Oljeutslipp til Tussetjern

FRARÅDER BADING: Hydraulikkoljen har lagt seg oppå vannet som en tynn film. Inntil kommunen har bedre oversikt, fraråder de bading i Tussetjern.

– Det er veldig uheldig for oss

Mellom 25 og 30 liter utvannet hydraulikkolje har lekket ut fra en hydraulikktank hos Regnbuen Gjenvinning på Langhus, ifølge logistikk- og HMS-ansvarlig Jan Bjørheim i Regnbuen Gjenvinning AS.

Publisert

Oljelekkasjen er lokalisert sydover mot Tussebekken, ifølge kommunen. De opplyser at forurensningskilden er en lekkasje fra hydraulikktank hos Regnbuen Gjenvinning, et privat firma på Langhus.

– Det er veldig uheldig for oss, sier logistikk- og HMS-ansvarlig Jan Bjørheim i Regnbuen Gjenvinning AS.

Ifølge ham har mellom 25 og 30 liter utvannet hydraulikkolje lekket ut i Tussetjern fra en hydraulikktank hos dem.

– Utvannet hydraulikkolje legger seg oppå vannet som en tynn, fin film. Bare en spiseskje av den tynne oljen kan dekke så mye som 300 kvadratmeter, så det er ikke mange liter olje som skal til for å spre seg over mange kvadratkilometer. Men vi har blitt fortalt av fagfolket at omfanget ikke er så stort, og husk at denne tynne oljefilmen fordampes fort i solen, sier Bjørheim.

Han sier at han ikke ennå vet hvilket omfang det er snakk om, men venter på en tilbakemelding fra kommunen i håp om å få svar på dette.

Les også: Tussetjern stengt for bading inntil videre

Store nedbørsmengder

– Det er ikke noe vi er stolt over. Vi er en miljøbedrift og er opptatt av å ta vare på miljøprofilen vår, så denne hendelsen med forurensing av naturen er veldig uheldig for oss, sier Bjørheim.

Han forklarer at store nedbørsmengder de siste dagene rant gjennom oljeutskilleren, som ikke klarte å ta imot alt av vannet.

Det førte til at topphinna med hydraulikkolje har rent ut, sier Bjørheim.

Videre forklarer han at et skjøte har gitt seg på en tank med hydraulikkolje som ble brukt til å presse pappen.

Skulle byttes ut i dag

Denne hydraulikktanken skulle egentlig bli demontert og tømt på fredag etter at vi var ferdig med å presse pappen. Vi har bestilt en ny tank, som skulle installeres i morgen, men så skjedde dette, sier Bjørheim.

Han sier at de har kontrollert Tusse minst fire ganger i året siden 1993, og den siste kontrollen var i mai 2020 uten at det ble funnet avvik.

– Det er for første gang at vi har bidratt til forurensning siden vi startet  med disse kontrollene i 1993, sier logistikk- og HMS-ansvarlig i bedriften.

Ser på andre forurensningskilder

– Søndag ettermiddag fikk vi en telefon fra kommunen. De oppdaget at lekkasjen kom fra en oljeutskiller ved Tusse. Vi har satt i gang med en rekke tiltak. Vi stoppet produksjonen og tømte oljeutskilleren med en gang, sier Bjørnheim.

Samtidig påpeker han at denne bekken er en oppsamling for både Regnbuen Gjenvinning AS, Regnbuen industriområde og Fugleåsen industriområde.

– Det er derfor mulig at forurensningen kommer fra et annet sted, sier Bjørheim.

Ifølge ham var det ingen tegn på lekkasje fra tanken klokken 16.00 fredag ettermiddag.

Oppegård Avis har tidligere skrevet at Langhus Velforening meldte inn hendelsen rundt klokken 15:00 fredag 3. juli.

Seks kommuneansatte og brannvesenet

– Hvor mange ansatte jobber med opprydningen?

– Vi hadde et vaktlag på tre personer som hadde vakt i helgen, og tilkalte et vaktlag til, med ytterligere tre personer. Brannvesenet har også vært med i sporing av lekkasjen, sier Shima Bagherian i Nordre Follo kommune.

Hun sier lørdag kveld la brannvesenet ut lenser mot Gjersjøen.

– De ble lagt ut under togbanelinjen etter Tussetjern. Også lagt lenser mellom Tusse og Vevelstadbekken ved parkering til idrettsanlegget og ved bekkerist nedenfor Regnbuen industriområde. Søndag ble det lagt ut lenser på flere steder i Tusse, sier Bagherian.

Powered by Labrador CMS