Mat for menn

GØY MED KOKKEKURS: Det er fortsatt et par ledige plasser på kurset «Mat for menn», som holdes på Tårnåsen skole. Til høyre på bildet ser du Lasse Tenden, som holder kurset.
GØY MED KOKKEKURS: Det er fortsatt et par ledige plasser på kurset «Mat for menn», som holdes på Tårnåsen skole. Til høyre på bildet ser du Lasse Tenden, som holder kurset.

Menn på kokkekurs

Mandag denne uken har Oppegård Frivilligsentral startet opp et kokkekurs for menn. Det er fortsatt to til tre ledige plasser.

Publisert

Foreløpig har ti menn i alderen fra 70 til 93 år meldt seg på kurset "Mat for menn".

Kurset, som holdes på Tårnåsen skoles skolekjøkken fra klokken 15:00 til klokken 17:00, er gratis og består av både teoretiske og praktiske oppgaver. Det er satt av syv mandager fremover. Hver gang avsluttes det med at kursdeltakerne spiser maten de har laget.

Når hele kurset skal avsluttes i slutten av juni, skal deltakerne ha en eksamen. Da skal de planlegge en ukesmeny og tilberede av en tre-retters middag.

Vanlige, sunne retter

– Det handler om grunnleggende matlaging for herrer litt opp i årene. Målet er at kursdeltakerne skal bli i stand til å lage helt vanlige, sunne retter og planlegge måltidene i sammenhengende to uker. I tillegg til den faglige delen snakker vi også om mengdeberegningen, oppbevaringen av rettene og hva man gjør med matrestene, sier frivillig kokk Lasse Tenden, som holder kurset.

Tenden ble utdannet som kokk for 40 år siden og har tidligere ledet store bedrifter, blant annet Compass Group, som driver ulike hoteller og restauranter. Han har også jobbet som seniorrådgiver for NHO.

LÆREVILLIG: Per Edvardsen (93) ble meldt på kokkekurs av kona.
LÆREVILLIG: Per Edvardsen (93) ble meldt på kokkekurs av kona.

–  Får ikke lov av kona

Den eldste av kursdeltakerne, Per Edvardsen (93) fra Oslo, sier han liker å spise alt mulig til middag, men synes fisk er best. Som de fleste av kursdeltakerne ble han meldt på dette kurset av sin ektefelle, som leste om kurset i lokalavisen.

– Jeg vil lære å lage noen enkle retter slik at jeg klarer meg på egen hånd i tilfelle jeg blir alene, sier 93-åringen.

– Har du noen gang laget middag til deg selv?

SKRELLER GULRØTTER: Det er lettere å lage mat når det gjøres i samarbeid med flere.
SKRELLER GULRØTTER: Det er lettere å lage mat når det gjøres i samarbeid med flere.

– Jeg gjorde det før, men så giftet jeg meg og nå får jeg ikke lov til det av min kone som liker å ha kjøkkenet for seg selv, sier Edvardsen.

– Vil være flinkere

En annen kursdeltaker, Oddbjørn Skredderberget (78) fra Kolbotn, sier han får lov til å kokkelere på kjøkkenet av sin samboer, men 78-åringen innrømmer at han ikke er så flink til å lage mat.

TO HERRER PÅ KOKKEKURS: Oddbjørn Skredderberget og Wilhelm Forland fra Kolbotn koser seg med å kokkelere på skolekjøkkenet.
TO HERRER PÅ KOKKEKURS: Oddbjørn Skredderberget og Wilhelm Forland fra Kolbotn koser seg med å kokkelere på skolekjøkkenet.

Oppegård Avis har snakket med flere kursdeltakere. De fleste av dem har ikke så store ambisjoner, men kun et ønske om å bli litt flinkere på kjøkkenet enn det de er i dag.

– Det eneste jeg kan lage og har faktisk blitt flink til å lage er kålrabistappe til pinnekjøtt. Nå, når kona har blitt syk og ikke kan lage mat lenger, må jeg steppe inn, sier Wilhelm Forland (76) fra Kolbotn.

Snart fulltegnet

Har du lyst til å melde deg på kurset? Det er snart fulltegnet, så vær rask og kontakt Oppegård Frivilligsentral på e-post eller mobil.

UKENS RETT: Fiskeboller i hvit saus.
UKENS RETT: Fiskeboller i hvit saus.

Mandag denne uken har følgende retter stått på programmet: fiskeboller i hvit saus, fiskesuppe, ertestuing og kjøttkaker i brun saus.

Nedenfor finner du en oppskrift på en av de rettene fra kurset.

Fiskeboller i hvit saus

Oppskrift for fem personer

Ingredienser:

 • En stor boks fiskeboller inkludert kraft
 • 1,5 liter melk
 • 3-4 spiseskjeer hvetemel
 • Karri
 • Malt pepper
 • 5 gulrøtter
 • 2-3 poteter per person
 • 1 stor spiseskje majones (per boks fiskeboller)
 • 2 teskjeer mørk buljongpulver (tilsettes sausen når den er ferdig spedd)

Fremgangsmåte:

 1. Skjær gulrøttene i pene skiver og legg disse i en egen gryte med vann.
 2. Vask potetene godt og sett i koking med litt salt.
 3. Smelt cirka 100 gram smør eller margarin i en kjele som kan romme cirka 3 liter.
 4. Fres 2-3 teskjeer karri og 1 teskje malt pepper i smøret  i 4-5 minutter.
 5. Rør inn de 3-4 spiseskjeene med hvetemel og frese i cirka 2 minutter.
 6. Spe først med kraften fra fiskebolleboksen og deretter med lettmelk i små porsjoner, og rør glatt mellom hver speing.
 7. Når sausen er passe tykk, tilsettes majones og buljongpulver gradvis (husk å smake underveis).
 8. La sausen koke på svak varme i noen minutter.
 9. Tilsett fiskebollene og la alt bli varmt i sausen.
 10. Anrettes med glovarme poteter og gulrøtter og overdrysses eventuelt med hakket persille før servering.

Her kan du se bildeserien fra ukens kurs: