ILLUSTRASJONSBILDET: Charlie Fischer Eriksen (12) testes for Covid-19. Tolvåringen fikk negativ test. Foto: Torbjørn Eriksen

Testing kan erstatte smittekarantene for barn og unge

Fra mandag 16. august kan barn og unge under 18 år slippe smittekarantene, hvis noen i klassen, fritidsaktiviteten eller omgangskretsen er smittet, dersom de testes jevnlig.

Publisert Sist oppdatert

Det er Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som opplyser om de nye lettelsene i karanteneordningen.

Disse lettelsene har blitt innført fordi vaksinedekningen er økende og de med høyest risiko for å få alvorlig forløp er beskyttet.

Unntak fra smittekarantene

De sentrale helsemyndighetene anbefaler å erstatte smittekarantene med regelmessig testing for dem som er nærkontakter av smittede personer, med unntak av hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittede. «Tilsvarende nære kontakter» er typisk kjærester eller elever som bor på samme hybel, overnattingsbesøkende eller bestevenn. Disse gruppene må fortsatt i karantene.

Det er smittesporingsteamet i kommunen som gjør vurderingene om hva som er «tilsvarende nære kontakter», og det er flere forhold som spiller inn som nærhet, alder, luftvolum inn med mer, skriver FHI.

Nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter

Det vurderes at det nå er forsvarlig å gi unntak fra smittekarantene, i samsvar med nye retningslinjer, for uvaksinerte personer under 18 år som er nærkontakter, det vil si at de har vært nærmere enn to meter fra en smittet person i mer enn 15 minutter.

Dette bør også gjelde elever/studenter over 18 år i opplærings- og utdanningsvirksomheter, etter beslutning fra kommunelegen. Dersom testing ikke lar seg gjøre må hele karanteneperioden gjennomføres.

Nytt testregime

Helsedirektoratet og FHI anbefaler implementering av et testregime som gir unntak fra karantene for denne gruppen og anser dette som særlig viktig for barn og unge for å minimere uforholdsmessig bruk av karantene.

  • For barn over tolv år: Første test raskest mulig (dag én) og deretter nye tester på dag tre og fem.
  • For barn inntil tolv år samt 13-åringer på barneskole: Første test rasket mulig (dag én) og deretter én ny test mellom dag tre og fem.

Les mer på Helsedirektoratets sider

Powered by Labrador CMS