Stengte barnehager og skoler

SPØRSMÅL FRA FORESATTE: Etter at barnehagene og skolene ble stengt i går kveld, har flere foreldre stilt spørsmål om de må betale fullpris for barnehage- og SFO-plassene barna ikke får benyttet framover.
SPØRSMÅL FRA FORESATTE: Etter at barnehagene og skolene ble stengt i går kveld, har flere foreldre stilt spørsmål om de må betale fullpris for barnehage- og SFO-plassene barna ikke får benyttet framover.

Nordre Follo avviker fra egne vedtekter: – Ingen fritak for foreldrebetaling

I de to ukene barnehagene og skolene i Nordre Follo skal holdes stengt må du som foresatt betale fullpris for barnehage- og SFO-plassen barnet ditt ikke får benyttet framover.

Publisert

Etter pressekonferansen i går ettermiddag fikk Oppegård Avis flere henvendelser fra våre lesere i forbindelse med innføring av tiltaket med stenging av skoler og barnehager i vår kommune i to uker. Unntaker er gjort kun for barn med foreldre som jobber i samfunnskritisk nødvendige jobber.

Flere foresatte lurer på om det blir fritak for foreldrebetalingen for SFO og barnehage mens barna er hjemme i karantenetiden frem til 26. mars. Oppegård Avis har kontaktet administrasjonen i kommunen for å finne det ut.

I dialog med nasjonale myndigheter

– Inntil videre fortsetter foreldrebetaling som vanlig. Som med det meste annet jobbes det nå med hvordan dette blir løst på sikt, sier varaordfører Hans Martin Enger og assisterende rådmann Jane Short Aurlien.

De påpeker at dette er i tråd med anbefalingen fra KS (red. anm.: kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon som organiserer alle landets kommuner og fylkeskommuner):

«Det vil kunne oppstå spørsmål om fritak for foreldrebetaling og tilskudd til private barnehager ved stenging. Vi anbefaler kommunene å informere foreldre og barnehager/skoler om at dette går som vanlig inntil videre. KS har dialog med nasjonale myndigheter om hvordan dette skal håndteres og vil komme tilbake med mer informasjon om dette på et senere tidspunkt».

Ulik praksis i andre kommuner

Flere lesere har reagert på denne avgjørelsen. De har påpekt at i Oslo kommune legges det opp til "forholdsmessig fratrekk" i foreldrebetalingen fra andre dag etter at barnehagene og skolene i byen ble stengt i går kveld. Byrådet i Bergen har besluttet at foresatte i Bergen kommune slipper å betale for SFO og barnehage så lenge disse tilbudene er stengt.

Her kan du lese flere kommentarer fra våre lesere:

  • Dette er direkte motsatt av hva statsråden sa på pressekonferansen tidligere i dag. Der var han bekymret for bortfall av inntekter på SFO.
  • Regjeringen får vel være med på dugnaden de og da, og ikke kreve inn pengene for dette. Man må ha balanse uansett hva som skjer. Kommer det ingen inntekter kan man heller ikke kreve at utgifter skal opprettholdes.

  • Må få fritak når man er hjemme med barn. Dette vil hjelpe på økonomien til de med redusert lønn og lavtlønnede/studenter osv. Regjeringen og kommunene vil at alle skal være med på dugnad. Da må de også bidra til at det er lettere å være med på dugnaden.

  • Mange blir nå permittert fra jobbene sine. Familier får halvert inntekten sin. Folk har fortsatt regninger og huslån. Å slippe å betale for en tjeneste man ikke mottar bør være OK å kreve, mener jeg. Når det også står i vedtektene, tenker jeg det er innafor å regne med det. Ikke store problemet for de som er heldige å fortsatt ha full inntekt, men for resten vil det hjelpe å slippe denne utgiften.

Avviker fra egne vedtekter

Det viser seg at, ifølge paragraf 7.5 i barnehagevedtektene i Nordre Follo, skulle det altså gis reduksjon uten søknad i en slik ekstraordinær situasjon:

"Ved ekstraordinær stenging tilsvarende to dager eller mer i løpet av ett barnehageår gis reduksjon uten søknad".

– Hvorfor avviker dere fra de nylig vedtatte vedtektene?

Vi har bedt juristen i kommunen avklare dette spørsmålet så snart som mulig, men slik jeg leser våre egne vedtekter for Nordre Follo kommune, skal foreldrebetalingen reduseres ved stenging. Hvordan dette kan gjøres på en eklest mulig måte må vi få komme tilbake til, sier utvalgsleder Camilla Hille (V) på vegne av flertallspartiene i kommunen.

– Vi er alle i en veldig krevende situasjon, så det er viktig at vi er rause med hverandre.

Camilla Hille, utvalgsleder i Nordre Follo kommune

Forventer mer støtte fra staten

Hille sier hun er glad for at regjeringen nå har varslet at de vil komme med økonomiske krisepakker for de fleste sektorene.

Jeg mener de varslede 250 millionene i krisebevilling til kommunene er alt for lite. Jeg forventer mer ressurser enn dette fra nasjonale myndigheter. Vi er alle i en veldig krevende situasjon, så det er viktig at vi er rause med hverandre. Noe av dette må kommunen få litt tid til å ordne opp i. Vi må alle bidra på alle måter vi kan nå, sier hun.

Har du flere ting du lurer på i forbindelse med den oppståtte situasjonen, send oss gjerne en e-post til tips@oavis.no

Powered by Labrador CMS