
Når kan lærer gripe inn fysisk i klasserommet sitt?
Spørsmålet stilles av RA-rektor Pernille Herje Haga.
NB: Dette er et debattinnlegg i spalten «Slik har vi det nå», hvor lokale skribenter skriver om ting de er opptatt av.
Tirsdag 13. mai vedtok Stortinget nye regler for oss i skolen. Disse gir utvidet adgang til å gripe inn fysisk for å avverge skade, ved vesentlige forstyrrelser i opplæringen for andre elever, eller for å avverge krenkelse mellom eller av elever. Eksempler som blir nevnt er truende oppførsel, bruk av skjellsord, nedsettende kommentarer eller at elever filmer andre elever uten samtykke i timen.
Dersom dette skjer, kan læreren gripe inn.
Det fine med dette er at lærere får flere verktøy til å sikre godt og trygt læringsmiljø i klasser. Det at en lærer da kan føre en elev ut av klasserommet hvis vedkommende forstyrrer undervisningen eller kan ta mobiltelefonen fra en elev som filmer uten tillatelse, vil gi handlingsrom for å ivareta hele elevgruppen.
Det beskrives fra myndighetene at dette skal være siste utvei. Det forebyggende arbeidet vil fortsatt være det mest viktige vi driver på i skolen for å sikre et godt og trygt skolemiljø for alle. Gjennom felles refleksjoner rundt synet på elevene, kan man bli bedre kjent med hvilke grenser man som lærer setter i klasserommet. Hva som er greit for deg er kanskje ikke like greit for meg?
For å sikre felles praksis er det viktig at vi i skoleledelsen tilrettelegger for refleksjon sammen. Det blir også avgjørende at lærer har en åpen og tydelig samtale med sine elever om hva som gjelder. Her vil det helt klart være forskjeller mellom modenhet og grenser hos den enkelte elev. Ved skolestart må det bygges gode relasjoner mellom elever og mellom lærer og elever. Ved å snakke sammen om hva man opplever som greit og ikke, uten at det har skjedd en hendelse, vil kunne skape en felles forståelse og respekt for hverandres grenser. I samarbeid om det faglige og samtale om grenser, vil man utvikle en gjensidig respekt for hverandre og forhåpentligvis er det mindre sannsynlig at noe uønsket skjer.
Regelverket angående fysisk inngripen er klar og tydelig, men det er likevel krav til dokumentasjon ved hendelser. Dokumentasjonen må selvsagt beskrive hva som har skjedd i en konkret hendelse, men det skal også vises til hva som er gjort forebyggende.
Det er ikke noe nytt at vi i skolen har ansvar for både faglig og sosial læring for elevene våre. Vi skal sørge for at alle har det trygt og godt på skolen. Trygghet er avgjørende for å kunne lære. Dersom man som er elev er redd for at medelever skal filme deg i smug når du holder en faglig presentasjon for klassen, vil det påvirke den enkelte både med stress og nervøsitet. Vissheten om at lærer kan gripe inn, samt den forebyggende samtalen om hvor den enkeltes grense går for hva som er greit, vil forhåpentligvis gjøre at flere ikke filmer eller krenker andre i klasserommet.
Det vil likevel være godt for lærere å ha muligheten til å gripe inn.
Pernille Herje Haga
Rektor ved Roald Amundsen VGS