RETT TIL HELTID: Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) fra Kolbotn ønsker flere heltidsstillinger, spesielt til kvinner i omsorgssektoren.

Ta kampen for hele stillinger!

Vi trenger en heltidskultur der alle får tilbud om hele stillinger. Det er mulig, men det krever politisk vilje, skriver Nicholas Wilkinson (SV) i dette debattinnlegget.

Publisert

Situasjonen

35 % av kvinnene og 14 % av mennene jobber deltid i 2017. Spesielt ille er det i typiske kvinneyrker som i helse- og omsorg. De som gjør den viktige jobben med å pleie våre eldre og gjøre oss friske.

Les også: – Planen gir stor anerkjennelse av våre veteraner

Deltidsjobb betyr deltids-lønn og deltids-pensjon, men med samme kostnader til husleie, mat og strøm. Deltid skaper fattigdom og mer utrygge liv med folk som er avhengige av ringevakter eller andres inntekt.

Fordelene ved heltid

Forskning fra Fafo og erfaringer i kommune-Norge viser at heltid i helse- og omsorg er bra for eldre og syke og for de ansatte.

De eldre og syke får ansatte med bedre tid, de slipper å forholde seg til mange forskjellige folk, det styrker brukermedvirkningen og det gir større rom for kvalitetsutvikling over tid.

Les også: Hele Norge - og Sofiemyr skole - plukker søppel!

De ansatte får forutsigbar arbeidstid, trygg pensjon og en lønn å leve av. Sykefraværet er også lavere blant folk i hele stillinger.

De som tar vare på våre syke og eldre fortjener bedre enn 16,9 % stilling slik min venninne Christina har!

RETT TIL HELTID: Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) fra Kolbotn ønsker flere heltidsstillinger, spesielt til kvinner i omsorgssektoren.

Saken fortsetter under bildet.

Rekruttering

Deltid er særlig utbredt i helse- og omsorgssektoren. Nylig kunne Klassekampen fortelle at hele 72 % av de utlyste stillingene for helsefagarbeidere var deltidsstillinger.

For lite heltidsstillinger er en viktig årsak til at kun to av ti nyutdannede sykepleiere ønsker å jobbe i kommunene, ifølge Sykepleierforbundet.

Les også: – Kolben må bestå!

STORTINGSREPRESENTANT: Nicholas Wilkinson slår et slag for heltiden.

Jeg vil at de eldre i vår kommune skal få best mulig omsorg. Da må vi rekruttere de beste helsefagarbeiderne og sykepleierne hit. Spesielt viktig er det framover fordi mangelen på helsearbeidere øker i hele Norge. Derfor må vi lyse ut faste, hele stillinger.

Saken fortsetter under bildet. 

Heltid

1. mai feirer vi viktige seire fagbevegelsen har vunnet, som ferieuker, tarifflønn og åtte timers arbeidsdag. Men vi skal også peke veien videre.

Les også: – Kommunen selger Oppegårds identitet til høystbydende

Der er på tide å sikre retten til heltid. Det vil gi bedre eldreomsorg og tryggere økonomi for de dyktige folka som tar vare på våre eldre.

Heltid er vinn-vinn!

Nicholas Wilkinson
Stortingsrepresentant
SV

Powered by Labrador CMS