Suksessduo Lisa + Maja skapte «Snøsøsteren»-feber

Julekalenderboken «Snøsøsteren» har skapt febertilstander hos folk som ønsker å investere i ekte juleglede.

Publisert

Samarbeidsprosjektet mellom den lokale illustratøren, bildebokforfatteren og billedkunstneren Lisa Aisato og den populære forfatteren Maja Lunde har blitt en suksess.

Bokhandlere over hele landet melder om lange ventelister på julekalenderboken, som ble gitt ut for fire uker siden. Førsteopplaget på 11.000 eksemplarer ble utsolgt på noen få dager. Flere nye opplag ble trykket og alle de 161.000 bøkene er i ferd med å bli revet bort.

Illustrasjon: Lisa Aisato
Illustrasjon: Lisa Aisato

Månedens mest solgte

Boken blir dermed Kagge forlags største bestselger gjennom tidene. Flere andre forlag ville ha «Snøsøsteren» og elleve land kjøpte rettighetene til boken før den ble gitt ut. Det er helt eksepsjonelt for en norsk barnebok med tanke på nedgangen i bokbransjen.

«Snøsøsteren» har toppet den norske boklisten tre uker på rad og er på listen over

– Boken berører deg enten du er ung eller gammel.

Lisa Aisato, illustratør, bildebokforfatter og billedkunstner

årets ti beste bøker.

Boken er også nominert til Bokhandlerprisen 2018 og ARKs barnebokpris.

Les også: Lisas kruseduller

Smelter landegrensene

Lisa Aisato N’jie Solberg

  • 37 år gammel, gift og har to barn.
  • Bor på Hvaler, men er oppvokst i Oppegård. Hun gikk på Greverud skole, Vassbonn skole, Ingieråsen skole og tidligere Oppegård videregående skole.
  • Illustratør, bildebokforfatter og billedkunstner.
  • Aisato debuterte i februar 2008 med boken «Til min elskede», som hun laget til sin mann.
  • Har skrevet og illustrert ca. 40 bøker totalt.
  • I dag driver hun en nettbutikk der både hennes mann og en annen er ansatt for å selge hennes bilder og bøker.

– Det er helt fantastisk! Boken berører deg enten du er ung eller gammel, og den smelter landegrensene. Agenten vår fortalte oss om at den kinesiske forleggeren ble rørt til tårer, sier Lisa Aisato (37), som er oppvokst i Oppegård kommune, men bor på Hvaler for tiden.

Hun tror boken har blitt en suksess fordi den vekker en del følelser som er felles for alle.

– Folk i både Kina og Norge er like opptatt av død og kjærlighet. Det er også mange som liker konseptet med en julekalenderbok. Det var fantastisk å samarbeide med Maja. Hun klarer å spille på de rette følelsestrengene gjennom hele boken. Jeg begynte å gråte da jeg startet å lese manuset, sier 37-åringen.

80 illustrasjoner

Aisato jobbet med «Snøsøsteren» fra januar til slutten av august. I boken på nesten 200 sider bidro Aisato med om lag 80 fantastiske illustrasjoner, som er med på å forsterke historien og løfte den til nye høyder.

MAGISKE ILLUSTRASJONER: Lisa Aisatos illustrasjoner forsterker historien i boken og løfter den til nye høyder.
MAGISKE ILLUSTRASJONER: Lisa Aisatos illustrasjoner forsterker historien i boken og løfter den til nye høyder.
 
 

– Det er veldig koselig at folk liker bildene mine. Det ligger mange timers arbeid bak dem. Jeg har aldri før laget så mange illustrasjoner til en bok. De fleste bøkene jeg har illustrert er på mellom 35 og 50 sider, sier Aisato.

Hun anbefaler boken for barn fra seks år og oppover, og sier at de 24 kapitlene egner seg godt til daglig lesning i adventstiden.

 
 

24 kapitler

– Alt blir jo veldig forsterket i juletiden. De store følelsene blir enda sterkere. «Snøsøsteren» gir en fin anledning til å ta opp ulike temaer som sorg, vennskap, glede, liv og død, og snakke sammen med barna om dette kapittel for kapittel, sier Aisato.

SAMARBEIDET OM "TIL UNGDOMMEN": Lisa Aisato og Linn Skåber.
SAMARBEIDET OM "TIL UNGDOMMEN": Lisa Aisato og Linn Skåber.

Selv har 37-åringen to barn, på seks og åtte år, og hun gleder seg til å lese «Snøsøsteren» for dem i desember.

– De gleder seg masse til det. Begge har bursdag i desember og får nok av gaver, så de får bare denne boken i adventsgaven istedenfor adventskalendere, sier Aisato.

Jobber med fjerde bok

I tillegg til «Snøsøsteren» har 37-åringen også levert illustrasjoner til tre andre bøker i år: Tor Åge Bringsværds «Tambar på sykehuset», Linn Skåbers «Til ungdommen» og «Snokeboka»  som hun har skrevet selv.

BARNDOM I OPPEGÅRD: På bildet kan du se Lisa Aisato med storesøsteren sin, Haddy  N'jie, da familien bodde i Royskattveien på Tarnasen. Foto: Privat
BARNDOM I OPPEGÅRD: På bildet kan du se Lisa Aisato med storesøsteren sin, Haddy  N'jie, da familien bodde i Royskattveien på Tarnasen. Foto: Privat

 

SAMARBEIDET MED STORESØSTEREN I 2016: For to år siden ble boken "Snart sover du" utgitt av søstrene Haddy og Lisa.
SAMARBEIDET MED STORESØSTEREN I 2016: For to år siden ble boken "Snart sover du" utgitt av søstrene Haddy og Lisa.

– Jeg har ikke hatt fri i sommer og har fortsatt mye å gjøre frem til 1. desember. Da har jeg leveringsfrist til «On the night of his birth», en amerikansk bok om Jesus og Maria, som jeg har jobbet med siden september. Det er ikke så mye handling der, men boken er om Marias refleksjoner rundt å få et barn som 16-åring, sier Aisato.

Hun sier denne boken er en spennende utfordring med tanke på at hun selv ikke er kristen.

– Jeg var livredd for å ikke få det til og tråkke noen på tærne, men ville likevel prøve å løse opp oppgaven. Det er en interessant tekst å løse visuelt siden det er mest tanker og lite handling, sier Aisato.

 

Les også: Hun fulgte designerdrømmen - hylles for sine vakre plagg

Planer frem til 2021

I tillegg til bokprosjektene har Aisato jobbet som illustratør for Dagbladet i ti år. Hun har tette planer frem til 2021, men hovedplanen hennes er egentlig å jobbe litt mindre.

– Jeg og Maja har lyst til å lage noe mer sammen. Jeg vil også lage noe mer sammen med Klaus Hagerup. Samtidig vil jeg sette av mer tid til egne prosjekter. Jeg har mange ideer og har lyst til å skrive egne bøker samt å lage frittstående bilder, sier Aisato.

Både hun og Maja Lunde har fått enormt mange henvendelser fra både inn- og utland.

– «Snøsøsteren» blir radioteater på NRK P2 i romjulen. Flere norske og utenlandske teatre har vist interesse for boken og mange filmskapere har kontaktet oss. Vi har litt lyst til at det skal bli en animasjonsfilm, vi får se hva som skjer, sier Aisato.

For halvannet år siden flyttet hun med familien sin fra Kråkerøy til Hvaler. Her har de et bolighus med atelier og et galleri i Skjærhalden, som er åpent primært om sommeren. Helgen 6.-9. desember åpner de dørene igjen for et julemarked for å selge julekort, kunsttrykk, kalendere og signerte bøker.

Les også: Debuterer som forfatter