Politiets nasjonale beredskapssenter

SNART FERDIG: Beredskapssenteret skal være i drift fra september 2020. Etter planen skal det være i full operativ drift fra midten av desember 2020.
SNART FERDIG: Beredskapssenteret skal være i drift fra september 2020. Etter planen skal det være i full operativ drift fra midten av desember 2020.

Testet skytebaneutstyr uten å varsle naboer igjen

Tirsdag denne uke ble det gjennomført skytetesting på Taraldrud i forbindelse med kalibrering av skyteutrustningen ved beredskapssenteret. Naboene ble igjen ikke varslet.

Publisert

Torsdag 25. juni ble det gjennomført støytester på Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB) på Taraldrud uten at naboene til anlegget ble informert om dette. Opegård Avis fikk da flere meldinger fra bekymrede innbyggere på Ødegården, Tårnåsen, Hellerasten, Sofiemyr, Kolbotn og Rikeåsen, som meldte om voldsomme smell som hørtes ut som et bombeangrep. Det ble også meldt om mye støy på Bjørndal/Langteigåsen i Oslo.

Politiets Nasjonale Beredskapssenter (PNB)

  • Ansvaret for anlegget (eierskapet) tas formelt over fra totalentreprenøren (Skanska Norge AS) til Oslo politidistrikt den 1. september 2020.

  • PNB skal etter planen være fullt operativt innen 15. desember 2020.

  • Tomten ligger på begge sider av E6 på Taraldrud, like sør for kommunegrensen mot Oslo. Hovedatkomsten er fra rundkjøringen ved Taraldrudkrysset.
  • Skal samle beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlerne og politiets helikoptertjeneste på ett sted. 
  • Har en kostnadsramme på 2,5 milliarder kroner.

Senere viste det seg at det ble testet støy fra eksplosiver og sjokkgranater på PNB. Flere innbyggere reagerte da på at naboene til anlegget ikke hadde blitt varslet om dette i forkant av støytestene. 

Les også: Eksplosiver og sjokkgranater skremte naboer

To til tre ytterligere støytester

Kommunen var ikke kjent med når konkret denne testen skulle utføres, ifølge kommunen.

Støytesting og eventuell varsling av naboer er beredskapssenterets ansvar. Dette var den siste uttestingen og skal derfor etter det vi kjenner til ikke gjentas, sa fagsjef i Nordre Follo, Kjersti Gram Andersen, til Oppegård Avis.

Da Oppegård Avis kontaktet prosjektsjef for PNB, Paul Torgersen, sa han at det ikke var den siste testen, og at frem til høsten skal det gjennomføres to til tre ytterligere støytester.

– Etter forespørsel om mer varsling, vil vi allikevel forsøke å varsle nabobefolkningen om støytestene via bloggen til totalentreprenøren Skanska Norge AS dagen før testingen.

Paul Torgersen, prosjektsjef for PNB

Tidspunktet for de resterende testene, som skal gjennomføres i ytterligere to til tre dager, avhenger av været framover. Dato for testene fastsettes først kvelden før testingen for å sikre riktige værforhold, sa Torgersen til Oppegård Avis.

Det er ingen krav til forhåndsvarsling av støyende aktivitet fra byggeplassen. Etter forespørsel om mer varsling, vil vi allikevel forsøke å varsle nabobefolkningen om støytestene via bloggen til totalentreprenøren Skanska Norge AS dagen før testingen, presiserte Torgersen.

Les også: Mangler penger til døgnbemanning

Har igjen ikke blitt varslet

Tirsdag 14. juli fikk Oppegård Avis igjen flere meldinger fra naboer til PNB som meldte om skytestøy fra PNB både tirsdag og mandag denne uken.

Oppegård Avis sjekket bloggen til Skanska senest i 17-tiden tirsdag kveld, men det var ingen meldinger om støytestene der.

Etter dette sendte Oppegård Avis en e-post til prosjektsjefen for PNB og ba ham om å bekrefte eller avkrefte informasjonen, men svaret kom dagen etter, etter en ny henvendelse fra oss.

bloggen til Skanska dukket det plutselig opp en kort beskjed i etterkant av dette, (red. anm.: den ble publisert sent tirsdag kveld, altså flere timer etter at testene ble gjennomført): "Testing av skytebaneutstyr. 14.-15. juli utføres skytetester ved senteret for testing av skytebaneutstyr".

Lave støyverdier

Prosjektsjefen for PNB bekreftet onsdag formiddag at tirsdag 14. juli var det skyting på skytebanene i forbindelse med kalibrering av skyteutrustningen. 

Dette gjøres som en del av entreprenørens ferdigstillelse av anlegget, og er altså ikke en del av støytestingen som vi har hatt dialog om tidligere. Man har valgt å informere om dette på bloggen, selv om dette ikke er påkrevd. Vi snakker her om lave støyverdier, da det skytes med støydemping, sier Torgersen.

Ifølge ham er han kun informert om at det har pågått skyting på anlegget i går og i dag. Torgersen besvarte ikke spørsmålet om hvorfor testingen ikke hadde blitt varslet på bloggen mandag 13. juli, det vil si dagen før selve testdagen.

Les også: Fraskriver seg ansvaret for nabovarsling

Powered by Labrador CMS