Brudd på smittevernloven

LYSTE OPP BANEN MED BILER: Mellom ti til tolv ungdommer har kommet til Sofiemyr kunstgress med fire biler. Ungdommene har klatret over gjerdet til banen og stilte opp bilene sine bak målet for å lyse opp banen.
LYSTE OPP BANEN MED BILER: Mellom ti til tolv ungdommer har kommet til Sofiemyr kunstgress med fire biler. Ungdommene har klatret over gjerdet til banen og stilte opp bilene sine bak målet for å lyse opp banen.

Trosset korona-stenging og spilte fotball på Sofiemyr og Hellerasten

Mandag kveld spilte flere ungdommer fotball på Sofiemyr kunstgress til tross for skilting om stengte baner og de innførte koronatiltakene som gjelder hele landet. Det var også mye fotballaktivitet på Hellerasten på dagtid.

Publisert

Mellom 10 og 12 ungdommer spilte fotball på Sofiemyr kunstgress mandag kveld. De ble observert rundt klokken 19:15 og 19:30 av flere forbipasserende innbyggere, som ba dem pent om å slutte å spille.

"Da ungdommene oppdaget at vi tok bilder, hoppet de over gjerdet og løp mot oss. Situasjonen ble tilspisset med en gang. Det var veldig ubehagelig. Heldigvis tok en av disse ungdommene ansvar og roet resten av gjengen. Situasjonen roet seg ned etter hvert og ungdommene lovet om å avslutte aktiviteten på banen", sier vitner til hendelsen.

De har også kontaktet ledelsen i Kolbotn idrettslag (KIL) og bedt dem om å få låst bommen ved kunstgresset slik at man slipper flere lignende tilfeller.

Kom med fire biler

Vitner til hendelsen påpeker at selve kunstgressbanen er stengt som følge av de innførte koronatiltakene og at dette er godt skiltet. Flombelysningen på banen er også slått av. 

"Ungdommene, som har kommet dit med fire biler, måtte kjøre forbi flere skilt (både nede ved bommen og oppe ved selve banen) som sier at banen er stengt og at det ikke er lov å spille på banen som følge av de innførte koronatiltakene. Videre har ungdommene klatret over gjerdet til banen og stilte opp bilene sine bak målet for å lyse opp banen", sier de.

En helt hårreisende oppførsel

Oppegård Avis har vært i kontakt med flere trenere i Kolbotn idrettslag (KIL). De reagerer sterkt på hendelsen. Av hensyn til familier ønsker de å være anonyme.

"Dette er så lite solidarisk i en nasjonal dugnad hvor alle i hele landet må innrette seg og følge myndighetenes anbefalinger! Det er så provoserende at voksne folk gir blaffen i de innførte tiltakene. Når det går på nyhetene 24 timer i døgnet og mange sitter i karantene, bør nok alle forstå alvoret i saken", sier en av trenerne.

Han sier at mens de yngste spillerne også skulle gjerne vært på banen, velger de eldste å gi fullstendig blaffen i de innførte tiltakene.

Innførte strenge bøter for å bryte  karantenereglene:

  • Hvis du bryter karantenereglene eller forbud mot store ansamlinger, eller hvis du bryter reglene om stenging av møteplasser vil en normal bot være på 20.000 kroner, subsidiært 15 dager i fengsel.
  • For å være på hytta i annen kommune fastsettes boten normalt til 15.000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager.
  • Det har Riksadvokaten bestemt i et rundskriv med nye rettningslinjer som ble sendt til politiet og påtalemyndighetene i ettermiddag (mandag 16. mars).

"Det er en helt hårreisende oppførsel! Jeg kjenner minst 100 barn som har masse lyst til å spille fotball, men som ikke får lov til det og som respekterer de innførte reglene, sier en annen trener.

Kan risikere 20.000 kroner i bot

Liknende hendelser kan bli meldt til politiet fra nå av. Bryter du karantenereglene eller forbud mot store ansamlinger (red. anm.: Les mer om dette i faktaboksen), risikerer du 20.000 kroner i bot.

I forbindelse med saken har Oppegård Avis vært i kontakt med daglig leder i KIL, Harald Vaadal. Han reagerer sterkt på hendelsen.

Det syns vi er helt uakseptabelt. Bommen har lite med dette å gjøre, men kommunen skal få melding om å låse bommen. Banen er stengt, det er godt skiltet og lyset et slått av, men de som vil kan jo bare klatre over gjerdet. Vi kan ikke gjøre så mye mer. Vi har ikke kapasitet til å holde vakt, men har lagt ut beskjed om stengningen av alle banene på alle plattformer og ber alle respektere forbudet, sier Vaadal.

Mye fotballaktivitet på Hellerasten på dagtid

Det har også vært god aktivitet på fotballbanen ved Hellerasten skole på dagtid samme dag, ifølge Vidar Sørensen (50). Han reagerer mest på at det var både voksne- og barn på banen.

Hvor mange de var der er jeg usikker på, men det er vel ikke helt i orden. Tenk alle andre barn i nærområdet som holder seg inne, og sikkert kunne tenkt seg ut litt, som hører denne aktiviteten. Det holder ikke mål i denne situasjonen som vi nå er en solidarisk del av. Det mest overaskende var nok at det var voksne der. Jeg selv sitter i selvvalgt korona-solidarisk tilstand og synes lite om en så egoistisk oppførsel og tankegang, sier 50-åringen.

Les også: Koronatelefonen ute av drift

Powered by Labrador CMS