FØLGER MED: Konstituert kommuneoverlege, Monica Viksaas Biermann (t.h.) følger nøye med på smitte-utviklingen. Foreløpig er det ikke aktuelt å gi ordfører Hanne Opdan råd om å innføre inngripende tiltak i Nordre Follo.

Følger situasjonen nøye

For en uke siden ble det gitt nye råd til Nordre Follos innbyggere, for å unngå en videre smitteøkning. Les hva som må til for at råd skal bli til tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Den økende smitten i Nordre Follo gjør at kommuneoverlegen følger nøye med på utviklingen. På slutten av forrige uke ble det innført nye og tydelige anbefalinger til Nordre Follos innbyggere, og foreløpig eksisterer det ingen konkrete planer om å endre strategi fra anbefalinger til tiltak.

– Dette er en helhetsvurdering, og vi følger nøye med på situasjonen. Dersom ikke trenden med f.eks. økt belastning i helsetjenesten snur, vil det kunne bli aktuelt at kommuneoverlegen kommer med råd om å innføre tiltak. Det overordnede målet er at vi skal hindre at Covid-19 pandemien fører til en betydelig sykdomsbyrde, og belastningen på kapasiteten i kommunehelsetjenesten og sykehusene skal ivaretas, sier Monica Viksaas Biermann, konstituert kommuneoverlege, til Oppegård Avis.

Kontroll på Greverud

Det er foreløpig heller ikke aktuelt å gjøre noe med begrensninger på skoler.

– Det er ikke aktuelt nå å gi råd om gult nivå i skolene. Eventuell bruk av trafikklysmodellen i skolen må ses i sammenheng med fritidsaktiviteter og aktivitet ellers i samfunnet. Vi må også huske på at barn heldigvis i svært liten grad blir alvorlig syke av koronavirus, sier Viksaas Biermann.

Hun bekrefter også at det store utbruddet tilknyttet Greverud skole, hvor 70 personer er smittet, nå ser ut til å være under kontroll.

– Ja, utbruddet på Greverud skole oppfattes å være under kontroll, og det ser ut til at det klinger av.

Her er det for øvrig en klar hovedvekt av elever som er yngre enn 12 år som er smittet, og som derfor ikke har fått tilbud om vaksine, forteller den konstituerte kommuneoverlegen.

Følg rådene

Hva skal så folk gjøre, utover å følge rådene gitt i forrige uke?

– I tillegg til de vanlige rådene om å holde seg hjemme ved symptomer, og fokus på å holde hendene rene, har det vært gjennomført målrettet midlertidig jevnlig testing på flere trinn. Dette tror vi har vært med å avdekke smittetilfeller som ellers ikke ville vært oppdaget, og begrense videre smitte. Ved jevnlig testing har vi også funnet en del smittede uten symptomer, som vi kanskje ellers ikke ville ha oppdaget.

Går som planlagt

I skrivende stund er det halvannen måned til julaften, men i tiden frem til Sølvguttene synger julen inn klokken 17.00, skal det avholdes en rekke arrangementer hvor folk normalt samles. Det er julefrokoster, avslutninger, julebord og julegrantenninger.

Viksaas Biermann sier det blir opp til hver enkelt innbygger å avgjøre hva man deltar på i førjulstiden.

– Det er per i dag ingen smittevernregler som regulerer næringslivet, arrangementer eller fritidsaktiviteter og lignende, derfor skal i utgangspunktet dette gå som planlagt. Det er opp til hver enkelt innbygger å etterleve rådene som er gitt så langt som mulig, og så håper vi at det vil være nok til å unngå tiltak og begrensninger, sier hun.

Powered by Labrador CMS