FULL AV ALGER: Kommunens siste vannprøver viser en kraftig oppblomstring av blågrønnalger i Kolbotnvannet.

Algeboom i Kolbotnvannet

Dette er ikke tiden å bade i det vakre vannet.

Publisert

Planer om en dypp i Kolbotnvannet i det som er igjen av sommeren? Glem det. Legg igjen badebuksen hjemme, og ta deg heller en gåtur rundt vannet, for det er kraftig algeoppblomstring i det idylliske vannet.

Oppblomstring

FULL AV ALGER: Kommunens siste vannprøver viser en kraftig oppblomstring av blågrønnalger i Kolbotnvannet.

Nye analyser som kommunen sitter på, viser nemlig at det nå er betydelige mengder blågrønnalger (cyanobakterier) i Kolbotnvannet.

Det er vannprøver tatt den 16. august som viser dette.

Dersom veksten fortsetter, kan det raskt bli full oppblomstring.

Kommunen følger derfor opp med nye prøver for å se om det også er giftige alger i vannet (microcystin), og forventer å  få resultat av prøvene denne uken.

Oppegård Avis kommer tilbake med mer i saken.

Fakta

  • Cyanobakterier (blågrønnalger) er fotosyntetiske bakterier som forekommer naturlig i vannkilder. I noen vann kan disse bakteriene forekomme i store mengder (vannblomst).
  • Slike oppblomstringer kan være et problem i drikkevannskilder og i vann brukt til rekreasjon, fordi cyanobakteriene produserer giftstoffer (toksiner) og/eller lukt eller smakskomponenter.
  • De viktigste artene av cyanobakterier i denne sammenhengen er Aphanizomenon, Anabena, Nostoc, Plankthotrix (tidligere kaltOscillatoria) og Microcystis.
  • De mest kjente giftene som cyanobakteriene produserer, er hepatotoksiner (leverødeleggende peptider) og nevrotoksiner (alkaloider som effektivt blokkerer nerveimpulser). For en av disse giftene, Microcystin, har WHO anbefalt at drikkevann maksimalt skal kunne inneholde 1 mikrogram per liter.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
NYDELIG: Kolbotnvannet er en perle sett fra fugleperspektiv.
Powered by Labrador CMS