Motocross

VANT ØSTLANDSCUP: Starten gikk med 30 deltakere på grinden. Sebastian med #226 på ryggen.
VANT ØSTLANDSCUP: Starten gikk med 30 deltakere på grinden. Sebastian med #226 på ryggen.

Vant Østlandscup i motocross

Sebastian Carlsen (13) fra Sofiemyr drømmer om å bli best innen motocross.

Publisert

– Da jeg var liten, vant jeg omtrent alle løpene innen motocross, men da jeg begynte å kjøre de store syklene for tre år siden, klarte jeg ikke å komme helt til topps, sier 13-åringen fra Sofiemyr, som er blant topp ti i Norge innen sin klasse (13-15 år) per i dag.

VANT BÅDE SERIEN OG LØPET: Pokalfangsten for to uker siden.
VANT BÅDE SERIEN OG LØPET: Pokalfangsten for to uker siden.

I juni kom Sebastian på 6. plass i NM, og for to uker var han den beste blant de 54 deltakerne i hans klasse som stilte til start under årets Østlansdscup på Gardermoen (red. anm.: Østlansdscup ble i 2017 etablert som erstatning for Norgescupen).

– Det er nå det første året jeg har deltatt i Østlandscupen i voksenklasse (MX85, 13-15 år), så det har vært ekstra gøy å vinne både serien og hele løpet, sier Sebastian stolt.

I helgen som var fikk han en ny pokal på hyllen: 5. plass i sesongens siste løp, NM Lag i Lierdalen.

Tidlig krøkes

EN AV POKALHYLLENE: Sebastian har mange pokaler og premier på rommet sitt, og i helgen som var fikk 13-åringen en ny pokal. Denne gang kom han på 5. plass i sesongens siste løp, NM Lag i Lierdalen.
EN AV POKALHYLLENE: Sebastian har mange pokaler og premier på rommet sitt, og i helgen som var fikk 13-åringen en ny pokal. Denne gang kom han på 5. plass i sesongens siste løp, NM Lag i Lierdalen.

Sebastian startet med motocross da han fylte fem år, men interessen for denne idretten dukket opp to år tidligere.

– Jeg kjøpte en firehjuling til ham da han var tre år gammel. Da han prøvekjørte den for første gang på travbanen, var han kjempeivrig og strålte av glede. Dessverre er det ikke lov å kjøre på en motocrossbane før fylte fem år, så vi måtte vente i to år til før vi kunne sette i gang med motocross på alvor, sier Sebastians far, Christian Carlsen (43).

Les også: Det viktige spørsmål 51

Motocrossfamilie

Selv har 43-åringen alltid vært interessert i motoriserte kjøretøy, men det var ikke før han fylte 24 år at han fikk interesse for motocross. Interessen for denne idretten har blitt spredt til alle de tre barna hans.

MOTOCROSSKIDSA: Christian (13) med søsknene Ida (9) og Julian (7).
MOTOCROSSKIDSA: Christian (13) med søsknene Ida (9) og Julian (7).

Foreløpig er det den eldste i søskenflokken, Sebastian, som gjør det stort innen motocross, men både Ida (9) og Julian (7) trener aktivt og er superinteressert i denne idretten, ifølge foreldrene.

Får kortere reisevei

Omtrent hver eneste helg fra påske og til midten av november er hele familien på treningssamlinger eller motocrosscuper med barna, og kjører rundt fra grusbane til grusbane med bobilen.

– Den nærmeste banen ligger i Enebakk, og det er 40 minutter å kjøre dit. Det blir fantastisk når vi får en splitter ny motocrossbane i Assurdalen i Ski, kun fem minutter unna der vi bor, sier Christian Carlsen.

Ifølge ham har den lokale motocrossklubben rundt 200 medlemmer i Follo per i dag, men han tror interessen for motocross kommer til å vokse når den nye banen kommer på plass.

Les også: Motorcrossbanen kommer!

Oppgraderte fire ganger

– Jeg liker å kjøre fort. Jeg liker veldig godt adrenalinet, farten og spenningen, og ikke minst friheten jeg har når jeg kan hoppe fra store hopp. Noen ganger er det skummelt, men så er det også gøy.

Sebastian Carlsen (13)

– Da Sebastian fylte fem år, fikk han en splitter ny motocross-sykkel. Da vi dagen etter dro til Enebakk for å prøvekjøre den, var han helt vill. Tre måneder senere måtte vi kjøpe en ny sykkel til ham siden han hadde en stor progresjon og kjørte for fort med sin lille sykkel, sier faren.

Ifølge ham måtte de bytte fire sykler i løpet av det første året. Da Sebastian fylte syv år, fikk han ikke lov til å kjøre med de små syklene lenger fordi han kjørte for fort med disse. Da fikk han en racer med 13 hestekrefter, noe Sebastian satte stor pris på.

Har store ambisjoner

– Jeg liker å kjøre fort. Jeg liker veldig godt adrenalinet, farten og spenningen, og ikke minst friheten jeg har når jeg kan hoppe fra store hopp. Noen ganger er det skummelt, men så er det også gøy, sier 13-åringen.

Han har spanske Jorge Prado, norske Kevin Horgmo og nederlandske Jeffrey Herlings som sine forbilder, og drømmer om å bli best og leve av motocross så lenge det blir mulig.

I tillegg til NM, SM og EM, har 13-åringen planer om å delta i Adac-serien i Tyskland til neste år. Dette er i håp om å bli oppdaget av en stor sponsor, og foreldrene gjør alt de kan for å stimulere interessen.

– Målet vårt er at Sebastian holder på med denne idretten så lenge han synes det er gøy. Han er en del av et stort og trygt idrettsmiljø, og det skal aldri være noe press fra oss, sier Christian og Carina Carlsen.

Ekstremsport

For to år siden brakk Sebastian kragebeinet, i fjor hadde han brudd i håndleddet og tre av hans venner fra motocrossmiljøet skadet seg skikkelig stygt, men dette har ikke satt en stopper for den motocrossglade Sofiemyr-gutten.

Siden 13-åringen driver med ekstremsport og utsetter seg for relativt stor skaderisiko, investerer foreldrene til Sebastian i det beste beskyttelsesutstyret til sønnen.

– Etter at bestekompisen hans skadet seg i Italia, og han hadde det samme utstyret som Sebastian, kjøper vi kun det beste beskyttelsesutstyret som finnes på markedet. Bare en hjelm koster rundt 7.000 kroner og han har to av disse, sier faren.

Han sier Sebastian trenger sponsorer for å nå målene sine. Familien håper derfor at noen flere ønsker å støtte 13-åringen i satsningen hans fremover.

Er du interessert i motocross, kan du følge med på Sebastians instagramkonto Sebastian_carlsen226 eller bloggen hans Carlsen MX Team.

Les også: Hvem er Lionel Messi?