Rosa sløyfe 2021:

ÅRETS SLØYFE: Årets sløyfe er designet av moteskaperen Nina Skarra
ÅRETS SLØYFE: Årets sløyfe er designet av moteskaperen Nina Skarra

– Husk å kjenne etter!

Langt færre norske kvinner har fått påvist brystkreft under koronapandemien. Det er både gledelig og bekymringsfullt.

Publisert Sist oppdatert

Koronapandemien har gått kraftig utover brystkreftstatistikken. Tall fra Kreftregisteret viser at det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert for brystkreft fra ett år til et annet.

– Det er ingen grunn til å tro at færre utviklet brystkreft i fjor. Vi frykter mange vil få en forsinket diagnose framover. Dette er svært alvorlig når vi vet at til tidligere brystkreft oppdages, til bedre blir prognosen og til mer skånsom blir behandlingen, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.

Derfor har Rosa sløyfe-aksjonen, som starter i dag 1. oktober, i år valgt å sette søkelyset på tidlig oppdagelse.

9 av 10 overlever

Det gjelder i aller høyeste grad også her lokalt. Men at 2020-tallene ligger på hele 300 færre tilfeller enn året før, bekymrer distriktsleder i Kreftforeningen, Christine Lager Nesje.

– Vi ser ingen grunn til at dette er en naturlig nedgang, og har aldri registrert så store svingninger. Selv om 9 av 10 overlever, er det veldig viktig med tidlig oppdagelse, sier Lager Nesje, som selv er bosatt på Kolbotn.

GIR GODE RÅD: Distriktsleder Christine Lager Nesje sier det er viktig å oppdage brystkreft tidlig.
GIR GODE RÅD: Distriktsleder Christine Lager Nesje sier det er viktig å oppdage brystkreft tidlig.

Det viktigste er selvsagt å overleve, men tidlig oppdagelse kan også innebære en mer skånsom behandling, slik at seneffekter blir mindre, og kvinnene lettere kan gjenoppta et normalt liv og legge kreftsykdommen bak seg. Deltakelse i screening øker sjansene for tidligdiagnostikk av brystkreft, sier Lager Nesje.

Hun har noen enkle og tydelige råd til alle kvinner i Nordre Follo.

– Husk å kjenne etter, undersøk brystene dine selv, oppsøk lege ved uregelmessigheter og møt opp til mammografitime, oppfordrer hun.

Store forsinkelser

I 25 år har alle norske kvinner i alderen 50-69 år fått tilbud om jevnlige røntgenundersøkelser for å sjekke om de har brystkreft. Gjennom det såkalte Mammografiprogrammet oppdages brystkreftsvulster tidlig, og det har redusert dødeligheten med 20 prosent.

– Da koronapandemien kom til landet, måtte testsentrene stenge på grunn av smittevernhensyn. Selv om mammografiscreeningen nå er i gang igjen, er det kraftige forsinkelser flere steder i landet. Vi kan derfor ikke få oppfordret kvinner nok til å gå til legen dersom de oppdager en kul eller andre mistenkelige endringer i brystet sitt, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Sløyfen er en viktig påminner

Hver oktober farges Norge rosa i solidaritet med brystkreftrammede. Når nordmenn kjøper en rosa sløyfe, støtter de brystkreftforskning som redder liv og gjør livet bedre etter behandling.

– I år vil det å ha den rosa sløyfen synlig på seg gjennom hele oktober være ekstra viktig fordi kvinner trenger å bli minnet på at akkurat nå er det viktigere enn noen gang å ta endringer i brystet på alvor, avslutter Harris Utne.

Powered by Labrador CMS