PASS OPP: Politiet fikk flere klager på tiggere som oppsøker private adresser. I går ble en tigger stanset, men politiet tror vedkommende er følge på flere.
PASS OPP: Politiet fikk flere klager på tiggere som oppsøker private adresser. I går ble en tigger stanset, men politiet tror vedkommende er følge på flere.

Advarer mot døvstumme tiggere som ringer på dører

Politiet ber folk ha naturlig skepsis og passe på etter flere henvendelser om døvstumme tiggere som oppsøker private adresser i Oppegård.

Publisert

– Den første meldingen om en døvstum tigger som oppsøkte private adresser og tigget om penger ved bruk av en plakat, fikk vi fra Ytre Enebakk onsdag ettermiddag.

Den andre meldingen, som var av tilsvarende karakter, fikk vi fra Oppegårdveien på Langhus klokken 14.55 torsdag ettermiddag. Der ble vedkommende observert med en hvit varebil.

Torsdag kveld fikk vi tre lignende meldinger fra Oppegård kommune, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Gisle Sveen.

Tre meldinger fra Oppegård

Den første meldingen fra Oppegård ble registrert på en privat adresse i Slåbråtveien. Politipatruljen klarte å fange opp vedkommende etter  beskrivelsen fra publikum i de tre kommunnene.

– Vedkommende var en litt kraftig mann i 30-årene av utenlandsk opphav. Han hadde en blå boblejakke, svarte olabukser, en svart lue og svarte votter på seg, sier Sveen.

Han sier mannen ble bortvist fra området frem til klokken 08.00 mandag morgen.

Klokken 19.00 samme kveld fikk Øst politidistrikt to nye meldinger fra Oppegård, fra Østliveien og Vestliveien, men beskrivelsen av tiggeren var annerledes enn hos vedkommende politipatruljen stanset i Slåbråtveien.

– Vedkommende her så annerledes ut og hadde en grå jakke på seg, sier Sveen.

Utgir seg for å være døvstum

Politiet oppfordrer alle til å vise naturlig skepsis til folk som utgir seg for være døvstumme og banker på dører for å tigge om penger eller selge trefigurer.

– Vi vet at mange av dem ikke er døvstumme, sier Sveen.

Han understreker at politiet ikke vet om motivene til den aktuelle utenlandske tiggeren i Oppegård.

Pass opp for innbrudd

– Det er vanskelig å spekulere om motivene her, men en av teoriene kan være at de som tigger om penger ved å banke på dører kan prøve å spanne området i forbindelse med et eventuelt innbrudd, sier operasjonslederen i Øst politidistrikt.

Hans generelle råd til folk er å å redusere risikoen for innbrudd ved å la det virke som om noen er hjemme hvis du reiser bort.

– Skal du på ferie eller reiser du bort i helgen, slå på alarmen og la et par lys stå på. Det er også lurt å samarbeide med naboen om å passe på huset, ta inn aviser og post. Vi ser at dette virker preventivt, avslutter Sveen.