GENERØS: Oppegård IL har fått øynene opp for situasjonen, og har bidratt med drakter og baller. Herlig å se OI-drakter på banen i Afrika

Med fotballen mot fattigdom

Bonaventure Maruti er et kjent navn for mange fotballinteresserte her i kommunen. Han bøttet inn mål for Follo FK. Nå har han et annet mål i sikte. Han vil hjelpe barn ut av fattigdom, og vil bruke fotball som sitt fremste verktøy.

Publisert

Det var i desember 2015 Maruti, med syv kamper for det kenyanske landslaget, fikk inspirasjonen til å opprette et fotballakademi i hjemlandet. Han sto ved siden av en fotballbane i Nairobi, og overvar en kamp mellom to voksenlag.

Barn satt og så på.

Det vekket en sterk reaksjon inni Maruti. Han syntes at det var deprimerende at barn ikke fikk lov til å spille.

Han lovet barna at han skulle danne et fotballakademi i aldersgruppen 6-16.

Bonaventure tilbrakte julen i Kenya i forbindelse med akademiene sine. Nå er han tilbake, og forteller grundig om sine opplevelser.

Les også: Intergreres med fotball

Mangel på utstyr

Én av de tøffeste utfordringene Maruti står overfor i sin oppgave er mangelen på utstyr.

–  Jeg var i Kenya for tre år siden, og vi manglet alt fra baller til drakter. Siden har både Oppegård IL, Ski IL og Vollen UL bidratt med en del fotballutstyr. Vi har nå mange baller og noen drakter pga. flere generøse bidrag fra disse klubbene, sier Maruti.

Han legger til at de har fortsatt stort behov for fotballsko.

Saken fortsetter under bildet!

I SAMTALER: Boni kan ikke være til stedet hele tiden. Mye av ansvaret ligger hos folk han stoler mest på. 

To akademier

Akademiene til Boni heter «Bonaventure Maruti Soccer Academy». Én av akademiene ligger i hovedstaden Nairobi mens den andre ligger utenfor storbyen.

–  Akademiet fra Nairobi består av 100 barn. De er delt opp i tre aldersbestemte lag; G11, G12 og G15. Akademiet utenfor byen består av 70 barn, sier Boni.

Maruti tilføyer at han gjør sitt ytterste for å sende begge akademienes trenere ut på trenerkurs. Han mener at nivået til OIs akademi er skyhøyt sammenlignet med akademiene i Kenya. Han vil forbedre standarden med alt av ressurser han får. Boni vil at kvalitetsnivået på sine akademier bli like høyt.

Les også: Haxhiraj overtar sjefsstolen i OI

Opplegg

Boni har et klart og tydelig opplegg for sine akademiets samarbeid med skoler i nærliggende område.

–  Vi må jobbe hånd i hånd med skolene. Hvis barna ikke er på skolen, så er de sammen med oss og spiller fotball. Vi vil sammenslå fotball og utdanning. Det er viktig for oss å ha en ansvarsrolle fordi noen av disse barna har ikke foreldre, sier Maruti.

VANSKELIGE FORHOLD: Barna spiller fotball på grusunderlag. Ikke akkurat "gnistrende forhold."

Han understreker at barna må ha noe å identifisere seg selv med.

Saken fortsetter under bildet!

Fattigdom

Maruti utdyper om det han har sett for sine egne øyne.

–  Jeg har stor medfølelse med barna som er påmeldt til akademiet utenfor Nairobi. De bor i gjørmehus, og har knapt ingenting. Og ingen bryr seg. Vi må finne fram til en løsning på dette, sier Maruti.

JULEN: Slik tilbrakte akademiene julen i Kenya. Vesentlig stor forskjell fra julefeiringen i Norge.

Han sier også at mange barn ikke har sko engang. Det synes han er urovekkende. Han prøver å gjøre sitt for å hjelpe til.

–  Jeg var i Kenya nå i desember. Mange manglet sko. Det er nesten det samme som å sende barnet ditt på skolen uten skrive- og tegnesaker! Jeg hadde ti par sko med meg fra Norge. Skoene ble enten for små eller for store. Derfor gikk jeg rundt og kjøpte billige ting på salg, forsetter han.

Saken fortsetter under bildet!

 

Uansett er det ikke tilstrekkelig med ressurser. Derfor vil Boni gjerne ta imot noe som helst bidrag fra dere som leser dette.

Langsiktige mål

Han mener at dette prosjektet blir en langvarig prosess.

–  Jeg ser på prosjektet som en pyramid. Vi må begynne helt fra bunnen av, og bygger opp derfra. Vi sørger for at barna går på ungdomsskole, og vi søker hele tiden etter stipend eller andre støtteordninger slik at noen tenåringer får muligheten til å gå på universitet, sier han.

Les også: En stor ressurs for Kolbotn

FATTIGDOM: Barna er i en vanskelig situasjon, og har veldig lite. Maruti lærer barna om moraler og verdier. Han advarer barna mot alkohol og narkotika i tillegg

Ett av målene hans er å få jenter inn i akademiet, men det er vanskelig å få til ifølge Maruti.

Lov å drømme

Maruti sier at det ikke er nok gode forbilder i Kenya. Han mener det må skapes flere forbilder slik at barna kan drømme. Han mener at veiledere må være på plass for å hjelpe barna langs veien.

–  Vi må skape et trygt miljø for barn i Kenya å vokse opp i. Kriminaliteten i Kenya er stadig økende. Barna vokser opp med dårlig selvtillit. De verken spiser eller trener riktig. De blir senere avhengige av narkotika, sier han.

Maruti tillegger at han vokste opp med noen som nå jobber i bilvask rundt omkring. Han mener at de ikke har kommet seg videre i livet. Han ser fram mot en lysere fremtid for «morgendagens helter».

 

Ut og reise

Boni sørger for at akademiet basert i Nairobi tar den relative korte turen til «Nairobi-vest» for å spille turneringer annenhver måned. Dette avhenger økonomi.

–  Akademiet ligger i Nairobi-øst. Der er husene nedslitte. I Nairobi-vest finnes det større og moderne hus. Turen handler ikke kun om å spille i turneringer. Det er en dannelsestur, der barn blir introdusert til en litt annen verden som de ikke visste fantes, sier Boni.

Les også: Reiser til Kina for å spille fotball

Han tilføyer også at han arrangerer fest for akademiene der de ligger. Han sier at han vil ha en fellesfest for akademiene dersom ressursene strekker til.

Powered by Labrador CMS