BLIR BRA: Hilde Aukrust hos Gården på Svartskog har travle dager midt i koronapandemien. Rundballene på Svartskog har fått kledelig dekor.
BLIR BRA: Hilde Aukrust hos Gården på Svartskog har travle dager midt i koronapandemien. Rundballene på Svartskog har fått kledelig dekor.

Hvordan går det på gården, Hilde?

– Vi er jo kjempeprivilegerte som bor som vi gjør, og med så mye aktiviteter tilgjengelig for ungene.

Publisert

Kalving, lamming, spekeri og våronn er bare noen av ingrediensene hjemme hos Hilde Hammer Aukrust. Gården på Svartskog må drives også i koronaens tid. Hør bare her: 

–Hvordan fortoner livet seg i din verden om dagen? 

– Det er helt sinnsykt travelt! Vi er inne i en sesong som normalt er hektisk nok, med lamming, kalving og våronn, og så ble det plutselig en del ekstrajobb med salget av produkter da hele restaurant-sjiktet falt fra, markeder ble avlyst, og vi i større grad må kjøre ut alle varene til private kunder. Det gjør vi for øvrig med glede når folk velger å handle fra oss! Men det er en ny type logistikk, og fører med seg litt nye utfordringer som må håndteres parallellt med hjemmeskole.

Hodet over vannet

– En typisk dag når det ikke er påskeferie består av? 

– Hehe.. Vi starter dagen med pannekaker til frokost hele gjengen, og nyter i noen minutter at vi ikke trenger å mase ungene av gårde til skolebussen. Så starter de skoledagen, og da går det ca 2 minutter før den samme skolebussen er et dypt savn! Vi prøver å drible rollen som lærer, it-ansvarlig (pokkers OneNote), kokk og megler, med jobben som bonde og lokalmatselger. Generelt er vi litt på hæla, men holder hodet over vannet.  

PS! Saken fortsetter under bildet!

VÅRONN: Mange går turer i området rundt Gården på Svartskog. Ikke alle følger stier og veier. Derfor har Hilde hengt opp dette oppslaget på gården.
VÅRONN: Mange går turer i området rundt Gården på Svartskog. Ikke alle følger stier og veier. Derfor har Hilde hengt opp dette oppslaget på gården.


– Hva er det verste med korona-tilværelsen? 

– Det største praktiske problemet er at vi skulle hatt 4 svenske landbrukspraktikanter her til å jobbe under opplæring i lamminga, og de kommer ikke. 
Det aller verste er å se venner og kollegaer havne i så stor økonomisk knipe at de bukker under. 

Privilegerte

– …og det beste? 

– Fleksibilitet og tid sammen. Barna har allerede fått med seg to kalvinger, vi er mye ute og gjør mye sammen. Selv om skoledagen er der, får vi litt feriefølelse. Bortsett fra all jobbinga. Barna har imponert oss, både i forhold til å følge opp skolens planer, men også med å hjelpe til med lillebror, og med å ta i et tak. Vi er jo kjempeprivilegerte som bor som vi gjør, og med så mye aktiviteter tilgjengelig for ungene. 

– Hva savner du aller mest fra før 12. mars? 

– Litt alenetid. Og søvn. Og så savner jeg at barna får delta på de aktivitetene som de er så glade i og som hører med i hverdagen. Kolbotn Garden, håndball og riding, det er hverdag som er gull.  

Forutsetter medvind i økonomien

– Hva frykter du mest som følge av koronaen? 

– Akkurat nå er jeg livredd for å bli syk midt i lamminga, det går bare ikke. Og så er jeg jo litt bekymret for at de i familien som er utsatt skal bli syke. Sånn på sikt er det også en bekymring at at vi driver i et sjikt som forutsetter medvind i økonomien.  

– Tror du det kan komme noe bra ut av dette? I så fall, hva? 

– Jeg tror økt bevissthet på hva vi har, og hva vi setter pris på rundt oss er en bra ting. Selv kommer jeg til å ha mer fokus på å bruke lokale ressurser. Positivt syn på matproduksjon og selvbergingsgrad i Norge håper jeg på, og det kan jeg snakke lenge om, kjenner jeg! 

– Har du et råd til de som leser dette, uansett kategori? 

– Alt blir bra! Og kjøp spekemat fra Svartskog til påske og etterpå! 

Powered by Labrador CMS