SPESIELT UTSATT: Det har i hovedsak vært tyverier av katalysatorer fra Toyota Prius med årsmodell 2007-2010 i Øst politidistrikt.

Advarer om tyverier av katalysatorer fra Toyota Prius

Har du en Toyota Prius eller lignende bil? Da bør du lese dette.

Publisert Sist oppdatert

Øst politidistrikt går ut med en advarsel til alle Toyota Prius-eiere.

– Det har vært flere tyverier av katalysatorer fra slike biltyper. Det har i hovedsak vært Toyota Prius med årsmodell 2005-2010. En katalysator sitter ved eksosanlegget, som betyr at tyvene må inn under bilen og fysisk må skjære delen av. Tyveriene har skjedd på natten/kvelden og det har vært hendelser i hele Øst Politidistrikt. Eier du en slik bil så bør du være ekstra på vakt, men vi oppfordrer alle til å holde øynene åpne og følge med på mistenkelig aktivitet rundt seg, skriver Politiets Nettpatrulje i Øst politidistrikt på sin Facebook-side.

På jakt etter edle metaller

En katalysator sørger for at stoffer i eksosen fra bensin- eller dieselmotoren i bilen din blir mindre giftige gjennom katalyse, men det er innholdet i katalysatorene tyvene er på jakt etter.

Katalysatorene inneholder blant annet platina, palladium og rhodium, og de tre verdifulle metallene brukes i katalysatorene for å rense avgassene fra forbrenningsmotorer.

En vanlig personbil har noen få gram av disse stoffene i katalysatoren, som gjør at den kan selges på svartebørsen for flere tusen kroner. Metallet smeltes og kvernes, før de verdifulle stoffene skilles ut og kan brukes på nytt som råstoff.

Og selv om forsikringen dekker tyveriet, vil bileieren måtte ut med en egenandel, i tillegg til alt bryet med å få reparert bilen.

Powered by Labrador CMS