Kolbotn vs. Ski

RÅDHUSPARKENE, KOLBOTN VS. SKI: Det øverste bildet viser parkeringsplassen i rådshusparken ved Oppegård rådhus på Kolbotn. Det nederste bildet viser parkområdet foran Nordre Follo rådhus i Ski.

Skeiv satsing på tvillingbyer?

Mens rådhusparken ved Nordre Follo rådhus i Ski bugner av blomster, er rådhusparken på Kolbotn tom for blomster og full av søppel.

Publisert

Torsdag forrige uke skrøt Nordre Follo kommune om 6000 vakre stemorsblomster som hadde blitt plantet foran rådhuset i Ski sentrum.

Reagerte på økonomiske prioriteringer og viste til skoler som råtner

PLANTET 6000 BLOMSTER I SKI: Forrige uke ble 6000 stemorsblomster plantet foran rådhuset i Ski.

En innbygger fra Sofiemyr reagerte kraftig på kommunens økonomiske prioriteringer da han så kommunens bilde av flere tusen stemorsblomster og rådhuset i Ski som pusses opp for fullt.

Kommentaren hans ble trolig for sterk kost for kommunen siden den ble slettet for to dager siden. Ifølge kommunen kunne det ha skjedd ved et uhell. "I så fall beklager vi det. Skriv den gjerne på nytt", skrev kommunen til Sofiemyr-mannen.

REAGERTE PÅ ØKONOMISKE PRIORITERINGER: En innbygger fra Sofiemyr (red. anm.: Oppegård Avis har vært i kontakt med vedkommende, men han ønsker å være anonym i avisen) reagerte på de økonomiske prioriteringene i Nordre Follo kommune.

 

"Husker ikke ordrett hva jeg skrev, men... Hvordan kan det ses som forsvarlig å bruke 160 millioner på å pusse opp rådhuset i Ski når det er skoler som råtner og andre prosjekter som blir utsatt pga dårlig økonomi? Administrasjonen kan jo fint sitte delt på de to rådhusene som den nye kommunen disponerer. Eller er det en god grunn der som har gått meg hus forbi?", skrev Sofiemyr-mannen til kommunen igjen.

Oppegård Avis har ennå ikke lyktes med å få svar på hvor mye oppussingen av rådhuset i Ski samt etablering av flere kontorplasser til kommunens administrasjon har kostet.

Jeg har stilt dette spørsmål til rådmannen, men det er ikke 160 millioner kroner som noen hevder. Hvis alt går etter planen, skal alle flytte tilbake til rådhuset i Ski før sommeren, sier utvalgsleder Camilla Hille (V) i Nordre Follo kommune.

Bugner av blomster

BUGNER AV BLOMSTER: Området foran rådhuset i Ski sentrum bugner av blomster.
INGEN LEDIG PLASS: Kommunen har plantet stemorsblomster i store og små blomsterbed, men også i blomsterkasser og blomsterurner foran rådhuset i Ski.
PYNTET INNGANGEN: Foran hovedinngangen til rådhuset i Ski står det to flotte blomsterurner med fine blomsterdekorasjoner.

Lørdag 2. mai var Oppegård Avis innom rådhusparken i Ski og kan bekrefte at området foran rådhuset bugner av blomster, og ser både ryddig og velstelt ut.

DEKORATIVT MED UGRESS OG SØPPEL? Dette er det første som møtter deg ved ankomst til Oppegård rådhus.

Drukner i søppel

HUNDEPOSER SLENGT UTENFOR: En hundeeier plukket opp etter hunden sin, men kastet posen med avføringen rett utenfor søppelkassen.

Samme dag besøkte Oppegård Avis rådhusparken på Kolbotn. Rett ved ankomsten ble vi møtt av søppelet som flyter rundt omkring på parkeringsplassen og ugresset som jubler over å ha fått frie tøyler.

 

Det sistnevnte forsterker opplevelsen av at Oppegård rådhus, som har vært Oppegård kommunes storstue og signalbygg i 40 år, ser nå bare trist og forlatt ut.

Siden kommunesammenslåingen for fem måneder siden har den historiske bygningen ikke lenger vært betjent for publikum, men til tross for at både politisk og administrativ ledelse i Nordre Follo fortsetter å jobbe i Oppegård rådhus frem til ombyggingen av rådhuset i Ski er klar, ser parkområdet foran rådhuset på Kolbotn ikke innbydende ut.

BLE NEDPRIORITERT: Mens området foran rådhuset i Ski har blitt beplantet med 6000 stemorsblomster, har blomsterbedene ved Oppegård rådhus blitt nedprioritert.

Les også: Åpnet ny møteplass på Kolbotn

MINNE FRA HØSTEN: En bitteliten blomsterurne med tørre høstblomster står utenfor inngangen til Oppegård rådhus.
BLE IKKE RYDDET VEKK: Kvistene ble ikke fjernet, men i det minste ble de samlet inn i en haug.
IKKE STELT: Det som en gang var et flott inngangsparti med flerårige blomster ved rådhuset, har ennå ikke blitt stelt.

Ingen blomster foran rådhuset

Sammenlignet med området foran rådhuset i Ski, som har blitt beplantet med 6000 vakre stemorsblomster, har blomsterbedene ved Oppegård rådhus blitt tydelig nedprioritert.

INGEN BLOMSTER: Det var ingen blomster på minneplassen ved Oppegård rådhus. Her kan du se tre minneplater (over falne i krig fra Oppegård kommune og de åtte jødene fra Oppegård kommune som mistet livet i konsentrasjonsleir). De tre minneplatene skal snart flyttes til Jan Baalsruds plass.

 

 Les også: Fikk ja til snublesteiner

Ingen blomster på minneplassen

NYTT MINNESTED: Her, mellom trappene ved inngangen til Kolbotn torg på Jan Baalsrud plass, skal det etableres et nytt minnested som skal inneholde bautaen fra Taraldrud gård, de tre minneplatene fra rådhusparken og en byste av Jan Baalsrud.

Til og med det lille blomsterbedet ved minneplassen i rådhusparken på Kolbotn har ikke fått noen blomster.

FORELØPIG UTEN BLOMSTER: Det nye minnestedet blir kanskje ferdigstilt og fint beplantet i de nærmeste dagene.

Les også: Planer om minnepark i sentrum 

Oppegård Avis har tidligere skrevet at kommunen jobber med å etablere et nytt minnested på Jan Baalsrud plass. I forbindelse  med dette skal de tre minneplatene fra minneplassen ved rådhuset flyttes til det nye minnestedet, som etableres nå mellom trappene like ved inngangen til Kolbotn torg. Bautaen fra Taraldrud gård og en byste av Jan Baalsrud skal også flyttes hit.

"Dagens beplantning (mellom trappene ved Kolbotn torg) er fjernet og rabatten mellom trappene er tømt for jord. Anlegget skal stå klart på vårparten og i mellomtiden vil området se litt trist og uferdig ut. Vi ber om forståelse for dette", skrev kommunen i midten av februar i år.

 

Les også: – Vil ikke at elever skal være "maskoter" for feilslått politikk

Skulle utvikles som tvillingbyer og attraktive sentre

NY TOGSTASJON I SKI: Det satses stort på infrastruktur i Ski sentrum. Fra luften ser man godt hvordan Skis nye kollektivknutepunkt stiger frem.

1. januar 2020 ble Oppegård og Ski slått sammen til Nordre Follo. I forbindelse med kommunesammennslåingen av Oppegård og Ski kommuner har det blitt vedtatt at Ski skal være et kommunesenter i Nordre Follo, men at Kolbotn og Ski skal utvikles som tvillingbyer og attraktive sentre.

FIKK ET STORT LØFT: Området foran Ski Storsenter har fått et stort løft etter å ha blitt beplantet med mange flotte blomster.

I kommuneplanen for Nordre Follo for perioden 2019-2030 presiseres dette også (se uthevet tekst):

Tvillingbyene Kolbotn og Ski
Med Follobanen og oppgradering av Østfoldbanen går reisetiden ned og Nordre Follo blir mer tilgjengelig. Ski og Kolbotn er prioritert som vekstområder og skal utvikles som tvillingbyer i Nordre Follo. Toget vil ta elleve minutter mellom Kolbotn og Ski og mellom disse to byene og Oslo. God infrastruktur og nærhet til kompetansemiljøer i Oslo og Ås kan gjøre Nordre Follo mer attraktiv for næringslivet. Ski utvikles som regional by og skal sammen med Kolbotn ta den største delen av veksten og utvikles som attraktive sentre i kommunen.

Les også: Ny budsjettsprekk: Fra 47 til 120 millioner kroner på fem år

KONKURRERER MED SØPPEL: Bildet viser at de fine blomstene på Jan Baalsruds plass får konkurranse.

Sjekk forskjellen

KONKURRERER MED UGRESSET: Miljøgaten på Kolbotn har fått stemorsblomster, men de vakre stemorsblomstene må tåle konkurranse med ugresset.

Det er mye som skjer i Ski sentrum for tiden. Området rundt Skis nye stasjon er i stor utvikling og vil se strøkkent ut om kort tid.

 

 

Les også: Betalte over 140.000 kroner for drift og vedlikehold av plastisbanen i to uker

Man kan dessverre ikke skryte om en stasjonsutvikling på Kolbotn, men miljøgaten og Jan Baalsruds plass har i hvert fall fått noen stemorsblomster. De sistnevnte må dessverre konkurrere om oppmerksomhet med søppel og ugress.

 

Les også: Brosteinsdekke i forfall

Kommer med et tilsvar i dag

I forbindelse med saken har Oppegård Avis kontaktet flere lokalpolitikere som sitter i posisjonen i Nordre Follo kommune. Vi har dessverre ikke lyktes med å innhente kommentar fra noen av dem på dette tidspunktet.

Vi har også snakket med utvalgsleder Camilla Hille (V). Hun har lovet å komme med et tilsvar på vegne av flertallspartiene senere i dag.

Les også: Fra skøyter til ballspill

Powered by Labrador CMS