KOMMUNESTYREREPRESENTANT: Ordet er nesten like langt som møtene i kommunestyret. Bare nesten.

«Få damene heim» og ikke vær så sinna

Slik oppsummerer Nesanet Hailemariam (V) det siste møtet i kommunestyret.

Publisert

Den romslige kommunestyresalen i GAMLE OPPEGÅRD, er fylt med en god miks av forventninger og passelig dose med koffein denne vårdagen i april. 

Møtestart i dag er satt til 16:00. Alle de som kom etter dette tidspunktet ble registrert skriftlig. 

Mot alle odds, klarte jeg å komme meg til kommunestyresalen hele fem minutter før møtestart. Salen var allerede godt fylt opp da jeg ankom. 

Ansiktsuttrykkene til representantene som møtte blikket mitt tyder på at ikke alle har rukket å få i seg mat. 

For noen, er drømmen om en varm middag like fjern som FRPs visjon om Stoltenberg Defence senter på Sofiemyr. 

Mer om dette våset senere. Først tilbake til representanter og sultne mager.

Jeg rakk heldigvis innom Sushien på Kolbotn Torg og fikk med meg en Maki-pakke. Det viste seg å være en riktig beslutning, da sinnataggen i meg må stagges med mat. 

Med lavt blodsukker, kan jeg lett la meg irritere grenseløst av representanter som bruker hersketeknikk eller representanter som lefler med sannheten.

Heldigvis er det ikke mange av dem i salen, men de finnes. 

Med stabilt blodsukker, så tenker jeg at det er fint med ulike personlige egenskaper i denne salen. Vi er tross alt opptatt av mangfold og sånn. 

Går ikke helt på skinner

Med magen og kaffekoppen full, bretter jeg opp ermene på dagens helsvarte kommunestyre-antrekk og er klar til å gyve løs på to tema, 17 saker, tre interpellasjoner og tre spørsmål. 1.000 pluss sider med dokumenter er produsert til dette formålet.

Hvis jeg skal ta skikkelig i, så tror jeg at jeg klarte å komme gjennom ca 400 sider i forkant av dette møtet.

«Jeg rekker det jeg rekker», er blitt mitt livsmotto. 

Da var vi endelig i gang. Møtet startet på sedvanlig vis med talentfulle ungdommer fra Kulturskolen. Denne gangen fikk vi en liten smakebit av en konsert som skal holdes denne helgen. Som vanlig, imponeres jeg av ungdommene våre og alt de får til. 

Deretter var det representanter for alt som egentlig skal gå på skinner, men som har sporet helt av det siste året som var først ute på talerstolen.

Ansatte fra BaneNor stilte manns- og kvinnesterke. En etter en fortalte de om alle feil som har rammet togtraffikken. Jordfeil, signalfeil, vannfeil, skinnefeil, dørfeil, ledningsfeil, tunnelfeil, bakkefeil, menneskeligfeil eller bare feil-feil. Også presenterte de flotte prosjekter og ambisjoner for Nordre Follo. 

Se hvor bra det skal bli i 2030 eller var det 2032? Men før det, må vi bare tåle at det blir veldig dårlig i noen år til. 

I motsetning til toget, går vi videre på agendaen akkurat på tiden. 

Haaland og Jens Stoltenberg til Sofiemyr? 

Neste ut på agendaen er spørsmål fra en innbygger. 

Jeg er helt starstruck der jeg sitter. Tenk at de klarte det så raskt, tenker jeg når vedkommende presenterer seg fra talerstolen. 

Flertallspartiene har fått det til på rekordtid, hvisker jeg til sidekvinnen. Det er jo bare noen dager siden jeg så en blid ordfører i fotballdrakt på forsiden av lokalavisa. 

«Vi vil ha Haaland og Hegerberg til Nordre Follo»! 

Og gjett hvem som sto på podiet akkurat nå? Jo, ingen ringere enn selveste Haaland. KILs egen Susanne Haaland. Hun vil også spille i Nordre Follo, sier hun fra talerstolen. Men akkurat nå er det Grorud som er hjemmebanen for KILs vinnerskaller. Kan vi spille hjemme snart, spør Haaland fra talerstolen. 

Vi har en plan, men vi kan ikke love noe, svarer ordføreren og vi går videre. 

Det blir mer prat om banekapasitet. Dagens første sak er nemlig Sofiemyr Idrettspark. Kommunedirektøren har nemlig fått beskjed fra flertallspartiene om å hoste opp en god plan for dette området. 

Denne gode planen kan ikke bare være for idretten, har flertallspartiene understreket. 

Vi vil ha en næringspark med parkeringsplasser og aller helst vil flertallet (med FRP i front) ha Stoltenberg Defence Center. Du leste riktig. FrP vil ha et nasjonalt sikkerhetssenter med selveste Jens plassert på Sofiemyr. 

Denne suverene ideen er klekket ut av de fremste sikkerhetsfolka i FrP, på et møte på O’learys. 

Kort fortalt er Frps kongstanke her at Jens Stoltenberg, som snart er ferdig som NATO-sjef og fått seg et lite krypinn i naturskjønne omgivelser i Svartskog, synes dette sikkerhetssenteret på Sofiemyr er så spennende at han og andre viktige samfunnstopper vil stå i kø i 40 sonen i Kongeveien. 

Mens vi for alvor snakker om disse planene, skriker idretten etter et godt anlegg. Ungene har ingen steder å sparke ball. Banekapasiteten er begredelig og KIL damer må fortsatt til Groruddalen for å spille sine hjemmekamper.

Det er flere i denne salen som yter hard motstand i denne saken. Arbeiderpartiet har et nytt forslag med fokus på idretten. Venstre ved undertegnede forsøker også desperat å få posisjonen til å prioritere idretten.

Tenk på barna, tenk på damene, tenk på innbyggerne, er bønnen fra mindretallet. 

Representanten fra KRF har dagens mest fengende slagord. «Få damene heim», sier han på myk, men samtidig bestemt vestlandsdialekt. Det må da være nok kraft i det slagordet til å få posisjonen til å snu, tenker jeg. 

Det viser seg raskt at flertallspartiene ikke er spesielt lydhøre for hverken bønn eller myk vestlandsdialekt.

Saken går gjennom. Det betyr at Frp, med velsignelse fra Høyre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet, nå har kommet et steg nærmere drømmen om Stoltenberg Defence Center, omkranset av blokker, parkeringsplasser, og annen næringsvirksomhet. 

Kanskje og bare kanskje hvis det er plass til overs, kan det hende at det er en bane eller to til ungene som har lyst til å sparke ball i ny og ne. 

Stopp støyen og opprett tilsyn

Ordføreren observerte det samme som meg. Noen representanter henger med hodet, andre sliter med å henge med. En pause vil gjøre susen tenker hun sikkert der hun sitter, og en kort pause blir annonsert. 

Representantene puster lettet ut og trekker raskt mot samlingspunktet - kaffemaskinen. Her svirrer vi rundt som fluer og jakter etter noe å bite i og en makker å summe med. 

Sekretariatet har observert svermen som kikker rundt etter skålene med kjeks og kommer derfor lynraskt til unnsetning. I dag kan vi velge mellom, Ballerinakjeks, Digestive og Mariekjeks. 

Jeg tar minst en av hver og går fornøyd tilbake til plassen. 

To interpellasjoner står for tur. Arbeiderpartiet er først ute. Representanten vil at kommunestyret skal opprette et tilsynsutvalg for helse- og omsorgstjenester. 

Nei, er svaret på den forespørselen.

Deretter er det SV som vil at kommunestyret skal stoppe støyen langs Skiveien/Østfoldbanen. 

Her blir det også nei gitt. 

Et håp er tent 

Jeg er overrasket over hvor effektive vi er i dag. Vi er over halvveis i sakskartet og jeg øyner håp om søvn før klokken 23:00 i dag.

Etter så mange nederlag for opposisjonen, så er jeg jo spent på de neste sakene. Vil det komme et JA, etter hvert? Kanskje den neste saken kan overraske?

Saken om flerbrukshall på Finstad skaper også litt temperatur. Sikkert lite interessant for deg som er Oavis-leser, men denne saken har vært på agendaen i 7-8 år. Planen er at flerbrukshallen skal komme to skoler til gode, men planlagt plassering vil imidlertid spise opp alt av uteområdet for den aktuelle skolen. 

Dette bekymrer MDG sin representant så mye at hun har mistet nattesøvnen, forteller hun fra talerstolen. Foreldre på skolen har også protestert mot disse planene. Flere representanter tar ordet i denne saken. 

Alle er enige, men vil helst ikke stemme for hverandres forslag. Flertallet med Høyre i spissen vil i hvert fall ikke støtte MDGs forslag. De fremmer nytt forslag. Nesten helt likt som det MDG har fremmet.

Enden på visa er god. Flertallets forslag går gjennom. MDGs representant kan forhåpentligvis sove godt i natt. 

Mindretallet fikk ett tja denne gangen. Et lite håp er tent. Det kan vi leve lenge på. 

Planene for gamle VOLVO-tomta er neste sak ut. Vet du hva som skjer der? Denne 57 måls store tomten har tidligere huset bulldosere og gravemaskiner. Nå skal det snart bli 500 - 600 boligenheter her. Detaljreguleringen vedtas og vi ser frem til boliger, barnehage(r) og et yrende liv. 

Nå er det noen vann-og avløpssaker som skal diskuteres. Første sak går gjennom uten en kommentar. Åpne kantorbekken sier mindretallet om sak nummer to. Nei, sier flertallet. Og nei blir det. 

Barnehage og kampen mellom tvillingbyene

Neste sak som skaper engasjement er saken om rullerende barnehageopptak. Opposisjonen har fremmet flere forslag om flere enn ett opptak i året. 

Venstres yngste representant griper mikrofonen og taler for to hovedopptak. Dette vil komme mange foreldre og barn til gode, sier hun. Mindretallet er nokså enige om dette og flere representanter tar ordet rett som det er. SVs representant taler mot strømmen når hun entrer talerstolen. Hun mener fokuset må være på å øke bemanningen i barnehagene fremfor enda flere opptak. 

Flertallet er jo enige, men kostnaden er for høy, sier de. 

En klok ung mann fra Høyre lurer på hvorfor dagens mindretall ikke fikk dette gjennom mens de selv satt i posisjon. Han får ikke svar. 

Nå tar vi enda en pause. Det blir noen kopper med kaffe og vann i disse møtene. Da er det jo lett for at naturen kaller og mange representanter ser mot nytt samlingspunkt- WC-køen. Mens jeg sto i denne køen som aldri så ut til å minke, var pausen plutselig over. Jeg løp inn og var klar for neste sak. 

Er du sint?

Nå skal vi si ja eller nei til at kommunen skal bruke 200 000 kr i året frem til 2028 til markedsføring av regionbyen Ski med slagordet “Kom til ski, så får du mer tid.” 

Undertegnede tar ordet. Som ombudskvinne har jeg nemlig registrert en diskusjon i lokalavisa, der innbyggere fra gamle Oppegård er nokså sinte på det de mener er en forskjellsbehandling mellom gamle Oppegård og Ski. Mange mener at denne delen er glemt, rett og slett slett neglisjert. Som ombudskvinne er det min oppgave å ta opp innbyggernes bekymringer, tenker jeg, og uttrykker det klart fra talerstolen.

En sentral representant fra Høyre tar ordet etter meg. Han er fra Oppegård og han er ikke sint, han føler seg heller ikke glemt, sier han nokså sint. 

Mener Venstre at det var feil med kommunesammenslåing, spør han. Fortsatt nokså sinna. 

Jeg forsøker å svare på replikken hans. Han ristet på hodet der jeg ser på han. Han er fortsatt oppgitt, det gir han tydelig beskjed om. 

Heldigvis kom det en mer avbalansert ordveksling fra en annen sentral Høyremann. Han kunne fortelle at utvalget han leder skal passe på at utviklingen også skjer i Oppegård veldig snart. 

Enden på visa i denne saken er ja til markedsføringspenger til Ski. Så nå skal vi tiltrekke nye innbyggere som vil til hele kommunen, men først via Ski, for der kan de få mer tid. 

Som man roper i skogen får man svar

Vi har vært svært effektive i dag og det går straks mot avslutning. Før vi runder av gjenstår det tre spørsmål og gjennomgang av protokoll. 

Aller først ut er Arbeiderpartiets blideste representant. Hun spør ordfører om mobbing og barna som ikke vil på skolen. 

Deretter er det Venstre som har to spørsmål. Ett om parkeringssituasjonen for ansatte på Kolbotn skole og ett om Skolemiljø Teamet. Etter omorganisering av Oppvekstsektoren har arbeidet med skolemiljø i Nordre Follo ligget helt brakk. 

Svaret fra ordfører, sånn kort oppsummert. Vi har en plan. Vi har tiltak og vi skal jobbe med dette fremover. 

Mens protokollen gjennomgås reflekterer jeg kort over hva som egentlig kom ut av dagens seks timers møte. 

Det ble mange nei, et lite tja og KIL damene skal i alle fall ikke heim med det første. Tvillingbyenes ulike utvikling er et ømfintlig tema. Det blir mye bygging fremover og vi har store ambisjoner for sentrumsutviklingen. 

Tenk om vi hadde like store ambisjoner for barna i kommunen vår!

Klokken er 22:20 og jeg er klar for hjemturen.

LES OGSÅ: HER ER OAVIS SITT «KAMPREFERAT» FRA KOMMUNESTYRET:

Powered by Labrador CMS