Friluftslivets uke

LÆR OM LOKALHISTORIE: Ruinen Harald Lundstedt sitter ved er trolig Norges eldste sagfundament (fra cirka 1500). Foto: Inger Indset

– Bli med på historisk vandring

Førstkommende søndag kan du bli med på en historisk vandring i barokkhagen ved Hvervenbukta.

Publisert Sist oppdatert

Leder i Gjersjøelva natur- og kulturpark, Harald Lundstedt, inviterer alle til å bli med på den historiske vandringen i spennende omgivelser.

33 METER LANG: Den nyrestaurerte grunnmuren til Stubljan er 33 meter lang og cirka 1.80 høy. Foto: Harald Lundstedt

– Kom for å oppleve barokkhagen med den nyrestaurerte grunnmuren til Stubljan (red. anm.: Stubljan er herregården som brant i 1913), og lære om Gjersjøelvas industrihistorie og de gåtefulle terrassene i Sandbuktskogen, sier Lundstedt, som er bosatt på Sofiemyr.

Han påpeker at arrangementet er gratis og åpent for alle. Oppmøte er på parkeringsplassen ved Hvervenbukta klokken 11:00 søndag 6. september.

– Hele turen tar cirka fem timer. Ta med mat og drikke. På grunn av covid-19-situasjonen ønsker vi påmelding i forkant (red. anm.: Se kontaktinformasjon nederst i saken). For andre noterer vi dette ved fremmøte slik at alle deltakere eventuelt kan spores i ettertid, sier han.

Frilufstlivets uke

Det er i anledning Friluftslivets uke (5. - 13. september) at Nordre Follo turlag og Oppegård historielag har sørget for et felles turarrangement som starter ved Hvervenbukta.

Harald Lundstedt og Tore Stensrud stiller opp som turledere for dagen. De tar deg med på en historisk vandring gjennom barokkhagen hvor du kan se på den nyrestaurerte grunnmuren etter Stubljan.

– Deretter går turen forbi Langbygningen som lokalhistorisk museum og ned til Gjersjøelva, der vi går forbi lokomobilsag, oppgangssag og kvernhuset. Etterpå fortsetter vi oppover elva der vi har Norges eldste sagfundamenter, og videre forbi rester etter kruttverk, oppgangssager, kornmøller, kraftstasjoner og gamle nyoppdagede veifar, sier han entusiastisk.

Sandbuktskogen og båthavna

Fra Gjersjøelva vil gruppen følge naturstien forbi steinalderlokaliteter, strandavsetninger fra istiden før de ankommer de gåtefulle jernalderterrassene i Sandbuktskogen.

– Deretter vil vi fortsette nedom båthavna for å se om det står laks og venter på en liten flom så den kan komme opp i elva å gyte, sier Lundstedt.

Her blir det masse å oppleve på et lite område, ifølge den kunnskapsrike turlederen fra Sofiemyr, som gleder seg til å fortelle om Ljansgodsets historie og mye annet.

For påmelding og ytterligere spørsmål kan du kontakte turlederne Tore Stensrud (mobil: 926 45 646) og Harald Lundstedt (mobil: 970 70 430).

Les også: Ferdig med restaureringen av ruinene etter Stubljan

Powered by Labrador CMS