FULLT AV HISTORIE: Kontoret Amundsen står nærmest slik det gjorde da han reiste fra Uranienborg i 1928.
FULLT AV HISTORIE: Kontoret Amundsen står nærmest slik det gjorde da han reiste fra Uranienborg i 1928.

Nå kan du besøke dette huset når som helst – helt gratis

Ny teknologi lar deg snoke skikkelig i polfarerens hjem på Svartskog.

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uken lanserte Museene i Akershus (Mia) den digitale utgaven av Uranienborg, hjemmet til Roald Amundsen på Svartskog.

Tiden har nesten stått stille på Uranienborg. Huset står fortsatt nærmest slik det sto da Amundsen forlot det i 1928 for å lete etter italienske Umberto Nobile. Amundsen forsvant og kom aldri tilbake.

Fullt av historie

Amundsens hjem på Svartskog er museum, og i de senere årene er det gjort mange spesielle funn i huset, blant annet av kjærlighetsbrev og polfarerens samling av cowboyblader.

IDYLLISK: Uranienborg ligger idyllisk til helt nede ved kanten av Bunnefjorden på Svartskog.
IDYLLISK: Uranienborg ligger idyllisk til helt nede ved kanten av Bunnefjorden på Svartskog.

– Det er så mye historie i dette huset. Amundsen hadde en enorm popularitet. Samtidig var han en litt tilbaketrukket person som hegnet veldig om privatlivet sitt, fortalte fagkonsulent Anders Bache med MiA da Oppegård lagde reportasje om huset like før jul i 2018.

– Sammen med Nansen er Amundsen den aller største. Han var sin tids Kygo, uttalte Bache den gangen.

Når du vil

Nå har fagskonsulenten og MiA endelig fått på plass digitaliseringen av det historiske huset på Svartskog.

– Du kan besøke Amundsens hjem når du vil, hvor du vil, og attpåtil er det helt gratis, sier fagkonsulent Anders Bache i premierevideoen, som ble sluppet mandag kveld denne uken.

Sammen med Glitch Studios har MiA laget en virtuell opplevelse med en detaljrikdom så nær virkeligheten, at du vil tro du er hjemme hos Amundsen!

– Nå har vi skannet hele huset ved hjelp av fotogrammetri – hundretusener av fotografier er satt sammen til 3Dmodeller. Opplevelsen er fylt med historier, lyd, bilder og film fra Amundsens liv, både som offentlig polfarer og privatliv, skriver MiA i en pressemelding i forbindelse med lanseringen av det digitale Uranienborg.

18 måneder

Med VR-briller kan nå alle i hele verden snoke i Amundsens skrivebordsskuff, høre kjæresten Bess fortelle om det første møtet og undersøke alle de underlige og fantastiske tingene Amundsen tok med hjem fra sine ekspedisjoner.

– Kvaliteten i den digitale gjengivelsen overgår alt vi har sett i norsk sammenheng tidligere. Det har tatt Glitch Studios atten måneder å gjenskape boligen med alt inventar og alle objekter, ned til hver minste detalj.

TRAILER: Her kan du se traileren til den digitale utgaven av Uranienborg.

Siden mars i år har det vært økt etterspørsel etter digitale tilbud fra museene. Follo museums lansering av denne VR-opplevelsen er et ledd i MiA sin langsiktige satsning på digital dokumentasjon og formidling, og digitaliseringen av Amundsens hjem startet med søknader om finansiering tilbake i 2018.

– VR-opplevelsen er den andre av tre digitale prosjekter for Amundsens hjem: Tidligere i år slapp vi en app for besøkende av det virkelige Amundsens hjem. I begynnelsen av 2021 lanserer vi den siste del av satsningen: en nettside med tilgang til kildemateriale som aldri tidligere har vært vist, historier, tilgang til Amundsen-samlinger rundt om i verden og digitale modeller av både hus og objekter. Samlet sett vil dette prosjektet legge grunnlaget for en helt ny forskning på Roald Amundsen og den æraen han var en del av, samtidig som det vil være et pionerprosjekt innenfor digital museumsdrift, sier museumsledelsen ved Museene i Akershus.

Vil du ta en rundtur på Uranienborg? Følg denne lenken.

Powered by Labrador CMS