NEI TIL DETTE: Sykehjemsoverlege Lisa-Lena Smorr er lite imponert over kommunens prioriteringer.

Forebygging er Nordre Follos beste investering – ikke prestisjeprosjekter

Kommunen må tørre å satse på de oppgavene som vi vet hjelper - uavhengig av om de er lovpålagte skriver Lisa-Lena Smorr.

Publisert Sist oppdatert

I en tid der kommunens ledelse ber alle ansatte og innbyggere om å stramme beltet for å spare 243 millioner kroner trenger de å ha tillit fra oss. Vi som jobber og bor her forventer at det ligger en langsiktig plan til grunn for vår felles dugnad. 

Tillit handler om mer enn kortsiktige budsjettkutt og byggesaker som skal finansieres med lån som skal nedbetales av fremtidige generasjoner. Tillit handler om at innbyggerne skal føle seg trygge på at politikerne setter folks helse og livskvalitet først – ikke prestisjeprosjekter som nye fotballanlegg til 850 millioner kroner.

FRA VG: Da saken ble presentert i VG, omtalte ordfører Cecilie Pind prosjektet som «vår kommunes månelanding».

Tenk deg et Nordre Follo der barn får tilpasset opplæring, der eldre holder seg friske lenger, og der ungdom får den støtten de trenger for å lykkes i skole og arbeidsliv. Dette er ikke en fjern drøm – det er fullt mulig, hvis vi tør å satse på forebygging.

Altfor ofte oppleves det å arbeide i kommunehelsetjenesten som en evig brannslukking. Vi bruker store ressurser på å behandle sykdom, og for lite på å hindre at sykdom oppstår.

Vi vet bedre. Forebygging er ikke bare god helsepolitikk som gir bedre livskvalitet – det er god økonomi. Livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og KOLS koster samfunnet milliarder hvert år. Mange av disse kan forebygges med bedre kosthold, mer fysisk aktivitet og røykeslutt.

Når vi investerer i helsefremmende tiltak som helsestasjoner, frisklivssentraler og eldresenter får vi igjen i form av færre sykedager, lavere trygdeutgifter og mindre press på helsetjenestene. Forslaget til kommunen om å kutte i disse tilbudene virker mot sin hensikt. Tvert om bør vi satse på, og utvide disse billige tiltakene som forebygger innleggelser på sykehus og reduserer behovet for omsorgsboliger, sykehjemsplasser.

Det handler ikke bare om kroner og øre. Det handler om livskvalitet. Om barn i Nordre Follo som vokser opp med gode vaner. Om eldre som kan bo hjemme lenger. Om mennesker som får leve friske, aktive liv – ikke bare overleve.

SKRIBENT: Lisa-Lena Smorr heier på flere helsebringende tiltak, ikke prestisjeprosjekter.

Kommunen har en nøkkelrolle. Det er på tide at kommunens ledelse lærer seg utsatt belønning. Kortsiktig sparing for å få budsjettet til å «se penere ut» med tall som ikke tar høyde for fremtidige kostnader står seg ikke på sikt. Vi som innbyggere må kreve at budsjetter lages med tanke på fremtiden. 4-års sykluser holder ikke for oss som skal bo i kommunen i overskuelig fremtid. Det betyr at kommunen må tørre å satse på de oppgavene som vi vet hjelper - uavhengig av om de er lovpålagte.

Likevel ser vi at det foreslås å kutte i nettopp de tjenestene som hindrer problemer i å vokse seg store. Det er en kortsiktig innsparing som gir innbyggerne fattigere tilbud – og som i løpet av få år fører til økte utgifter på lovpålagte oppgaver som helse- og omsorgstjenester, barnevern og kriminalitet.

Når vi kutter i fritidstilbud og lavterskel psykisk helsehjelp og frisklivssentraler sparer vi kanskje noen kroner i dag – men vi betaler dyrt i morgen. Økt sykdomsbyrde for de eldre, flere unge utenfor skole og arbeid, og økende ungdomskriminalitet er ikke bare menneskelige tragedier – de er også økonomiske belastninger som kunne vært unngått.

Vi trenger en mer intelligent tilnærming til budsjettkutt. Det holder ikke å se på neste års regnskap – vi må se på de langsiktige konsekvensene. Derfor bør alle kommunale kutt ledsages av økonomiske analyser som viser de reelle kostnadene ved å la være å forebygge. Hva koster det Nordre Follo når flere utvikler livsstilssykdommer? Hva koster det når ungdom faller utenfor og ender i kriminalitet?

Forebygging gir sjelden overskrifter i VG som «kommunens månelanding». Men det er det viktigste vi kan gjøre for å sikre en bærekraftig kommuneøkonomi – og et bedre liv for alle i Nordre Follo. Og det er slik vi bygger tillit: ved å sette innbyggernes beste foran ledelsens behov for symboltunge prosjekter som koster dyrt, men gir lite tilbake.

Sykehjemsoverlege og innbygger i Nordre Follo,

Lisa-Lena Smorr

Powered by Labrador CMS