OPPEGÅRD ER MED: Frivillige fra Oppegård Røde Kors Omsorg er til stede for å bistå med psykososial førstehjelp til de rammede etter skredulykken på Ask. Foto: Yana Stubberudlien
OPPEGÅRD ER MED: Frivillige fra Oppegård Røde Kors Omsorg er til stede for å bistå med psykososial førstehjelp til de rammede etter skredulykken på Ask. Foto: Yana Stubberudlien

Åtte frivillige bistår i hjelpearbeidet etter skredulykken i Gjerdrum

Fra mandag til onsdag denne uken vil totalt åtte frivillige fra Oppegård Røde Kors Omsorg hjelpe til på Olavsgaard hotell med psykososial førstehjelp til de som er rammet av skredulykken på Ask i Gjerdrum.

Publisert Sist oppdatert

Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet etter at flere boliger på Ask i Gjerdrum raste ut i et stort leirskred natt til onsdag 30. desember. Siden den gang har det pågått omfattende arbeider for å hjelpe både pårørende og de evakuerte fra det aktuelle området.

Åtte frivillige fra Oppegård Røde Kors Omsorg har mandag denne uken blitt sendt til evakueringssenteret på Olavsgaard hotell for å hjelpe til med psykososial førstehjelp til de som er rammet av skredulykken.

Mange frivillige ville bidra

– Vi har blitt kontaktet av distriktskontoret til Røde Kors i Akershus om bistand. Etter å ha sendt ut forespørsel til våre frivillige, har pågangen vært stor fra frivillige som ønsket å bidra. Vi er stolte av å ha så mange frivillige som ønsker å hjelpe, sier leder av Oppegård Røde Kors Omsorg, Elisabeth B. Skaugerum, som er blant de åtte frivillige som bistår på Olavsgaard.

Hun sier alle frivillige i Oppegård Røde Kors har gjennomgått kurs for å kunne hjelpe til i krisesituasjoner.

– Heldigvis er det ikke så ofte at behovet for disse tjenestene er til stede. Vi er derfor ekstra takknemlige for at når først behovet er der, at så mange på kort varsel stiller opp, sier Skaugerum.

Ble glad av å se mange frivillige rundt

Tatiana Malme er en av de lokale frivillige som ble sendt til Olavsgaard hotell mandag denne uken. Etter den første dagen på stedet sitter hun med sterke inntrykk.

FRIVILLIG: Tatiana Malme er en av de åtte frivillige i Oppegård Røde Kors Omsorg som bidrar med psykososial førstehjelp på Olavsgaard denne uken. Foto: Privat
FRIVILLIG: Tatiana Malme er en av de åtte frivillige i Oppegård Røde Kors Omsorg som bidrar med psykososial førstehjelp på Olavsgaard denne uken. Foto: Privat

– Sammen med to andre frivillige fra Røde Kors var vi tilgjengelige til å lytte til dem som kunne hatt behov for å snakke med oss om det som hadde skjedd. Det gikk fint. På hotellet ble det satt i gang med strengere smitteverntiltak og vi tok oss av registrering av besøkende for eventuell sporing. Jeg ble så glad av å se at det er så mange flotte folk som tar seg av alle evakuerte og pårørende. Vi fikk egentlig ikke mye nærkontakt på vår vakt, men de visste at vi var der tilgjengelig for dem, sier Malme.

– Stort behov for hjelp i en god tid fremover

I tre dager vil de lokale frivillige bistå med psykososial førstehjelp på stedet, men behovet for hjelp til de rammede vil være stort i en god tid fremover, ifølge lederen av omsorgstjenesten.

– Vi er i beredskap og stiller til nye oppdrag så fort vi kan. Menneskene vi møter er i en svært vanskelig situasjon, og dette kan være krevende også for de frivillige. Rød Kors tilbyr derfor ettersamtaler til alle de som bidrar, sier Elisabeth B. Skaugerum.

Hun oppfordrer innbyggerne i Nordre Follo til å bidra med det de kan.

– Finn.no har tilrettelagt for at det kan legges ut annonser for både å be om hjelp til husrom og andre ting. Se etter Gjerdrumshjelpen på forsiden av finn.no, eller gå inn via lenken, sier Skaugerum.

Les også: Røde Kors åpner huset for alle på årets mørkeste dag

Powered by Labrador CMS