UKRAINERNE I NORDRE FOLLO

ØNSKER ALLE VELKOMMEN: – Vi ønsker alle velkommen, sier arrangør Katya Bukhantsova. Her er hun sammen med Astraea Antal (til høyre på bildet) fra duoen Monument Alley og de nyankomne ukrainerne fra Nordre Follo kommune, Natalia og Yevheniia Kudriavets.

Inviterer til ukrainske kunst- og kulturdager

Se, smak, hør og opplev Ukraina på Toppenhaug seniorsenter i Oppegård førstkommende helg når det arrangeres ukrainske kunst- og kulturdager i Nordre Follo.

Publisert Sist oppdatert

Det er Ukrainsk forening Øst-Norge som står bak Ukrainske kunst- og kulturdager i Nordre Follo. Arrangementet fikk støtte på 33.000 kroner fra Nordre Follo kommune og er en del av Kunst i Follo, et større arrangement med 150 utstillere fra hele regionen.

– Ukraina feirer sin nasjonaldag onsdag 24. august. Bli med på den store markeringen lørdag og søndag denne uken. Vi ønsker alle sammen velkommen. Det blir mye spennende for både store og små, lover Katya Bukhantsova (40), som er ansvarlig for arrangementet.

40-åringen, som flyttet fra Ukraina til Norge for åtte år siden, er leder av Kunstforeningen Oslo Syd. På fritiden koser hun seg med kunsthekling. Bukhantsova er også opptatt av gjenbruk og er glad i flere avanserte håndarbeid-teknikker. I tillegg til hekling kan hun sy, brodere og strikke.

Imponerende program

Arrangementet skal avholdes på Toppenhaug seniorsenter i Oppegård lørdag 27. august og søndag 28. august, fra klokken 11:00 til 17:00 begge dagene. Programmet er imponerende og barnevennlig.

– Det blir kunstutstillinger, konsert med flere ulike musikalske innslag, visning av ukrainske folkedrakter, flere verksteder for barn, servering av ukrainske nasjonale retter og et marked, sier Bukhantsova.

Både verksteder og konserter er gratis, og det kreves ingen påmelding, men det må beregnes noe ventetid ved mange fremmøtte.

Flere verksteder

Lørdag kan du oppleve en flott kunstutstilling. Her kan du kjøpe tekstildokker fra ukrainske Nina Hagen, Katya Bukhantsova bidrar med sin heklekunst, og det blir også stilt ut flere akvarellbilder.

SALGSUTSTILING: Kunstutstillinger arrangeres både lørdag og søndag. Her kan du blant annet kjøpe tekstildokker, laget av ukrainske Nina Hagen fra Oslo.

Det blir også åpen kafé hele dagen. Her får du mulighet til å smake på flere kjente ukrainske nasjonale retter som borsjtsj med pampusjky, varenyky og annet. Du kan også kjøpe kaffe, pølser, vafler og kaker om du vil. Flyktninger som er bosatt i Nordre Follo skal bidra med matlaging i kafeen.

BORSJTSJ: Borsjtsj er en grønnsaksuppe hvor hovedingrediensen er rødbeter, mens de andre ingrediensene kan variere. Den kan inneholde forskjellige grønnsaker og kjøtt, og den tilsettes gjerne rømme og dill ved servering.
PAMPUSJKY: Pampusjky er en slags hvitløksbrød som serveres gjerne til borsjtsj.
VARENYKY: Varenyky er ukrainernes svar på de nå så trendy dumplingene. Ofte lages de med kål, løk og kokte poteter, men om du ikke vil ha kål, kan du bruke sopp, ost, kjøtt eller bær, for eksempel kirsebær.

Fra klokken 12:00 til 16:00 blir det arrangert et treskjæringsverksted med ukrainske Julia Favoritova (verkstedet Sverlyk). Verkstedet passer for både barn (fra ni år og oppover) og voksne.

TRESKJÆRING: Både barn og voksne kan bli med på et treskjæringsverksted.

De som er glad i redesign kan bli med på et syverksted med RELOVE, som arrangeres fra klokken 13:00 til 16:00. Barn under ti år må ha følge av en voksen. Her kan du lære å lage små vesker, hodepynt og solsikker av tekstiler.

Det blir også et malerverksted for barn fra klokken 12:00 til 16.00.

Fortsetter på søndag

Søndag blir det igjen kunstutstillinger og matservering, som på lørdag. I tillegg blir det et stort konsertprogram fra klokken 13:00. Ukrainske Arthur Maturaimov (8) skal starte det med et musikalsk innslag på piano.

Videre blir det servert en matinékonsert med symfonisk folkrock-/ progressiv rock-duoen Monument Alley, som består av Astraea Antal fra Gentle Knife og Erlend Engebretsen fra Fatal Fusion.

– Duoen ble etablert for fire år siden, med det er bare nå at vi begynner å spille konserter. Denne høsten har vi planlagt totalt fire konserter. De første to av disse skal spilles under Kunst i Follo-arrangementet denne helgen, først i bibliotekgalleriet i Kolben fra klokken 17:00 til 19:00 fredag denne uken og så på Toppenhaug seniorsenter på søndag. Det er en stor ære for oss å være med på dette arrangementet, sier Astraea Antal (47) fra Greverud.

MATINÉKONSERT: Søndag kan du oppleve en matinékonsert med symfonisk folkrock-/ progressiv rock-duoen Monument Alley, som består av Astraea Antal fra Gentle Knife og Erlend Engebretsen fra Fatal Fusion.

Konserten med Monument Alley skal vare i en time. Det skal vises kunstvideoer på lerret, og det blir lyssetting, fargerike drakter, ekspressiv musikk og små historier mellom stykkene. Duoen skal også sørge for en musikalsk overraskelse. De skal nemlig fremføre deres egen tolkning av den ukrainske MGP-låten "Stefania".

FolkeMelodi, som er et ukrainsk blandet kor, skal fortsette konsertprogrammet, etterfulgt av et moteshow, med visning av 13 ukrainske folkedrakter fra Katya Bukhantsova.

Alle folkedraktene har hun sydd selv. Disse ble vist på Roseslottet tidligere i år. Denne gangen har Bukhantsova laget hodekranser til disse draktene.

UKRAINSKE FOLKEDRAKTER: Søndag kan du oppleve visning av ukrainske folkedrakter.
Powered by Labrador CMS