KLAR TALE: Sunniva Salvesen er kritisk til at norske skoler viser kamper fra fotball-VM.

– Vi må ta et standpunkt

Er norske skoler motstandere eller tilhengere av brudd på menneskerettigheter?, spør Sunniva Salvesen, nestleder i Nordre Follo AUF.

Publisert

20. november var det offisiell start av fotball VM i Qatar. Alle kampene vises på norsk TV, og det er umulig å ikke lese noe om mesterskapet når man klikker seg inn på VG. Vi vet at dette mesterskapet er mulig å holde, fordi det er flere tusen mennesker som har ofret liv og helse for å bygge den nødvendige infrastrukturen. Folk har dødd for å bygge de flotte stadionene og hotellene, sånn at vi kan være med på denne «feiringen av fotball».

Jeg som elev på Ski videregående skole har selv lagt merke til at også min skole går inn for å være med på denne «feiringen». Dette kan selvfølgelig være med på å «styrke skolemiljøet», som skolen har brukt som argument. Allikevel er jeg veldig sikker på at å vise kamper fra et korrupt og udemokratisk land hvor homofobi og kvinneundertrykkelse er vanlig, ikke er riktig.

Skolen er et sted hvor man skal lære. Store deler av samfunnsfagundervisningen på videregående tar for seg menneskerettigheter, sosial ulikhet og fattigdom. Da blir det et veldig stort paradoks om skolen nå velger å vise fotballkamper fra Qatar.

Qatar er et land som praktiserer dødsstraff. Det er et land hvor seksuelle minoriteter og kvinner diskrimineres. Det er et land hvor det nesten ikke finnes ytring- eller pressefrihet. Det er et land hvor et stort antall migranter lever i slumområder - i noe som kan beskrives som et moderne slaveri. Dette er udiskutable, dokumenterte fakta.

Det er selvfølgelig ikke skolen sin oppgave å blande seg inn i hva elevene ser på i sin egen fritid, men det blir helt feil om de skal vise disse kampene i skolens lokaler i skoletiden. Det handler om å sette en grense og å ta et standpunkt mot fotball VM i Qatar. Ski videregående bør heller vise sin støtte og solidaritet med menneskene i Qatar som blir behandlet som slaver, slik som ledelsen på Ås videregående har gjort, ved å si nei til å vise kampene på skolen.

For å ha kraft nok til å være virkningsfull, må en boikott ha bred oppslutning. Selv om norske medier har valgt å vise kampene, fritar det oss ikke fra å ta et standpunkt og vise støtte i saken. Det finnes så mange grunner til at skolene ikke burde vise kampene i skoletiden. Er skolen motstandere eller tilhengere av menneskerettighetsbrudd?

Powered by Labrador CMS