ET HELIKOPTERANLEGG: – Der skal de nye helikoptrene stå. De får plass i nye, lyse c hvor en fungerer som verksted og de to andre er slått sammen til ett stort rom. I tillegg skal det etableres flere oppstillingsplasser, verksteder, et sted for simulatortrening og annet, sier leder for helikoptertjenesten, Freddy Rotseth.

Lover godt airmanship

Om to år skal beredskapssenteret stå klart på Taraldrud. Leder for helikoptertjenesten, Freddy Rotseth, lover minst mulig støybelastning for lokalbefolkningen.

Publisert

Oppegård Avis har tidligere skrevet at Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB), som bygges nå på Taraldrud, skal stå klart til bruk i september 2020.

PNB skal samle beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlerne og politiets helikoptertjeneste på ett sted. Det vil også føre til bedre sikring av politiets skjermingsverdige objekter. Det er totalt tolv skjermingsverdige objekter i politiet. Når beredskapssenteret står ferdig, vil en tredjedel av objektene være sikret.

 

ÅPNES OM TO ÅR: Taraldrud-prosjektet ble godkjent i Stortinget i desember 2017, etter et forprosjekt som gikk over halvannet år. To måneder senere ble spaden satt i jorden. I september 2020 skal Politiets nasjonale beredskapssenter stå klart til bruk.

La ned grunnsteinen

Politiets nasjonale beredskapssenter (PNB)

* Skal stå klart til bruk på Taraldrud i september 2020.
 
* Da vil de nasjonale beredskapsressursene – beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlerne og politiets helikoptertjeneste – være samlet på ett sted.

Tirsdag denne uken ble den offisielle starten på byggingen av PNB markert da statsminister Erna Solberg la ned grunnsteinen til beredskapssenteret.

– Dette senteret er et stort løft for den nasjonale beredskapen og et viktig bidrag til nordmenns trygghet i hverdagen, sa statsministeren.

LA NED GRUNNSTEIN: – Dette er en stor dag for norsk beredskap, sa statsminister Erna Solberg da hun tirsdag denne uken la ned grunnsteinen til beredskapssenteret. Her kan du også se justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara.

Les også: Bli med inn på PNB-området med Skanska

– Ikke mest støyende

Det er mange i Oppegård og omegn som frykter at det blir mye støy fra helikoptrene på PNB. 

FRA TO TIL TRE: I dag har politiet to helikoptre – uten transportkapasitet, hvor kun ett er operativt til enhver tid. Beredskapssenteret er planlagt med plass til tre helikoptre, noe som betyr at 80 prosent av befolkningen kan nås på 1,5 timer. På bildet ser du en av de tre nye politihelikoptrene som skal brukes på PNB.

Leder for helikoptertjenesten, Freddy Rotseth, avviser påstandene om at den nye helikoptertypen de har skaffet er den mest støyende av dem som finnes på markedet.

– Vi måtte kjøpe helikoptrene som tilfredsstilte krav. For å forklare det billedlig så er det slik at et helikopter tar av, det flyr framover og det lander. Hvis vi går på det siste, skal det nye helikopteret, ifølge fabrikanten, støye mindre enn dagens helikopter når det går inn for landing, litt mer når det tar av og det støyer litt mer når det flyr i maks fart framover, sier Rotseth, som skal ha ansvar for 30 ansatte på Taraldrud.

HANGARER: I det nye beredskapssenteret, som planlegges klart til bruk om to år, skal også helikoptertjenesten ha base med landings- og startområde, oppstillingsområde og hangarer for tre helikoptre, ifølge den foreløpige illustrasjonen.

Han sier de tre helikoptrene som har blitt kjøpt blir levert til Norge i juli-august neste år. To av disse skal stå på beredskapssenteret til enhver tid.

– Vi er veldig opptatt av at de som skal operere disse helikoptrene skal sikre "godt airmanship", det vil si sørge for at det blir minst mulig støyende belastning for lokalbefolkningen, men vi må ta hensyn til oppdraget og sikkerheten, sier Rotseth.

Usikker om støyopplevelsen

– Hvor mye støy kan man forvente på det meste?

– Det er vanskelig å si hvordan det vil oppleves med de nye helikoptrene. Det vet vi ikke ennå, men det foreligger målinger for det. Kravet som er fastsatt til flyhøyde for all helikopteraktivitet i dag vil vi opprettholde så langt oppdraget tilsier det. Vi skal forholde oss til gjeldende regelverk fastsatt av Luftfartstilsynet og det vi får i konsesjonen (red. anm.: tillatelsen som skal være godkjent av Samferdselsdepartementet om kort tid), sier Rotseth.

Unntakstilfeller

– Lokalbefolkningen er bekymret for mye støy fra helikoptrene. Skal dere fly mye over de etablerte boligområdene i Oppegård?

– Det skal vi gjøre i unntakstilfeller, det vil si i de tilfellene det er kritisk at vi må nå fram for å løse oppdraget. Jeg har forståelse for de som frykter at de blir uutholdelig mye støy her, men selv velger jeg å tro på at det på ingen måte vil være uutholdelig. Man kan for eksempel se på Norsk luftambulanse på Lørenskog som ligger i nærheten av sykehuset. Jeg har ikke et inntrykk av at det er uutholdelig for dem som bor der.

Les også: Krever svar om helikopterplass

FORTALTE OM SITUASJONEN: – Vi håper på en god dialog med dere. Mangelfull informasjon om støy fra helikoptrene gjør at flere i nærområdene velger å flytte ut av kommunen, sa Methi til Freddy Roseth i helikoptertjenesten. Foto: Yana Stubberudlien

 – Håper på en god dialog

– Vi har alt å vinne ved å støye minst mulig.

Freddy Roseth, leder for helikoptertjenesten

To representanter fra bevegelsen, som ønsket å være med på arrangementet i forbindelse med grunnsteinsnedleggelsen i går og sendte et forespørsel om dette til Justis- og beredskapsdepartementet, ble avvist, med begrunnelse om at arrangementet var kun for prosjektet, brukerne og samarbeidspartnere.

Til slutt fikk Linda Nilsen Methi (43) fra Stopp støyen hjelp av statsminister Erna Solberg til å komme seg inn. Hun snakket med flere fremmøtte inkludert Freddy Roseth fra helikoptertjenesten.

 

Fire til seks oppdrag

Roseth har beroliget henne og lovet å ha god dialog med befolkningen i tiden fremover.

Lederen for helikoptertjenesten har også sagt at det tas høyde for 2250 helikopterbevegelser på PNB per år hvor en bevegelse er en avgang og en ankomst.

– Det er lagt på til fire til seks oppdrag i døgnet, ifølge statistikken, men så kan det være perioder hvor det er mye mindre og andre perioder hvor det er litt mer. Det er litt vanskelig å fastsette. Vi er oppdragsstyrt, men det er viktig å presisere at vi ikke ønsker å være til støy for lokalbefolkningen og vekke noen unødvendig.

Oppegård Avis har tidligere skrevet om bevegelsen Stop støyen, som er blant dem som er bekymret for bo- og læringsmiljøet i området i forbindelse med etableringen av PNB.

Powered by Labrador CMS