HÅPER Å HA NOK VED: Det begynner allerede å minske hos leverandørene, men Follo Vedservice håper å ha nok.
HÅPER Å HA NOK VED: Det begynner allerede å minske hos leverandørene, men Follo Vedservice håper å ha nok.

Håper å ha nok ved, men vi er allerede i gang med å hamstre

– Folk bestiller dobbelt så mye i år som i fjor, forteller lederen av Follo Vedservice, Stig Eyde.

Publisert Sist oppdatert

Follo Vedservice har lang tradisjon for å levere ved til oppegårdinger. Stig Eyde kan fortelle at de allerede har solgt mye ved i år, men at de har sikret seg godt i år. Nå håper han at lageret holder i hvert fall frem til jul. Han forsikrer at de fremdeles har ved på lager og at de leverer ut, men forteller om mange vedforhandlere som allerede er utsolgt.

– Folk bestiller dobbelt så mye som i fjor. Vi hamstrer. Mens vi til vanlig har en eller to bestillinger av 100 sekker i sesongen, har jeg i dag allerede mottatt to slike bestillinger. Folk er nok redde for hva som kan skje, tror Eyde.

HAMSTRER: Mange oppegårdinger har allerede sikret seg ved for vinteren.
HAMSTRER: Mange oppegårdinger har allerede sikret seg ved for vinteren.

Billigere med ved?

– For første gang er det billigere å fyre med ved enn med strøm. Kilowattprisen for ved er i dag rimeligere enn kilowattprisen for strøm, forklarer Eyde.

– Men prisen på ved har jo gått opp? poengterer Oppegård Avis.

– Prisen på ved har vært for lav. Du trenger traktor, hogstmaskin, lastebil til å kjøre frem ved, utkjøring til kundene. Alt bruker diesel, forklarer Eyde og forklarer at så lenge alt har blitt dyrere, så blir også prisen på ved dyrere.

Men selv med høyere pris på ved, mener han det er billigere å fyre med ved enn strøm.

Folk hamster

– Økte transportpriser gir økte priser i ved, bekrefter Hans Petter Kristiansen som driver Asper gård vedsalg. Og også han merker at mange er tidligere ute når de skal handle ved i år.

– Vi har noe igjen, men det begynner å bli tomt. Det er mindre tilgang på ved i år og noen hamstrer nok litt, sier han.

Han tror også det handler om at vi er blitt flinkere til å kjøpe ved én gang isteden for tre - fire ganger i året.

– Før var det enkelt å kjøpe inn nytt, men ut i fra fjoråret kjøper nok folk annerledes nå. I fjor gikk strømprisene opp, og folk begynte å fyre med ved. Dermed var det utsolgt overalt, forteller han og lover at han jobber for å få tak i mer ved. Han har et håp om at det kommer inn nytt parti nærmere jul.

Ved fra utlandet

En god del av veden vi bruker i Norge kommer fra utlandet. Noe av forklaringen finner vi i produksjonsprisen.

– 50 % av ved som selges kommer fra baltiske land. Produksjonsprisen er langt lavere i disse landene enn i Norge, derfor er importen så stor, forklarer Eyde.

Og mangelen på tilgang til ved har med energikrisen som ikke rammer bare Norge.

– Estland har importert tømmer fra Russland. Latvia har store statskoger og gir produsenter kvote. Når disse ikke får kjøpt mer så må produsentene importere fra Ukraina og Russland, og dette stoppes nå av sanksjoner. Når eksporten av energi rammes, så inkluderer dette ved. Og ved trengs ikke bare i Norge, mange trenger veden selv. Derfor er det krise i Norge, forklarer Eyde.

Han forteller at det står masse ved i Norge som kunne vært hugget, men per nå er ikke dette lønnsomt. Selv har de produsert alt det de makter fra egen skog i år.

– Etter hvert kan det kanskje bli lønnsomt å produsere ved i Norge, spår Eyde.

Powered by Labrador CMS