Covid-19 i Nordre Follo

NESTEN EN MÅNED UTEN NYE TILFELLER: Det har ikke vært påvist smitte av Covid-19 i Nordre Follo kommune siden 27. juni.
NESTEN EN MÅNED UTEN NYE TILFELLER: Det har ikke vært påvist smitte av Covid-19 i Nordre Follo kommune siden 27. juni.

Tre innbyggere fikk påvist covid-19 – smittekjeden startet i utlandet

Fredag 24. juli fikk to innbyggere i Nordre Follo påvist smitte av covid-19. I forbindelse med smitteoppsporing gjennom helgen har ytterligere en person fått påvist smitte.

Publisert

I morgen skulle det ha vært en måned siden det siste innraporterte tilfellet med covid-19-smitte i Nordre Follo, men så har kommunen opplyst på sin hjemmeside i dag om tre nye personer som har testet positivt for covid-19.

SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi.
SJEKK FORSKJELL PÅ SYMPTOMER. Typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi.

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myrvold er de tre personene smittet i utlandet. Det totale antallet smittede tilfeller i kommunen er dermed 106.

     Kort om Covid-19 i Nordre Follo:

 • De to første tilfellene i Nordre Follo ble registrert onsdag 11. mars. Begge er knyttet til utbrudd i utlandet. I løpet av kvelden torsdag 12. mars ble det meldt inn ni nye tilfeller.
 • Det har ikke vært påvist smitte av Covid-19 i Nordre Follo kommune siden 27. juni.
 • Med tre nye tilfeller i løpet av denne helgen er det totale antallet smittede tilfeller i Nordre Follo 106 personer.
 • Ifølge VG har Nordre Follo 111 personer som er smittet med koronavirus per i dag. Registreringene til VG baserer seg på folkeregistrert adresse til smittede. I noen tilfeller kan den smittede oppholde seg, og få behandling, i en annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert.
 • Tre personer fra Nordre Follo døde på Ahus (22. mars, 1. april og 10. april).
 • Kommunen har siden forrige uke endret rutinen for varsling om nye smittetilfeller. Tallene oppdateres nå ikke daglig, men ukentlig.

– Det dreier seg om tre voksne personer som er smittet.  Denne konkrete smittekjeden startet i utlandet. De tre personene tilhører ikke den samme familien, men de kjenner hverandre og har en relasjon til hverandre. Vi kan av personvernhensyn dessverre ikke opplyse hvilket land smitten er importert fra. Tilstanden til de smittede er etter forholdene god for tiden og de isoleres utenfor sykehus. Ingen av dem tilhører risikogruppen, sier kommuneoverlegen i Nordre Follo.

Les også: Fra barnehager og skoler til sykehjem og andre helseinstitusjoner

Har kontroll på smitten

– Vi opplever å ha kontroll på smitten i Nordre Follo, men dessverre ser vi tendens for at vi kan få mer smitte fra utlandet i disse dagene, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myrvold.

– Vi opplever å ha kontroll på smitten i Nordre Follo, men dessverre ser vi tendens for at vi kan få mer smitte fra utlandet i disse dagene.

Kerstin Anine Johnsen Myrvold, kommuneoverlege i Nordre Follo

Hun sier prosessen med smittesporing består av å finne, informere og eventuelt følge opp eller teste nærkontakter til den som er smittet.

– Man forsøker også å identifisere hvor smitten kan ha skjedd.

Samtidig påpeker kommuneoverlegen at det er viktig å følge rådene fra helsemyndighetene og forholde seg til regler for innreisekarantene som gjelder for utenlandsreiser.

Viktig å teste seg for covid-19 ved symptomer

– Det er også viktig å teste seg ved eventuelle symptomer, understreker kommuneoverlegen.

– Det er gratis å teste seg for covid-19 og man kan teste seg alle dager i uken.

Kerstin Anine Johnsen Myrvold, kommuneoverlege i Nordre Follo

De vanligste symptomene ved covid-19, ifølge FHI, likner symptomer ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange har hoste og/eller feber. Senere i forløpet er det en del som utvikler tungpustethet. Ved mindre alvorlig sykdom kan symptomene også minne litt om allergi.

Kommuneoverlegen i Nordre Follo påpeker at kommunen har god testkapasitet for tiden.

– Det er gratis å teste seg for covid-19 og man kan teste seg alle dager i uken, også lørdag og søndag. Man må selv ringe Testtelefonen på 33 20 09 93 og avtale tidspunkt for testing, sier Johnsen Myrvold.

Raskere svar på koronatesten

Husk at fra 2. juli kan du selv se svaret på koronatesten på Helsenorge.no når prøven er klar.

Du får svar på prøven etter en til to dager. Logg inn med for eksempel BankID og se svar på testen på Helsenorge.no

Kommunen kontakter de som har positivt prøvesvar så snart som mulig. Ikke ring testtelefonen for prøvesvar.

– Det er viktig å holde seg hjemme inntil svaret er klart, understreker Johnsen Myrvold.

Har du fått påvist covid-19, skal du straks isolere deg, og husstandsmedlemmer og andre nære kontakter skal fra da av være i karantene.

– Ikke oppsøk steder med store folkemengder

Flere av nabokommunene har fått en rekke nye positive covid-19-prøver.

– Bruk sunn fornuft og ikke oppsøk steder med store folkemengder. Det er fortsatt viktig å holde en meters avstand.

Kerstin Anine Johnsen Myrvold, kommuneoverlege i Nordre Follo

Moss er den kommunen som etter Oslo har registrert flest nye smittetilfeller de siste to ukene. Moss har 21 nye smittede, mens Oslo har 44 nye. Fra midten av mai og frem til 14. juli var det tilnærmet ingen nye smittetilfeller i Moss, men så fikk en mossing som hadde vært på utenlandsferie påvist smitte.

Moss Avis har skrevet i dag om ti nye smittetilfeller i Moss kommune siden fredag denne uken. Flere av tilfellene er knyttet til utenlandsreiser i Danmark, Finland og Tyskland. I tillegg er minst elleve tilfeller knyttet til et privat arrangement. Hittil har 127 personer fra Moss kommune testet positivt for coronaviruset og 6 innbyggere mistet livet, ifølge VGs oversikt.

Flere personer fra Indre Østfold (Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad kommuner) har også testet positivt de siste dagene.

Samtidig melder flere medier om kaos med lange køer og folk som står som sild i tønne for å besøke Østfoldbadet i Askim og flere andre attraksjoner i nærområdene.

– Bruk sunn fornuft og ikke oppsøk steder med store folkemengder. Det er fortsatt viktig å holde en meters avstand, understreker kommuneoverlegen i Nordre Follo.

Advarer mot utenlandsreiser

I flere kommuner, blant annet Oslo, Nordre Follo, Frogn og Vestby, har flere personer blitt smittet i utlandet i løpet av de siste dagene.

Beredskapslederen i Vestby kommune, Rune Sletner, har nå advart innbyggerne i sin kommune mot utenlandsreiser, melder amta.no. Selv om regjeringen nå har åpnet for reiser til en rekke land, mener Sletner det er en dårlig idé å slenge seg på første fly over landegrensen.

– Selv om det er lov, så anbefales det ikke. Folk bør være forsiktige og langt mer reserverte med tanke på utenlandsreiser, sier han til Akershus Amtstidende.

Av de fire personene som ble rapportert smittet i Vestby onsdag denne uken har en person vært i utlandet. Vedkommende har så smittet tre andre, skriver amta.no.

Les også: – Det går raskt fremover

10 døde og 306 smittede i hele Follo

Totalt har 306 personer fått påvist koronavirus og 10 personer døde i hele Folloregionen, ifølge VG.

Ifølge VG har Nordre Follo 111 personer som er smittet med koronavirus per i dag. Registreringene til VG baserer seg på folkeregistrert adresse til smittede. I noen tilfeller kan den smittede oppholde seg, og få behandling, i en annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert.

Som den største kommunen i innbyggertall i Follo, har Nordre Follo flest smittetilfeller når det gjelder antall smittede, men vi ligger midt på treet i andel av registrert koronasmittede per 1000 innbyggere (se tallet i parentes):

 • Enebakk: 55 meldte tilfeller (4,96), 5 dødsfall (0,45)
 • Nesodden: 52 meldte tilfeller (2,65), 1 dødsfall (0,05)
 • Frogn: 32 meldte tilfeller (2,02), 1 dødsfall (0,06)
 • Nordre Follo: 111 meldte tilfeller (1,87), 3 dødsfall (0,05)
 • Vestby: 30 meldte tilfeller (1,66), 0 dødsfall (0,00)
 • Ås: 26 meldte tilfeller (1,27), 0 dødsfall (0,00).

Ås kommune har dermed fortsatt den laveste andelen av koronasmittede per 1000 innbyggere per i dag (1,27), mens Enebakk topper listen med fem døde og en andel på 4,96 smittede per 1000 innbyggere.

Ifølge VG har totalt 9.111 smittetilfeller blitt registrert i Norge (19 nye i går) og 255 personer døde av koronaviruset.

FHI anslo 22. juli at 96 prosent av de 9035 som hadde testet positivt i Norge var friskmeldte.

1148 personer har vært innlagt med coronavirus i Norge siden utbruddet startet og for 929 var det hovedårsaken til at de var innlagt. Gjennomsnittsalderen for de 929 innlagte var, ifølge FHI, 60 år.

Les også: Stenger skoler, barnehager og flere kommunale virksomheter: – Vi opplever at vi har en alvorlig situasjon med ukontrollerbar spredning