SMITTE HOS ELLEVE ELEVER: Det har blitt påvist smitte hos elleve elever ved skolen. Foto: Yana Stubberudlien
SMITTE HOS ELLEVE ELEVER: Det har blitt påvist smitte hos elleve elever ved skolen. Foto: Yana Stubberudlien

Roald Amundsen vgs: 12 elever smittet

Frem til fredag ettermiddag var informasjon om de høye smittetallene hos elevene ved Roald Amundsen videregående skole holdt tilbake av både kommunen og skoleledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Oppegård Avis har skrevet at smitten stiger i Nordre Follo. I løpet av den første uken i januar har 90 innbyggere fått påvist covid-19-smitte hvorav 25 personer testet positivt i går, torsdag 7. januar.

Det viser seg nå at tolv av de 25 smittetilfellene fra i går handler om elevene ved Roald Amundsen videregående skole.

Elleve smittede per klokken 12:20

Da Oppegård Avis fikk tips om dette klokken like etter klokken 12:00 fredag 8. januar, var det ingen informasjon om smittetallene ved skolen verken på skolens eller kommunens hjemmeside.

Da Oppegård Avis kontaktet rektoren klokken 12:20, sa hun at det var påvist smitte hos elleve elever ett trinn ved skolen (gjelder elever på tredje trinn).

– Per i dag har vi fått bekreftet elleve smittetilfeller hos elevene på et klassetrinn ved skolen. Smitten hos disse elevene har ikke oppstått på skolen, men privat og i forbindelse med sosial aktivitet til disse elevene i ferien, sier rektor ved Roald Amundsen videregående skole, Elisabeth Edding.

– Flere forskjellige fester

Oppegård Avis har hørt rykter om at 30 til 50 elever fra tredje trinn har vært på en privat fest nyttårsaften, men at de ikke si noe om dette til kommunens smittesporere.

Dette avkreftes av en av elevene på trinnet:

"Det var flere forskjellige «fester» på nyttårsaften der alle var ti og dessverre så var det smitte på to av disse. Flere dro ned til Kolbotn torg og derfor har det blitt mye smitte", skrev vedkommende til Oppegård Avis på e-post lørdag kveld.

En annen elev fra tredje trinn, som selv ikke var på sammenkomsten på nyttårsaften, har kontaktet Oppegård Avis lørdag kveld på Facebook, med opplysninger om under 20 deltakere på en av de festene.

Vedkommende skriver at hun har vært i svært god kontakt med de smittede og vet at ryktet om 30 til 50 deltakere på den private festen er feil da det var under 20 mennesker til stede.

Oppegård Avis har valgt å anonymisere elevene.

– Et par hundre

En av leserne våre kontaktet oss etter at hun leste saken mye smitte blant elevene på den videregående skolen på Sofiemyr.

Vi var ute og gikk tur nyttårsaften rett før midnatt. Vi reagerte på at det kom masser av ungdom strømmende fra alle kanter som samlet seg på gressbanen og grusbanen på Sofiemyr. Etter hva vi observerte var det ingen munnbind på disse. De fleste kom til fots, men det "ramlet" også en hel gjeng ut av bussen som stoppet rett før klokken 24:00. Vi gikk ikke gangveien inntil banen som planlagt, men kunne se at de stod tett i tett ute på banen. Det var sikkert et par hundre som samlet seg for å feire det nye året, sier Gro Engebretsen.

– Begrenset omfang

Ifølge rektoren fikk hun den første beskjeden fra smittevernteamet i Nordre Follo torsdag morgen.

– Det startet først med kun ett smittetilfelle torsdag morgen, så fikk jeg beskjed om to nye tilfeller. Jeg hadde løpende kontakt med smittevernteamet utover dagen. Sent på kvelden ble smitten påvist hos elleve elever totalt, sier rektoren.

Ifølge henne er det veldig få personer som er blitt satt i karantene som følge av det lokale utbruddet.

– De som er smittet, ble smittet hjemme og ikke på skolen, så omfanget av smitten er begrenset, forklarer rektoren.

Les også: Smitten stiger igjen i Nordre Follo

"Færre enn vi kan telle på ti hender"

På hjemmesiden til skolen har det ikke ennå blitt publisert informasjon om smittetallene ved skolen.

Oppegård Avis fikk se deler av en utveksling på Teams mellom elevene og ledelsen ved skolen. Her ser man at klokken 18:19 i går kveld skrev rektoren blant annet følgende informasjon om antall smittede uten å offentliggjøre noen konkrete smittetall:

"Det kan se ut som vi greier å begrense smittespredning godt på skolen vår. Det er påvist noen smittede blant elevene, men de teller under to hender, ifølge smittesporingsteamet. I tillegg har to ansatte blitt satt i karantene".

I den samme utvekslingen kan vi lese at elevene kommenterer tilbake at «da vet jeg ikke hva slags hender du har, det er langt over 10».

CHATTET PÅ TEAMS I GÅR: Oppegård Avis fikk se deler av en utveksling på Teams mellom elevene og ledelsen ved skolen. Her ser man at klokken 18:19 i går kveld skrev rektoren blant annet følgende informasjon om antall smittede uten å offentliggjøre noen konkrete smittetall. Skjermdump: Privat
CHATTET PÅ TEAMS I GÅR: Oppegård Avis fikk se deler av en utveksling på Teams mellom elevene og ledelsen ved skolen. Her ser man at klokken 18:19 i går kveld skrev rektoren blant annet følgende informasjon om antall smittede uten å offentliggjøre noen konkrete smittetall. Skjermdump: Privat

Oppegård Avis har blitt kontaktet av flere foresatte som reagerer på dette og opplever at informasjon om smittetallene ved skolen dysses ned.

Foresatte som har barn på det aktuelle trinnet ved skolen sier at de per nå (klokken 14:00 fredag ettermiddag) ikke har fått noen som helst informasjon fra skolen om smittetallene.

Rødt beredskapsnivå

– Foresatte til det aktuelle klassetrinnet er informert om smittetallene. Siden vi har løpende oppdatering fra smittevernteamet, blir det bare forvirrende å publisere nye tall på hjemmesiden til skolen, sier rektoren.

Hun viser til informasjonen på hjemmesiden til skolen hvor det står at undervisning fortsetter på rødt beredskapsnivå og at dette medfører følgende smitteverntiltak:

  • Ingen syke skal møte på skolen
  • Bruk av munnbind på kollektivtrafikk dersom en meters regel ikke kan opprettholdes
  • God hygiene og forsterket renhold
  • Kontaktreduserende tiltak: Unngå trengsel og store samlinger samt fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming). I tillegg deles klassene inn i mindre grupper og det opprettholdes minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner.

Det presiseres at i videregående skoler blandes elevene i ulike fag. Det er derfor ikke mulig å innføre kohorter. Det er følgelig særlig viktig at de øvrige smitteverntiltakene gjennomføres.

Videre opplyses det om at skolen har forsterket renhold og at avstandskravene på skolen overholdes. De som ikke er på skolen, har digital undervisning etter timeplanen.

Det står også at elever med en vanskelig hjemmesituasjon eller elever som ikke har internett hjemme kan få være på skolen.

Tolv smittede per klokken 14.15

Først klokken 14:15 fredag ettermiddag, det vil si halvannen time etter at Oppegård Avis publiserte saken om elleve smittede ved skolen, ble pressemeldingen om det lokale smitteutbruddet ved skolen publisert på kommunens hjemmeside.

Siden den gang har antall smittede økt med en person.

"Det er bekreftet at tolv personer tilknyttet tredje trinn på den videregående skolen er smittet med Covid-19. Alle berørte er informert. Tredje trinn har for tiden digital hjemmeundervisning og vil ha det i uke to. Ellers driftes skolen på rødt nivå i henhold til nasjonale smittevernregler", skriver kommunen.

Mener tiltakene er for milde

Skolen har ikke publisert informasjon om smittetallene ennå.

– Det er synd at skoler/kommunen må pushes på denne måten. En refleksjon kan være at timingen for denne nyheten passer dårlig med beslutningene som ble fattet av kommunen i går, skriver en av foresatte til Oppegård Avis.

Vedkommende, som ønsker å være anonym, mener at kommunen burde ha innført rødt nivå i barneskolene og barnehagene, og stengt ned treningssentrene.

– Rødt nivå i barneskolen innebærer fremdeles at en viss fysisk skole er mulig, så tiltaksbyrden er forholdsvis liten i utgangspunktet. Det er selvsagt et potensielt uheldig aspekt at ulikhetene kan på sikt øke noe, på grunn av ulikheter i hjemmene. Sosiokulturelle forskjeller kan være en utfordring, men Asker, Bærum og Lørenskog har valgt denne løsningen nå. Nordre Follo kommune har mer til felles med disse kommunene enn med Oslo.

Oppfordrer alle elever til å teste seg

Lørdag ettermiddag fikk elevene ved skolen en melding fra rektoren om et nytt tiltak i smittesporing i forbindelse med det lokale utbruddet der kommuneoverlegen oppfordrer alle elevene ved skolen til å teste seg. Informasjonen har også blitt publisert på skolens hjemmeside:

"Det er tidkrevende å smittespore ut fra en og en elev, og kommuneoverlegen har derfor gitt beskjed til rektor om at smittesporingen blant elevene må gjøres på en annen måte. Alle elevene ved skolen skal teste seg, det er en oppfordring. Da kan vi sikre oss at vi har testede og friske elever på skolen. Smittesporingsteamet holder av testtidspunkt til elevene. Elevene booker selv time. Ytterligere informasjon er gitt på Teams."

Les om vedtaket fra i går her: Forlenget lokale koronatiltak

Powered by Labrador CMS