PREMATUR: Det var dramatisk da Simen Bondevik ble født tre måneder for tidlig i 2000. Lenge var det usikkert om han kom til å overleve.

Født tre måneder for tidlig svevde han mellom liv og død. I dag går Simen i bestefars politiske fotspor

Bestefar har vært en av de mest markante politikerne i nyere norsk historie. Nå kommer barnebarnet etter i fotsporene. – Det var ikke gitt at Simen skulle overleve, sier Kjell Magne Bondevik.

Publisert

Selv om det er 13 år siden han gikk av som statsminister, holder Kjell Magne Bondevik (71) fortsatt et høyt tempo. Etter at han trakk seg ut av politikken har Bondevik viet sin tid til Oslosenteret og å arbeide med mennesker som er undertrykket.

– Jeg har bestemt meg for å trappe litt ned for ha enda mer tid til familien. Jeg prøver å redusere til 60 % arbeidstid. Jeg går også fra å være leder til en arbeidende styreleder, forteller politikerveteranen.

To generasjoner under er det derimot en som er i ferd med å trappe opp tempoet. Simen Bondevik (18) er det eldste barnebarnet til Kjell Magne og kona Bjørg. Som 9-åring i 2009 var han allerede interessert i politikk, men det var ikke gitt at KrF skulle bli partiet.

PS! Saken fortsetter under bildet. 


– Jeg gikk rundt på samtlige valgboder, samlet inn brosjyrer og partiprogrammer, og begynte å lese. Jeg fant ut at KrF hadde den beste politikken når det gjaldt bistand, fattigdomsbekjempelse og innvandring, forteller Simen.

NÆRT FORHOLD: Simen Bondevik er det eldste barnebarnet til Kjell Magne Bondevik. 18-åringen har lagt grunnlaget for en politisk karriere, og er i dag leder for Akershus KrFU.

Dramatisk tid

Bestefar visste ingenting om barnebarnets engasjement før han hadde gått gjennom alle programmene. Simen var derimot for ung til å bli medlem i ungdomspartiet, men som 13-åring fikk han melde seg inn. Han har raskt gått gradene, og er i dag leder for Akerhus KrFU.

– Det var en tid som tok veldig på. Simen var inn og ut av sykehuset.

Kjell Magne Bondevik

Det var likevel ikke gitt at Simen skulle få vokse opp. Sommeren 2000 ble starten på en dramatisk tid for familien. For Kjell Magne var dette mellom hans to perioder som statsminister. Det første barnebarnet ble født tre måneder for tidlig.

– Simens første måneder var en periode som tok veldig på. Ved fødselen veide han 800 gram, men gikk ned til 700 gram. Han var ikke stort større enn at han kunne ligge i håndflaten min.

– Det var ikke gitt at han skulle overleve, forteller Kjell Magne Bondevik

 Jeg husker vi var nervøse hver gang telefonen ringte. Ved nyttår 2000/2001 var det svært kritisk, men vi var selvsagt svært glade da det til slutt stabiliserte seg.

– Det at Simen sitter her i dag er fantastisk i seg selv, sier Kjell Magne Bondevik.

Klare mål

Simen selv husker selvsagt fint lite av den første tiden, men han er blitt fortalt historier fra sine første måneder. Premature barn kan få flere senskader. For Simens del har det rammet synet og en begrenset lungekapasitet.

– Jeg lever godt med dette, men jeg blir aldri noen fotballstjerne, sier han og smiler.

Den ambisiøse, unge politikeren har satt seg noen politiske mål.

– På sikt har jeg lyst til å komme inn på Stortinget, men i første omgang håper jeg på å få plass i det nye kommunestyret i Nordre Follo.

DISKUSJON: Selv om de tilhører samme politiske parti, finnes det temaer hvor Simen er uenig med bestefar. Da tar de gjerne en god diskusjon.

Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg har 10 barnebarn. To av de tre barna med familier bor i Oppegård.

– Vår eldste sønn bor i Grimstad. Hver siste helg før jul drar vi til Grimstad med julegaver. På julaften har vi alltid feiret med resten av familien hos oss på Kolbotn, men i år skal vi faktisk til Myrvoll og Simens familie på julaften.

– Hva spiser dere på julaften?

– I mange år har det vært tradisjon med pinnekjøtt. Slik blir det vel i år også, forteller Kjell Magne.

Lengre ferier

Da han gikk av etter siste periode som statsminister i 2005, hadde han flere internasjonale jobbtilbud. Tilbud som innebar at han måtte reise og bo i utlandet.

– Jeg takket nei. Vi trivdes så godt her på Kolbotn. Heldigvis kom den unike muligheten å jobbe med Oslosenteret.

Som arbeidende styreleder med redusert arbeidstid skal Kjell Magne fortsette å delta på konferanser i inn- og utland, samt vedlikeholde det omfattende nettverket Oslosenteret har skapt siden starten i januar 2006.

– Men fremover skal jeg prioritere enda mer tid sammen med familien her på Kolbotn. Vi har lenge hatt en ordning hvor et av barnebarna har kommet til oss hver onsdag. Det er fantastisk å være bestefar, sier Kjell Magne Bondevik.

Powered by Labrador CMS