KONGEVEIEN: Denne veien brøytes stort sett, men ved store snøfall som vi så i går blir den en ypperlig skiløype.

Det beste oktober-føret i gamle Oppegård på mange år! 

Slik har du vel aldri sett gamle Oppegård vise seg i oktobernatten? Vi har testet skiføret i de lokale «løypene»

Publisert Sist oppdatert

Når det snør skal det naturligvis gås på ski (men selvsagt ikke i Ski). 

Skiforeningen meldte mandag kveld om et skiføre som normalt sett er forbeholdt januar i vårt distrikt. Problemet var bare at de foreslo Krokhol i gamle Ski kommune. Det er utenfor vår «jurisdiksjon», men når det tross alt lavet ned hele dagen, så hvor galt kan skiføret være i løypenettet i gamle Oppegård? 

Dette måtte selvsagt Oppegård Avis teste.

Forholdene skulle da også vise seg å ikke være så aller verst. Eller det kommer vel litt an på øyet som ser. Må du ha et solid spor for å få skiglede, er det bare å ta det med ro. Det kommer bedre muligheter.

Bjørkeløv i sporet

Spor er nemlig strengt tatt å ta i, men det var faktisk antydninger til skispor enkelte steder. Med andre ord det var i hvert fall to stykker som startet skisesongen i gamle Oppegård mandag kveld. 

Ettersom det ikke akkurat florerte med løypemeldinger som kunne garantere Krokhol-forhold på Tårnåsen, falt valget av ski, på noe gamle greier i garasjen. Om den dårlige gliden skyldtes flere årganger med universalklister, det altfor slappe spennet i skia  (forrige eier hadde visst noen kilo mindre over tærne) eller alt bjørkeløvet i løypetraséen, er usikkert. Raskt føre var det i alle fall ikke...

BJRØKELØV: Mange skiløpere har ergret seg over granbar i skisporet opp igjennom årene, men løv fra bjørk pleier ikke å være et problem.

Skiføre i gamle Oppegård er ferskvare

Vår lille testrunde på 9,7 kilometer gikk rundt Grønliåsen, og gikk derfor i deler av Oslo sitt løypenett. Oppegård Avis hadde håpet å kunne si at forholdene i gamle Oppegård var klart bedre enn i Oslo, men det skulle vise seg å være ganske likt. Når det er sagt var det stort sett nok snø overalt og det var aldri fare for å gå igjennom snøen. Vi vil dog ikke anbefale noen å bruke langrennsski du er veldig, veldig glad i foreløpig.

De som setter pris på å benytte langrennskiene i gamle Oppegård, vet også at skiføre på natursnø her i bygda er ferskvare. Løypene i gamle Oppegård er sårbare og gir ikke på langt nær like mange snødager som man for eksempel finner i Nordmarka. 

Men ønsker du å spenne på deg skiene og gå fra døra hjemme på selveste Halloween, har du muligheten nå. 

FOTSPOR: Skiløpere og fotfolket krangler i kommentarfelt over hele landet, hvert år, om det er nødvendig å gå med sine føtter i skisporet. Denne kvelden var hvert fotspor verdifullt, for der var det raskere føre.

Snøen kan bli liggende

Skiforeningen skriver på sine nettsider at snøværet vi nå ser, kan spille en viktig rolle for skiføret resten av sesongen. I dag og onsdag er det spådd kuldegrader og på torsdag kommer det en ny runde med snø før regnet kommer. I teorien kan det være nok for å etablere en solid såle som vil holde bedre på snøen ved neste snøfall, skriver Skiforeningen på sine nettsider. 

Skiforeningen har vært ute å pakket løyper i natt

Tirsdag morgen får Oppegård kontakt med løypebasen i Sørmarka, Terje Martinsen. Han forteller at de har vært ute i løypene i natt. 

– Vi pakket løypene i går formiddag og igjen i natt. Men det er for lite snø til å si at det er skiføre selv om det var noen ivrige skigåere ute nå på morgenen. Vi håper på noen cm med snø på torsdag, så det blir skiføre, sier Martinsen til Oppegård Avis. 

Dessverre for gamle Oppegård sine skientusiaster kommer regnet på fredag. Og det skal regne godt igjennom helgen. Vi spurte om det er håp om å bevare løypene. Der var Martinsen pessimistisk.

– Jeg tror nok vi bare får håpe at det ligger igjen en såle, sier han. 

SNØRIKT: Her er den nyeste delen av lysløypa, som binder løypenettet på Tårnåsen og Oppegård sammen med løypenettet på Bjørndal og Prinsdal. Tradisjonelt er denne dalen ofte ganske snørik. Det var den mandag kveld også.
Powered by Labrador CMS