssiden, og det kom nå, sier han bestemt.

– Hadde stått mer ustøtt alene

Han mener at Oppegård kommune ikke hadde klart seg bedre alene.

– Dette hadde selvfølgelig kommet om man bare var Oppegård kommune også, og min påstand er at Oppegård kommune ville stått mer ustøtt alene. Begge kommunene ville hatt økonomiske utfordringer om de ikke var sammenslått. Men jeg er nå en gang ansatt i Nordre Follo kommune da, påpeker kommunedirektøren.

Han er krystallklar på at det kommer til å ende godt for befolkningen i Nordre Follo, til tross for noen tøffe økonomiske år i vente.

– Vi har alt som skal til for å lykke med dette og det kommer til å bli bra for Nordre Follo, uansett om du bor på Kolbotn, i Oppegård, Ski eller i Skotbu, lover Henriksen.

Går tregere enn forventet

En viktig post som skulle gi den nye kommunen kjærkomne inntekter, var salg av kommunale eiendommer. Så langt går salget trått.

Faktisk går det så trått at kommunedirektør Øyvind Henriksen måtte budsjettere med en halv milliard kroner mindre i inntekter på 2022-budsjettet, enn det som tidligere har vært signalisert.

Likevel vil han ikke være med på premisset i Oppegård Avis sitt spørsmål om «hvorfor salget går så trått?»

– Det går ikke trått, men det er ikke bare-bare å selge eiendom. De skal både forberedes for salg og det skal være et marked. Vi kan heller ikke legge ut alt på samme tid, det er mer komplekst enn som så. Men det er en klar politisk bestilling og vi jobber med det. Nå styrker vi grunneier-teamet som vil være med å styrke arbeidet med å klargjøre eiendommer for salg, sier kommunedirektøren.

For høye forventninger

Han er heller ikke med på at salg av eiendom ikke har vært prioritert hardt nok til nå.

– Vil det prioriteres hardere i tiden som kommer?

– Vi prioriterer det allerede så hardt vi kan, og det er stort politisk trøkk på dette området, sier han.

– Men det er fortsatt et stort gap mellom forventninger og gjennomførte salg?

– Jo, men vi har eiendommer som vi tror vi kan selge for en viss sum. Men dette må både klargjøres for salg, og vi må ha interesserte kjøpere. Det å treffe hundre prosent på tempoet i den prosessen og volum er veldig krevende, mener Henriksen.

– Så det er heller forventningene som var for høye da, kontra det som var realistisk?

– Ja, det kan du godt si, men det tar ikke bort viktigheten av å selge eiendom, for det er en god måte for oss å bedre økonomien vår på, sier han.

Powered by Labrador CMS