STILLE SENTRUM: Mange kan ha nytte av de nye koronavettreglene til Røde Kors. Dette bildet ble tatt i Kolbotn sentrum lørdag formiddag 14. mars.
STILLE SENTRUM: Mange kan ha nytte av de nye koronavettreglene til Røde Kors. Dette bildet ble tatt i Kolbotn sentrum lørdag formiddag 14. mars.

Kan du Koronavettreglene?

Røde Kors har utviklet ni gode grep i usikre tider.

Publisert

Snart er det påske, og vanligvis er de velkjente fjellvettreglene en viktig ingrediens. I år har Røde Kors derimot gått til utvikling av et helt nytt sett regler: Koronavettreglene. 

Mange er bekymret. Hva kan vi gjøre? Hvordan skal vi oppføre oss. Slik er Koronavettreglene til Røde Kors:

1. Følg myndighetenes råd til enhver tid

og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.

2. Vår oppførsel kan redde liv

Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene. 

3. Aksepter egne og andres følelser

Vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.

4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon

Håndter følelsene dine på en sunn måte. 

5. Hold kontakt med venner og familie

...på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk. 

6. Vis omsorg

...og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.

7. Viruset kan ramme alle

Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper. 

8. Ta vare på deg selv

Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter. 

9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp

fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud. 

Powered by Labrador CMS