GIR RUSSEN RÅD: Kommuneoverlegen Kerstin Anine Johnsen Myhrvold ber russen som var på Ios om å oppsøke legevakten.

Ber lokal russ oppsøke legevakten

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold og FHI ber Oppegård-russen som var på Ios om å oppsøke legevakten.

Publisert

I dag døde en 18-åring fra Bærum av smittsom hjernehinnebetennelse. Det skjedde få dager etter hjemkomst fra en russetur til den greske øya Ios. 

Tidligere i dag kunne Oppegård Avis fortelle at rundt 40 russe-ungdommer fra Oppegård deltok på den samme turen som 18-åringen som mistet livet. 

I etterkant av det tragiske dødsfallet oppfordrer både Folkehelseinstituttet (FHI) og kommunelege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, alle som har deltatt på russeturen om å oppsøke legevakten. 

Det gjelder uavhengig om man har hatt symptomer på sykdom, eller ikke.

Føre-var-tiltak

Følgende tekst er hentet fra FHIs nettsider:

Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av en bakterie (meningokokk). Sykdommen smitter ved dråpesmitte. Vanligste smittemåte er gjennom spytt, for eksempel ved kyssing og deling av glass eller flasker. Det er svært sjelden at det oppstår sykdom hos personer som har hatt tett kontakt med den syke. For å redusere risikoen ytterligere kan man gi antibiotikabehandling, såkalt bærerskapsutrydding, til personer som kan ha blitt smittet.

– Som et føre-var-tiltak anbefaler vi at alle ungdommer som deltok på russe-eventet på Ios i den samme tidsperiode og de som har vært i nær kontakt med 18-åringen etter hjemkomst fra Ios, følges opp spesielt. Disse kan få en dose antibiotika på lokal legevakt, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Lokalt råd

Dette gjelder i høyeste grad også for Oppegård-russen som deltok på denne turen. Også hvis man føler seg frisk.

– De som i uke 30 var med på dette russearrangementet til Ios, bør henvende seg til sin lokale legevakt for å få en antibiotika-tablett. Jeg har i dag vært i kontakt med Follo legevakt i Ski som er kjent med at denne anbefalingen er gitt. De er forberedt på at det kan komme mange ungdommer som har vært utenlands, sier Johnsen Myhrvold til Oppegård Avis.

Hun presiserer at dette gjelder uansett om man har symptomer eller ikke. 

– Det eneste kriteriet for å oppsøke legevakten er at man har vært på denne spesifikke russeturen til Ios. Det er ikke et krav om å oppsøke legevakten, men en anbefaling.

Johnsen Myhrvold sier det ikke er grunn til panikk, men at det er godt føre var-tiltak. 

– Nei. Det er svært sjelden at det oppstår sykdom som følge av tett kontakt med noen som har vært syk, men jeg oppfordrer likevel alle som har vært på denne turen om å ta denne antibiotikatabletten. Da er er det bare å møte opp på legevakten i Ski, gjentar kommunelegen.

Powered by Labrador CMS