RØRT ORDFØRER: Ordfører Hanne Opdan er rørt og imponert over lokalbefolkningens engasjement for de ukrainske flyktningene.

– Viljen til å bidra gir meg gåsehud

Slik beskriver ordfører Hanne Opdan lokalbefolkningens vilje til å hjelpe flyktninger fra Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har åpenbart engasjert lokalbefolkningen i Nordre Follo. Mange ukrainere er på flukt og de siste ukene har kommunen jobbet på spreng for å lage et godt mottaksapparat i vår kommune. Nå er mye på plass.

– Vi er opptatt av å kunne ta imot flyktninger i denne akutte krisen på en god måte, og vi har etter en grundig gjennomgang, landet på at vi per nå har kapasitet til å ta imot 200 flyktninger, forteller ordfører Hanne Opdan og Tone Skjelbostad, fagsjef for kultur og integrering, i et møte med lokalpressen.

Mange har tatt kontakt

Tallet 200 har de kommet frem til takket være hjelp fra lokalbefolkningen.

– Dette hadde vi ikke klart uten bidrag fra lokalbefolkningen. Det er mange som har tatt kontakt med oss for å tilby de ukrainske flyktningene er sted å bo, og kommunen er nå klare for å ønske de første velkommen allerede denne uken, sier Opdan.

Det er imidlertid ikke «bare» bolig som må på plass i en slik situasjon.

– Hele apparatet vårt må være på plass for å takle dette på en god måte. Linjene våre må fungere, og det er vi sikre på at skal gå bra, for vi har gode rutiner på dette, sier ordføreren.

INFORMERTE: Ordfører Opdan hadde med seg Tone Skjelbostad, fagsjef for kultur og integrering i Nordre Follo kommune, på videolink.

Må registreres

Hun understreker gjentatte ganger at de som skal få hjelp i Nordre Follo må være registrert på det nasjonale mottakssenteret i Råde.

–Registrering er første steg for å få hjelp. Vi vet at det allerede kan være ukrainere på plass i Norge som bor hos venner og slektninger, men for å få den hjelpen man har rett til, må man registrere seg. Det gir en hel rekke rettigheter, fortsetter Opdan.

Hva den enkelte familie trenger fra kommunens apparat vil vurderes separat og forløpende.

– Denne vurderingen er det flyktningetjenesten i Nordre Follo kvalifiseringssenter, som holder til i det gamle rådhuset på Kolbotn, som skal gjøre. Så fort familiene blir bosatt, vil helsetjenesten komme inn i bildet. Det er imidlertid viktig at de må «få lande første», sier Skjelbostad.

HOLDER TIL HER: Flyktningetjenesten har flyttet inn i det gamle rådhuset på Kolbotn.

40 boliger

Per i dag har kommunen rundt 40 boliger tilgjengelig, men prosessen med å skaffe flere går kontinuerlig. I første omgang vil det nesten utelukkende være kvinner og barn som kommer til Nordre Follo, siden det ikke er tillatt for menn mellom 18 og 60 år å reise ut av hjemlandet.

Når flyktningene er registrert, vil det kartlegges og bestemmes hvor de skal bo. Altså i hvilke kommuner de enkelte bør bo og hvor de eventuelt skal bo i Nordre Follo.

De som kommer hit skal være i de tryggeste hender.

– Vi opplever at det allerede er et godt samarbeid med frivilligheten og stor interesse fra ulike menigheter. I kommunen er det betydelige menneskelige ressurser i sving for å ta seg av denne akutte situasjonen på best mulig måte, sier Opdan.

Staten betaler

Det er naturlig nok forbundet store kostnader med å huse og ta vare på rundt 200 flyktninger. Den biten er imidlertid Opdan ikke bekymret for.

– Jeg har tillit til, og forventer, at Staten bidrar slik at kommunene er i stand til å håndtere denne ekstraordinære situasjonen, sier Opdan.

Slik kan du hjelpe: Ønsker du å tilby din hjelp, så er det spesielt to områder kommunen trenger hjelp til. Det første og viktigste er boliger, og det andre er tolketjenester. Ta kontakt med kommunen dersom du kan bidra på disse to områdene.

Powered by Labrador CMS