Smittsom hjernehinnebetennelse

VASSBONN-ELEV: Den rammede eleven gikk til daglig her ved Vassbonn skole. Foto: Yana Stubberudlien

Vassbonn-elev døde av smittsom hjernehinnebetennelse

En ni år gammel elev ved Vassbonn skole som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse, døde torsdag 30. mai. Det bekrefter Oppegård kommune i dag.

Onsdag 29. mai ble kommuneoverlegen i Oppegård kommune varslet om at en elev ved Vassbonn skole var innlagt på sykehus med mistanke om meningokokksykdom. Diagnosen ble bekreftet av Folkehelseinstituttet samme kveld. Dagen etter døde gutten. Han var ni år gammel og gikk på 4. trinn ved Vassbonn skole.

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om at barnet som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse er død, sier ordfører i Oppegård kommune, Thomas Sjøvold.

Les også: Vassbonn-elev innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse

Samling på skolen på mandag

– At et barn dør er det verste som kan skje. Vår dypeste medfølelse og varmeste tanker går til familien, sier Sjøvold.

Nå fokuserer kommunen på å ivareta familien, medelever og andre personer som var nære gutten.

– Vassbonn skole vil åpnes for 4. trinn på søndag. Vi vil også ha en åpen samling på skolen mandag etter skoletid. Her kan de som ønsker det, komme sammen for å sørge og snakke sammen, sier ordføreren.

Smittsom hjernehinnebetennelse:

De færreste utvikler sykdom

Vassbonn-gutten var smittet av meningokokkbakterier. Disse bakteriene kan gi smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.

Friske personer i alle aldre kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det, og kan smitte andre, men kun de færreste av de som blir smittet vil utvikle sykdom, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Oppegård Avis har i dag vært i kontakt med overlege Tone Bruun ved FHI angående niåringens dødsfall.

Hun forklarer at hvis meningokokkbakteriene kommer over i blodet, kan de slå seg ned på hinnene rundt hjernen og gi hjerne­hinnebetennelse (meningitt).

– Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet og skade andre viktige organer, noe som kan gi blodforgiftning (sepsis), sier overlegen.

Hun sier begge former er alvorlige, men blodforgiftningsformen er særlig alvorlig og kan utvikle seg dramatisk i løpet av få timer.

25 av 276 døde de siste ti årene

Ifølge FHI kan alle aldersgrupper få sykdommen, men små barn, ungdom og eldre blir oftest rammet. Sykdomstilfeller forekommer årlig blant ungdom som deltar i russefeiring.

Tone Bruun i FHI sier Norge var blant de landene i Europa som hadde høyest forekomst av meningokokksykdom på 70- og 80-tallet, men så ble antall tilfeller kraftig redusert uten at man helt vet årsaken til dette.

– FHI fikk meldt 276 meningokokk-tilfeller de siste ti årene (i perioden fra 2009 til 2018) hvorav 25 av disse personene ble meldt døde, sier Bruun.

Ifølge henne var aldersgruppefordelingen for disse 25 dødsfallene slik: tre personer under ett år, to personer på ett til ni år, en person på 10 til 14 år, fire personer på 15 til 19 år, to personer på 20 til 29 år, syv personer på 30 til 69 år samt seks personer på 70 år og eldre.

FIRE AV FEM FÅR TYPISK UTSLETT: Fire av fem som blir syke med meningo­kokkbakterien får et karakteristisk utslett. Bakteriene forårsaker små bloduttredelser under huden. Bloduttredelsene ser ut som små, røde eller blårøde prikker. De sitter ofte på ben eller armer, men kan sitte over hele kroppen. Trykk et vanlig, rent drikkeglass mot en av prikkene og se på den gjennom glasset. Hvis prikken fortsatt er der kan dette være et tegn på meningokokksykdom. Da skal du øyeblikkelig ringe legevakt og fortelle om utslettet. Foto: Petter Brandtzæg, Ullevål

– Det er altså seks barn under 15 år som har dødd av sykdommen de siste ti årene, sier overlegen.

 

Vær oppmerksom på syke barn og unge

Smittsom hjernehinnebetennelse spres med såkalt nærdråpesmitte, for eksempel ved kyssing eller deling av glass.

Det er flere varianter av meningokokkbakterien som kan gi alvorlig sykdom. I Norge anbefales meningokokkvaksine bare til personer med økt smitterisiko.

Rundt 97–98 prosent av tilfeller med smittsom hjernehinnebetennelse er enkeltstående tilfeller hvor andre rundt ikke blir syke, ifølge FHI.

Kommunen skriver i pressemeldingen at selv om risikoen for smitte er svært liten, er det likevel viktig å være oppmerksom på spesielt barn og unge som blir syke.

Det viktigste tiltaket er imidlertid at nærkontaktene til den syke får behandling med antibiotika. Det har kommunen sørget for i dette tilfellet.

På Folkehelseinstituttets sider kan du lese mer hvilke symptomer du bør være oppmerksom på.

Her kan du lese informasjon og råd fra FHI ved mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse.

Bærerskapsutrydding

– Hvor fort virker vaksinen mot meningokokksykdom?

– Vi mener at vi nå har god oversikt over hvem dette er, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret.

– Man vil begynne å få beskyttelse en til to uker etter vaksinering. Det viktigste tiltaket er imidlertid at nærkontaktene til den syke får behandling med antibiotika. Det har kommunen sørget for i dette tilfellet, sier Bruun.

Hun sier dette kalles bærerskapsutrydding hvor formålet er å hindre at friske bærere av bakterien selv blir syke eller smitter nye personer.

– Det kan også være aktuelt med vaksinasjon av de samme nærkontaktene når man får vite hvilken undergruppe av bakterien det dreier seg om, sier Bruun.

      Her kan du ta kontakt:

  • Har du spørsmål, ta kontakt med smittevernkontoret i kommunen telefon: 982 98 747.
  • Kontakt fastlege eller legevakt ved mistanke om sykdom.
  • Smittevernkontoret kan kontaktes også utenom ordinær åpningstid.

 

Forebyggende behandling til 35 personer

Kommunen har iverksatt smitteverntiltak, og 35 personer som har hatt nær kontakt med gutten har fått forebyggende behandling, heter det videre i pressemeldingen.

Kommunen skriver at dette gjelder de andre elevene i klassen, og personer som har vært i nær kontakt med eleven.

– Disse har fått antibiotika og vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene. Kommunen er i kontakt med dem det gjelder. Vi mener at vi nå har god oversikt over hvem dette er, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret, sier kommuneoverlege i Oppegård kommune, Dianne Lustvee Steenberg.

Liten risiko for å bli syk

Kommuneoverlegen understreker at det er svært liten risiko for å bli syk.

– I nesten alle tilfeller av smittsom meningokokksykdom, er det bare enkeltstående tilfeller. Kun i en til tre prosent av tilfellene er det andre syke, sier Steenberg.

Kommunen samarbeider tett med FHI.

– Vi venter nå på prøvesvar fra FHI for å vite hvilken type vaksine vi skal gi til de som var nærmest barnet, sier Steenberg.

Hun sier at det ikke er grunn til å avlyse større arrangementer eller samlinger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Powered by Labrador CMS