TØMTEBANEN: Det blir ikke verken lys eller varme her denne vinteren.
TØMTEBANEN: Det blir ikke verken lys eller varme her denne vinteren.

Ikke lys og ikke varme

Den splitter nye kunstgressbanen på Tømtebanen blir trolig ubrukelig i vinter.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at anlegget fortsatt ikke har fått plass en ny Trafo-stasjon som kan sørge for elektrisitet til varme- og lysanlegget.

Trafo-mangelen har vært kjent i lengre periode, men nå har leverandøren Elvia gitt beskjed om at dette ikke vil bli klart før i mars 2023. Det betyr at det bare er å glemme både lys og varme den kommende vinteren.

Banen vil heller ikke brøytes eller vintervedlikeholdes på noen måte før varmeanlegget er på plass. Årsaken til det er at det er risiko for skader på både underlaget og rørsystemet, dersom slikt arbeid utføres på en bunnfrossen bane.

Hvem har skylden?

Ifølge KILs daglige leder Jan Thomas Birkeland er det tre parter i denne saken, hvorav to må dele skylden for at kunstgressbanen nå blir stengt så fort snøen og kulden kommer.

KIL-LEDER: Jan Thomas Birkeland har vært daglig leder i KIL siden sommeren 2022.
KIL-LEDER: Jan Thomas Birkeland har vært daglig leder i KIL siden sommeren 2022.

– Det er tre aktører involvert i denne saken. Nordre Follo kommune, Kolbotn IL og Elvia. Det involverer alle, men Trafo-problematikken ble dessverre ikke blitt oppdaget i tide av verken klubben eller kommunen.

Han opplyser også om at de på et tidspunkt ble gjort klar over at det måtte det settes opp en ny trafo for å serve den nye banen, og at den eksisterende ikke kunne benyttes. Den har nemlig for liten kapasitet.

– Det er kommunen og klubbens ansvar å kontrollere og styre et slikt prosjekt. Begge parter burde sett det, for det er vårt felles ansvar å fange opp dette. Vi er enige om at begge parter burde sett det, sier en ydmyk Birkeland.

For ordens skyld legger vi til at han tiltrådte i jobben i september, og dermed ikke har vært involvert i prosjektet.

– Det kan sikkert se dumt ut

– Kan dette egentlig beskrives som noe annet enn en skandale?

– For fotballen i Nordre Follo Nord er det en kjempeutfordring. Det er utrolig kjedelig. Her blir det mange berørte, både i Oppegård og Kolbotn. Det kan sikkert se dumt ut fra utsiden, men det er sånn saken er nå. Vi får dessverre ikke gjort noe med det og vi må forholde oss til det, sier Birkeland.

Det er heller ikke mye kommunens prosjektleder Roman Artemov kunne gjort annerledes, skal vi tro ham selv. Han forklarer prosessen som komplisert.

PROSJEKTLEDER: Roman Artemov er kommunens prosjektleder når det gjelder utviklingen av Tømtebanen.
PROSJEKTLEDER: Roman Artemov er kommunens prosjektleder når det gjelder utviklingen av Tømtebanen.

– Det var opprinnelig avklart med Elvia at strømmen til opplysning Tømtebanen skulle hentes fra en eksisterende Trafo, men underveis i prosjektet kom det stadig flere behov for strøm i prosjektet og området. Da krevde Elvia at det skulle settes opp ny Trafo, begynner Artemov.

Komplisert prosjekt

De nye behovene han snakker om er både Kolbotns avanserte energisentral som skal varme opp banen, strøm til Kolbotn Tennisklubb sitt nye hallprosjekt på Sofiemyr grus og et fremtidig undervarmeanlegg på Sofiemyr kunstgress. Da dette ble spilt inn i miksen, begynte problemene for alvor.

– Fra vår side, som kun skal sørge for strøm til lys, føler vi at vi har meldt inn våre strømbehov tidlig nok, da vi formelt meldte inn dette høsten 2021. Underveis har det derimot kommet mer behov for strøm i området og det har dessverre ført til den situasjonen vi står i nå. Det er ikke uvanlig at en monopolist som Elvia bruker god tid i slike kompliserte prosjekter, for her er det mange involverte og mange steg i prosjektet, forklarer han.

1000 berørte spillere

Tømtebanen er tidligere omtalt som et stort løft for Kolbotn IL, spesielt med tanke på vinterbruk. Den har altså både et revolusjonerende varmeanlegg og et miljøvennlig underlag.

Nå må klubbens nærmere 1000 fotballspillere smøre seg med tålmodighet før de får bruke det på vinterstid.

– Det var ikke sånn det skulle bli og jeg tror folk blir skuffet når de får denne nyheten, begynner sportslig leder i KIL Fotball Herrer, Jonas Strømberg.

FRUSTRERTE: Jonas Strømberg og Stian Solbakk representerer rundt 1000 fotballspillere som nå ikke får brukt den nye banen i vinter.
FRUSTRERTE: Jonas Strømberg og Stian Solbakk representerer rundt 1000 fotballspillere som nå ikke får brukt den nye banen i vinter.

Han har ansvaret for rundt 600 fotballspillende gutter. Ved siden av ham står Stian Solbakk, administrativ breddeansvarlig i Kolbotn Fotball Kvinner. «Hans» nesten 400 jenter får heller ikke bruke banen denne vinteren.

– Det er bare synd. Konsekvensen blir at vi må på jakt etter ledige baner andre steder og at det blir en ny vinter med masse kjøring.

På spørsmål om de synes situasjonen er frustrerende, svarer de begge bekreftende.

– Det er absolutt frustrerende, for denne banen hadde gjort alt mye lettere for både oss, spillere og foreldre. Denne banen har vært veldig etterlengtet og sårt tiltrengt.

Powered by Labrador CMS