Valg av skolenavn

NYTT SKOLENAVN: Sigurd O. Dancke kommer med flere alternative forslag for et nytt navn på den nye ungdomsskolen som skal bygges på Sofiemyr. Når det gjelder Fløysbonn skole, jobber kommunen med to alternativer: Rehabilitering og utbygging av Fløysbonn skole eller riving av Fløysbonn skole og nybygg for Sofiemyr skole.

Ny ungdomsskole, men hva blir navnet?

"Vi kan ikke ha nok en skole oppkalt etter barnemorderen", skriver Sigurd O. Dancke i sitt debattinnlegg.

Publisert

Når Oppegård kommune skal finne på et nytt navn på nok en skole, kjenner jeg at jeg blir en smule bekymret…

Urgården Fløysbonn som eide hele landområdet øst for Gjersjøen, har kun Fløysbonn skole som en videreføring av dette navnet. Skjønt kommunen klarte jo å slette selv dette ene, stolte navnet til fordel for Sofiemyrtoppen skole!

UKENS DEBATTINNLEGG: Sigurd O. Dancke (67) fra Tårnsåen er lektor og musiker, og har vært ansatt ved Fløysbonn skole i over 40 år. Han har vært hovedansvarlig for Fløysbonnmusikalen i snart 30 år. Som kapellmester i The Beems har han 50 års sceneerfaring. Han har også nærmere 20 års erfaring fra Oppegård lokal-tv/TV-Oppegård.

Sofiemyra er en liten, puslete myr, snaue en halv kvadratkilometer, og oppkalt etter en barnemorder.

Myten/sagnet om Sofie er spunnet rundt en faktisk hendelse på 1700-tallet hvor Gunnhild Olsdatter myrder sin datter, noe hun ble dømt til døden for. Trygve Vik skriver om dette i boken «Bakenfor gamle dager…» som henter stoff fra Follo tingbok.

Les også: Skole + idrettshall = sant

Robin Hood-syndromet

SKAL ÅPNES HØSTEN 2022: Det skal bygges en ny ungdomsskole på Sofiemyr. Den skal være plassert ovenpå idrettshallene.

I likhet med andre sagn, for eksempel om landeveisrøveren Robin Hood, så blir slike historier ofte sminket opp gjennom tidene, inntil bygdedyret trykker den til sitt hjerte. Jeg har forsåvidt selv bidratt til dette da jeg skrev «Sofies sang» til Fløysbonnmusikalen «Oppegårdeventyret» i anledning kommunens 100-års jubileum i 2015...

BARNESKOLEN: Barneskolen på Sofiemyr heter Sofiemyr skole. Det er vedtatt at Sofiemyr skole skal selges, og at elevene skal flyttes til Fløysbonn.

Dermed har vi fått en vei, et stadion, haller, barneskole, spesialskole, ja til og med en kirke oppkalt etter den samme barnemorderen.

Nå håper jeg det stopper her, vi kan ikke ha nok en skole oppkalt etter Sofie.

Jeg er livredd for at det allerede ligger forslag på bordet som Sofiemyrbakken, Sofiemyrenga, Sofiemyrbekken, Sofiemyrsletta, Sofiemyrfjellet, Sofiemyrmyra og lignende.

Hva med heller å bytte ut Sofie-fornavnet på skoler og haller med Fløysbonn?

Nye Fløysbonn skole eller Hellerasten skole

Nå som Oppegårdnavnet reduseres til et lite stoppested på Østfoldbanen, samt en kirke på Svartskog, så kunne det vel dette navnet med stolthet brukes på den nye ungdomsskolen, Oppegård ungdomsskole?

Ellers så vil jo Hellerasten-navnet bli frigjort, og Kongebordet som Hellerasten er oppkalt etter, ligger jo like øst for Ødegården, altså like i nærheten.

Nye Hellerasten skole kunne også ha vært et alternativ dersom Fløysbonn blir barneskole.

Dersom Fløysbonn rives, må navnet selvfølgelig bli Nye Fløysbonn skole.

Radka Toneff-skolen

Et tredje alternativ er å tenke litt slik man gjorde med Roald Amundsen videregående skole, nemlig ta navn etter en navngjeten person som kan forbindes med vårt nærmiljø.

Jan Baalsrud er en slik person, og Kongebordet har navn etter kong Sverre Sigurdsson…

Jostein Gaarder representer alt det en skole handler om, men han lever jo fortsatt i beste velgående.

En annen person som fortjener å bli husket og hedret er Ellen Radka Toneff, kåret til av Morgenbladet i 2011 til Norges fremste plateartist. En navngjeten kvinnelig musiker og artist som til og med bodde på Hellerasten. Fløysbonnmusikalen på Radka Toneff-skolen, DET hadde vært noe!

Les også: Dette er planen for skolene i Oppegård

Powered by Labrador CMS