MARKERING OVER HELE LANDET: Kolben ble lyssatt i rødt onsdag kveld. Det gjør de for å markere at det er rødt farenivå for bransjen – hvis de ikke får krisepenger fra myndighetene. Foto: Magne Nordby Riise

Rødt farenivå for kultur- og eventbransjen

Onsdag kveld ble Kolben kulturhus lyssatt i rødt – i protest mot at regjeringen nå kutter kompensasjonsordningen. Les leserinnlegget, skrevet av Magne Nordby Riise fra Oppegård.

Publisert

Regjeringen har besluttet å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende fra 1. november.

Ordningen som ble innført i april har så langt truffet godt og sørget for at teknikere og musikere har overlevd koronakrisen frem til nå. Det er derfor kritisk for bransjen at regjeringen avvikler en ordning som faktisk fungerer.

Meldingen fra hele kultur- og eventbransjen er klar: Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til Koronakrisen er over!

Markering over hele landet

Onsdag 30.september klokken 12:00 slo vi alarm utenfor Stortinget. En ellers usynlig bransje samlet seg den dagen for å skramle med flightcasene i et opptog fra Youngstorget til Eidsvolls plass, hvor det var appeller og en markering for politikerne.

Samme dag markerte vi alvoret bransjen nå står i, ved å lyssette kultur- og signalbygg over hele landet i rødt fra klokken 20:00 og utover kvelden.

Vi sto i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstegning den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.

Markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents og #redalert-bevegelsen som er en bevegelse som har spredd seg fra USA og til store deler av verden hvor kultur og eventbransjen nå står i de samme problemene som her hjemme.

Mister omtrent all inntekt

I Norge har regjeringen valgt å avslutte kompensasjonsordningen til fordel for, en foreløpig diffus, stimuleringsordning for kulturlivet og eventbransjen.

Resultatet blir at mange av oss som lever av å lage arrangementer i Norge, nå mister omtrent all inntekt.

Med regjeringens vedtak står mange mennesker i bransjen nå ved et veiskille; Søke om sosialhjelp eller skifte bransje.

Dårlig nytt for festivalglade

For alle som gleder seg til å gå på festival, idrettsarrangement, konserter og teaterforestillinger når koronakrisen er over, er dette svært dårlig nytt.

Kultur- og underholdningsbransjen består av mennesker med sjelden og spesialisert kompetanse som vi er avhengige av for å gi Norge de store opplevelsene.

Kompetanseflukten har allerede begynt, og uten teknikerne blir det ingen arrangementer.

Om ikke regjeringen snur i denne saken, vil store deler av kultur- og eventbransjen utraderes.

Hvem skal da skape arrangementene når samfunnet åpner opp igjen og kulturbyggene skal fylles med opplevelser?

Merk alle innlegg i sosiale medier med #redalertnorge og eventuelt også #redalert og #wemakeevents.

Powered by Labrador CMS