STYRER INNSAMLINGEN: Nina Elisabeth Larsen fra Sofiemyr har ansvaret for Røde Kors´ innsamlingsaksjon til ukrainske krigsofre.

Nina fra Sofiemyr styrer millioninnsamlingen

Røde Kors i Norge nærmer seg 200 millioner innsamlede kroner til hjelpearbeidet i Ukraina. Arbeidet styres av Nina Elisabeth Larsen (51) fra Sofiemyr.

Publisert Sist oppdatert

Hun har 15 års erfaring i Røde Kors og har sett en rekke store kriser på «nært hold». Men sjelden har hun opplevd maken til engasjement som for krigsofrene i Ukraina.

– Vi skjønte raskt at dette kunne bli både langvarig og alvorlig. Derfor er det så fint å registrere at givergleden hos det norske folk har vært enorm fra dag én, og bare øker, sier hun til Oppegård Avis.

Høye tall

Da vi møtte Larsen i Kolben, hadde Røde Kors akkurat nådd 185 millioner kroner. På tre uker.

– Vi har ikke sett noe lignende siden tsunamien, sier hun.

Giverne er alt fra bedrifter, privatpersoner, overskudd fra spontane konserter, små og store basarer, Facebook-innlegg, Spleis-aksjoner. Det tar ingen ende.

– Det er så motiverende at folk viser oss denne tilliten, sier Larsen som i dag har tittelen markedssjef i Røde Kors.

Det gjør at hun blant annet har ansvaret for den massive innsamlingsaksjonen. Pengene skal forvandles til livsviktig nødhjelp i Ukraina og områdene rundt, samt de som må flykte fra krigen.

Haster

De er det allerede millioner av, men de aller fleste er igjen i Ukraina. Det haster å gi dem hjelp.

– Den største hjelpeoperasjonen er i Ukraina. Vi har folk på bakken der, men det er vanskelig å drive hjelpearbeid i en krig. Det er blant annet frivillige folk som utfører jobben, akkurat som her i Oppegård, understreker hun.

Til nå har hjelpearbeidet handlet om helt elementære oppdrag som å dele ut mat, vann og rent medisinsk utstyr. Det er ingen enkel oppgave i en krig som eskalerer og de humanitære behovene og lidelsene blir større og større for hver dag som går.

Det har likevel vært noen få lyspunkt også, sett med Røde Kors-øyne.

– Mer enn 80 busser med sivile ble denne uken evakuert i to konvoier for å komme unna den sterkt krigsrammede byen Summy, i en felles operasjon mellom Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Ukraina Røde Kors, sier Larsen.

EVAKUERING: Denne uken ble mer enn 80 busser med sivile evakuert ut fra den krigsrammede byen Summy.

Nærhet

Hvorfor det norske engasjementet er så sterkt, er sammensatt, men Larsen peker på et par faktorer.

– Det er jo så nært oss. Det er folk som oss som plutselig må bryte opp fra jobber, studier og vanlige liv. Det er hjerteskjærende. Nordmenn er generelt veldig flinke til å gi, men kanskje ekstra flinke i situasjoner som «kunne vært oss», sier Larsen.

Selv om millionene renner inn til Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner, har hun en bønn til folk i Norge.

HJELP: Her har viktig nødhjelp ankommet Ukraina.

– Etterdønningene etter dette kommer til å vare i mange år. De kommer til å trenge all den hjelpen de kan få. Det viktigste folk kan gjøre er å gi penger til en organisasjon som vet hvordan det er å jobbe i krig og konflikt, og som kan få hjelpen inn, sier Sofiemyr-kvinnen.

– Kan virke mot sin hensikt

Hun har fått med seg at det er mange personlige initiativ med gode intensjoner. Hun fraråder derimot aksjoner som innebærer å reise ned til krigsområdene, eller å sende ting.

– Vi anbefaler å la en av de store organisasjonene ta seg av den jobben, sier hun og nevner Redd Barna, Unicef, Caritas, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp, i tillegg til sin egen organisasjon.

– I verste fall virker private aksjoner mot sin hensikt ved å sperre trafikk eller bremse andre prosesser. I Røde Kors har vi tross alt 150 års erfaring med å hjelpe, sier hun.

Larsen og kollegene har hatt hektiske dager de siste ukene, og det ser ikke ut til å avta med det første. Det er hun vant til.

– Jeg har vært i Røde Kors i 15 år og har hjertet mitt her. Det å gå på jobb og kunne utgjøre en forskjell gir meg energi og overskudd å se at arbeidet hjelper, sier Larsen.

Enorme proporsjoner

I tillegg til penger, er medmenneskelighet en viktig valuta nå.

– Det kommer deler av familier til Norge og Oppegård, og de er det viktig at vi tar godt vare på. Mange av dem har kanskje reist fra en pappa og ektemann, eller en storebror.

Det siste anslaget på hvor mange ukrainske flyktninger som har reist fra krigen er på rundt tre millioner. Fra et land med over 40 millioner innbyggere. Det er med andre ord ingen grunn til å tro at flyktningestrømmen vil avta.

– Dette kan bli den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig. Det er noen dimensjoner på dette som vi ikke helt aner konturene av ennå, sier Larsen.

NB: Selv om det er aldri så åpenbart hvem som er skyld i en krig eller konflikt, tar ikke organisasjoner som Røde Kors parti i saken. Det er hovedgrunnen til at de nesten alltid får tilgang til de verste områdene med nødhjelp.

GRENSELØS HJELP: Røde Kors og andre hjelpeorganisasjoner gjør en uvurderlig innsats for ukrainske flyktninger. Her på en matstasjon fra et grenseområde.
Powered by Labrador CMS