Hvordan går det, Christian på Klubben?

Ungdomslederen har selvsagt en finger med i spillet når ungdommene i dag strømmer kultur ut til folket.

Publisert

Christian Lund jobber i Nordre Follo kommune med fokus på ungdom. Fritidsklubblederen på Vassbonn jobbet aktivt med det årlige UKM, da det brått ble stoppet av koronautviklingen. Men det stoppet ikke de som arrangerte UKM! 

– Hvordan fortoner livet seg i din verden om dagen?

– Det blir hjemmekontor, opprydding , vask og kast på Klubben. Og noen møter på Teams. Ellers er vi som jobber i fritidssentrene rundt på møteplasser, parker, idrettsanlegg og Pyramiden og prater med de som er ute, observerer smittevern og om de som er ute klarer å holde avstand osv. Eventuelt minner vi om dette og viktigheten.

– UKM som vi skulle hatt 14-15. mars, og som jeg jobbet aktivt med, har vi flyttet inn på nett. Det vil si at de som var en-to deltagere og kunstnerne fikk bidragene sine filmet og innspilt fra scenen på Rådhusteateret denne uken. Her har de fått danset eller musisert fra scenen med knallgod lyd og lys.

– Dette blir streamet lørdag 4. april, og blir også å finne på sosiale medier etterpå. Det er selvsagt ikke det samme som å stå på en scene foran mange mennesker, men kanskje en god erstatning.

– Selv har jeg brukt tid på å reparere en bil, og fått tid til ting hjemme og i hage. 

Elsykler flittig brukt

– En typisk dag består av?

– Mail, telefoner, mopp, bøtte, støvkost, skrutrekker, loddebolt, sosiale medier. Oppsøking. Vi fikk støtte til elsykler til fritidssentrene i høst, og de er flittig brukt nå.

– Hva er det verste med korona-tilværelsen?

– Jeg har det fint, men jeg er bekymret for de som føler seg alene nå. De som savner å treffe venner. Skole på nett funker for noen, men er vanskelig for andre. Jeg har snakket med mange som opplever at skoledagen tar lengre tid nå. Mye innleveringer og systemer som detter ned eller de må vente på. Jeg tror mange savner å treffes fysisk.

– …og det beste?

– Vi lærer oss nye metoder for møter, kanskje litt mer effektivt? Får ryddet! Vi får også kjent på hva som er viktigst. De tingene vi tar som en selvfølge er plutselig ikke der lenger. Det er hyggelig å se familier ute på tur sammen, med niste på bord. 

Indirekte berørt

– Hva savner du aller mest fra før 12. mars?

– Det å høre mange unge ha det gøy og kjenne på mestring her på Klubben. Det å treffe folk. 

– Hva frykter du mest som følge av koronaen?

– Alle bedriftene som sliter, alle permiterte og arbeidsløse. Og de som kanskje trenger hjelp ikke får eller ber om det. At det kan få følger for de unge. De som indirekte blir berørt når voksne får utfordringer.

– Ikke bare rund Netflix

– Tror du det kan komme noe bra ut av dette? I så fall, hva?

– Vi må lære oss nye metoder, som kanskje gjør oss mer effektive. Kanskje vi setter enda mer pris på det vi har, ihvertfall en stund.

– Har du et råd til de som leser dette, uansett kategori?

– Pass på hverandre, vær tålmodig, kos deg med de du har rundt deg, gi de rom. Blir det tett hjemme, gå en tur. Sjekk ut nye stier i ditt nærmiljø.Finn frem brettspill og kortstokk, frisk opp gamle kunster. Ikke bare «rund» Netflix og annet på skjerm. 

Powered by Labrador CMS