Medieforsker: – Økonomisk rasjonelt
Medieforsker tror avis-stopp kan være dytten enkelte trenger for å bruke nettet.
Om du du synes det er like vemodig som oss å gi slipp på den gode, gamle papiravisa, så kan medieforsker Tellef Solbakk Raabe bekrefte at det slettes ikke er dumt med et fysisk produkt i hånda, gjerne en gang i uka. Slik vi hadde det, altså.
Allikevel kommer vi ikke unna det enkle faktum at det er dyrt å trykke en fysisk avis, ikke minst sniker miljøaspektet seg inn. Aviser vokser jo tross alt på trær, trær vi hogger ned for at du og jeg skal kunne bla oss gjennom ukens siste begivenheter.
Nå som Oppegård Avis kun blir et produkt på det store nettet, ble vi nysgjerrig. Hvordan er egentlig våre medievaner, og hvordan kommer lokalavisa ut i dette bildet?
Dyrt
Solbakk Raabe tok seg tid til å si noen ord om hva som er fordelen med å ha lokalavisen på nett fremfor papir. Ikke overraskende har svaret først og fremst med penger å gjøre.
– Det kjedelige svaret er rett og slett økonomiske besparelser. Pris på papir og distribusjon har gått opp mye de siste få årene, samtidig som færre og færre leser papiraviser. Med mindre avisleserne er villige til å betale store summer for papiravis, er det økonomisk rasjonelt å skru ned frekvens, eller kutte ut papir helt, forklarer han.
Mer tid til papiravisa
– Hva viser forskningen er best for å få med seg nyheter? Å lese nyheter på papir eller digitalt?
– Så vidt jeg vet har vi ingen konkret forskning på hvordan man får med seg nyhetsinnhold best. Det finnes psykologisk forskning på at man lærer bedre av å lese på papir, fremfor fra digitale plattformer. Dermed kan vi anta at papir er bedre. Undersøkelser fem, seks år tilbake viser at folk som leser papiravis bruker mer tid på lesingen fremfor digitale lesere, starter han.
– Man kan anta digitalt bruk er forbundet med kjappe oppdateringer, mens papiravis i større grad er et ritual. Dette skiftet har skjedd gradvis over en 20 års periode. Ser vi på nyere data er mange papirlesere i dag pensjonister, og de har kanskje mer tid til å bruke på nyhetslesing generelt, antar han.
Mange leser lokalavis
– Finnes det forskning som forteller noe om man fatter mer interesse for lokalnyheter fremfor generelle nyheter?
– Vi har gode data på mediebruk fordelt på kategori nasjonal eller lokalt, sier han og henviser til en undersøkelse om betaling av nyheter gjort i 2022.
Den viser at mens de fleste spurte i undersøkelsen henter daglige nyheter fra riksdekkende aviser, kommer lokalaviser tett på. Hele 57% oppgir at de også søker til lokalavisene for informasjon. 13 % mener at lokalavisen er deres viktigste kilde til nyheter.
Erstatning for papirkosen
– Mange mener man mister viktig kos når man kutter papiravisen, men er det noe ved det digitale som erstatter denne følelsen av kos?
– Mange publikasjoner eksperimenterer med såkalt langlesning. Der bruker man en del digitale forteller grep som animasjoner og videosnutter. Kart som man kan fordype seg i. Det kan være bra å tilby noe som papiravis ikke kan tilby. I det store bildet ser vi at det gjerne satses på mer helge-stoff og magasiner med helgeutgaver, og da lengre saker. Vi ser at det blir kortere og kortere saker i ukedagene, og lengre saker i betalingsprodukter i helgene.
– Hva vil du si til de eldre, og de andre som helst ikke vil gi slipp på papirnyheter fremfor det digitale?
– Det kommer trolig til å være papiravis i flere år fremover, men hovedsakelig i helgene. Man kan nok ikke basere seg på å lese lokalavisa på papir hver dag om kort tid. Mange har redusert frekvens på utgivelsene sine allerede. Det går jo heller ikke lenger å bare ha fasttelefon; kanskje kan dette være et dytt til å bruke nettavis?