Koste seg med ekte vikingdag!

Skolegang ble byttet ut med Holmgang!

Publisert

Sjetteklassingene løper med sverdene hevet.  Nå skal det stjeles hester! Heldigvis var det ikke på alvor, men en fin lærdom om den ekte vikingtiden!

6.klassingene fra Tårnåsen og Sofiemyr tok onsdag morgen i forrige uke stien opp fra Østre Greverud gård. På veien til den tidligere husmannsplassen Nylenna måtte de passere portalene 1814, Reformasjonen og Svartedauden. før de kunne slå seg løs som «ekte» vikinger.

Lærdom

Vikingliv Oppegård er et prosjekt i den kulturelle skolesekken, og er et samarbeide med foreningen Sofiemyr Kull & Bronselag.

VIKINGFEST: Barna storkoste seg i skogen som ekte vikinger.

– Vi er en samling av entusiastiske lærere, pensjonister og ungdommer og også profesjonelle vikinger, som over år har utviklet og arrangert en dag i et vikingmiljø for alle 6. klassinger i Oppegård kommune, forteller Einar Rokvam i foreningen Sofiemyr Kull & Bronselag.

Les også: Se bildespesial fra Kolbotns skoles festspill

– Opplegget har vært arrangert etter samme malen, men administrasjon og personer har vekslet noe gjennom årene.Interesse for formidling av historie og kanskje å inspirere til nysgjerrighet for historie, har for mange av oss entusiaster vært en stor drivkraft, sier han.

Tiende gang

VIKINGFEST: Barna storkoste seg i skogen som ekte vikinger.

For tiende gang kunne høvding Einar banke sverdet på skjoldet og mane sine bolde vikinger til plydringstokt etter hester i fagre Ski, og på veien holde utkikk etter trær som var så krumme at de kunne bli til smekre vikingskip. Overfallet går uten at noen av vikingene mistet hodet, men en såret må slepes bort hvilende på rajer, mens resten av sjetteklassene på veien tilbake får med seg hvordan et ting kunne avholdes i vikingetiden.

På Nylenna brant det to bål. Ett for å koke løksuppe, som var veldig vanlig i vikingetida. Blant annet ble det gitt til sårede etter slag. Kunne seidmannen lukte løk fra kroppen, så var det hull på mage, eller tarmer, og da var håpet bort, ifølge gammel lærdom.

Les også: Nå kan du leie kano i BUA - helt gratis!

Det andre bålet var for brødbakst. Vikingebrød ligner mer på lyse hockeypucker, enn på kjøpebrød. Og rundt leirbålet ble de «slitne krigerne» trollbundet av fortelleren Marianne og sagnet om Balders død.

Ønsker flere

Nå ønsker laget nytt blod, det vil si flere entusiaster å arrangere sammen med.

– Etter så mange år ser vi at vi trenger flere entusiaster til å dele på oppgavene. Kulturskolen i kommunen er helt klar på at det er ønsket at arrangementet skal gå videre framover i flere år. De gledene og den inspirasjonen som vi som entusiaster får hvert år vil vi gjerne dele med flere, sier han.

Powered by Labrador CMS