TORDNER: Einar Engerdal og Harald Vaadal fra Kolbotn IL er ikke i tvil om at ansvaret ligger hos kommunen.
TORDNER: Einar Engerdal og Harald Vaadal fra Kolbotn IL er ikke i tvil om at ansvaret ligger hos kommunen.

Tordner mot kommunen - får kraftig tilsvar

«Vil kommunen ha toppfotball for kvinner her i fremtiden, eller vil de ikke», spør Kolbotn-duoen Einar Engerdal og Harald Vaadal. Svaret fra kommunen er tydelig.

Publisert Sist oppdatert

Det var to frustrerte klubbveteraner som møtte Oppegård Avis onsdag kveld. Slukøret måtte de konstatere at det ikke ble noe Toppserien-oppgjør mot Avaldsnes.

Ifølge en pressemelding fra Kolbotn IL ligger ansvaret for avlysningen hos Nordre Follo kommune. Da vi møtte de to klubblederne på klubbhuset var de fortsatt tydelige på hvem de mener har skylden for den pinlige avlysningen.

– NFFs mann påpekte tre forhold som måtte utbedres for at kampen kunne spilles. Disse punktene overbrakte vi til kommunen på mandag. Dette var vanning, utbedring av noen små groper og merking. Alt ble formidlet til kommunen. I dag konkluderte dommer og NFFs delegat at det ikke var tilfredsstillende utbedret med tanke på sikkerheten til spillere og dommerteam, sier Vaadal.

– Befaring er sjeldent

At en bane i det hele tatt må befares er sjelden kost, ifølge Vaadal.

– Det er ikke vanlig. Vi ba NFF komme hit for å se på banen, fordi vi mistenkte at det kunne bli problematisk. Delegaten på mandagen påpekte tre overkommelig krav til forbedring, men det er dommeren som har det siste ordet.

Arrangementsansvarlig Einar Engerdal sier kommunen har vært på banen både tirsdag og i dag.

– Kommunen har gjennomført tiltak både tirsdag og tett inntil kampen skulle spilles i dag. De tiltakene var åpenbart ikke tilstrekkelig for å ivareta sikkerheten ifølge dommerteamet. Det er kjernen i saken, sier Engerdal frustrert.

Har ikke gjort jobben sin

Ifølge Vaadal og Engerdal ble det satt i gang tiltak for sent.

– Vi registrerer at kommunen var litt trege med å komme i gang, selv om de har gjort tiltak. Ifølge NFF var de tre tiltakene helt absolutte, men langt fra uoverkommelige. Det var tilbakemeldingen vi fikk på mandag.

INGEN KAMP: Dommerteamet valgte å avlyse kveldens Toppserien-kamp mellom Kolbotn IL og Avaldsnes grunnet dårlig bane.
INGEN KAMP: Dommerteamet valgte å avlyse kveldens Toppserien-kamp mellom Kolbotn IL og Avaldsnes grunnet dårlig bane.

– Er det riktig å si at det her er noen i kommunen som ikke har gjort jobben sin tilstrekkelig, siden disse kravene var overkommelig.

– Ja, svarer de to.

– Svært uheldig

Hvordan reagerer dere på at slett arbeid fører til at en Toppserien-kamp med nasjonal interesse må avlyses, én time før kamp?

– Det er svært uheldig og det setter oss i en veldig vanskelig situasjon. Vi er ansvarlig for at kampen skal gjennomføres, og får også det meste av kritikk her. Vi må bare beklage overfor alle, spesielt Avaldsnes. Når det er sagt har kommunen et helt klart ansvar for banen. Det må kommunen bare ta innover seg. De har driftsansvaret og skal sørge for at banen er vedlikeholdt. Det er en driftsavtale, sier Vaadal.

Stiller spørsmål til kommunen

De vil ikke svare på om de anser det som et avtalebrudd, men Einar Engerdal mener kommunen heller må bestemme seg for om de vil ha et toppserielag for kvinner på Kolbotn.

– Vil kommunen ha toppfotball for kvinner her i fremtiden, eller vil de ikke? Du må gjerne stille det spørsmålet til Per Kristiansen i kommunen, for de har ansvaret.

Både Engerdal og Vaadal er tydelig frustrert over at klubben nærmest bli idiotforklart av både John Arne Riise og andre aktører.

– Jeg registrerer at Riise adresserer frustrasjonen sin mot Kolbotn, og det er greit, vi tar den. Men det er ikke tvil om hvem som har vedlikeholdsansvaret for banen i denne saken, sier han.

Får svar på tiltale

Da vi konfronterer Nordre Follo kommune og Per Kristiansen med uttalelsene over, er det tydelig at «alle saker har to sider». Så også denne.

– Denne saken er mer kompleks enn som så, men det er helt riktig at det er vårt ansvar å vedlikeholde banen. Likevel må jeg få svare på dette med at vi har vært for trege. Vi har siden befaringen på mandag forsøkt å sette i gang vanningsanlegget under banen, men det har vært svært vanskelig siden det er tele i bakken fortsatt. Rørene er fryst. Vi har gjort alt vi kan for å løse problemet og vi har også vannet manuelt, begynner han.

Kristiansen opplever rett og slett at kritikken fra KIL er en ansvarsfraskrivelse fra klubbens side.

– Vi hadde en god dialog hele dagen i går, de visste om problemene med vanningen, vi har merket opp banen på nytt og lagt sand i de hullene vi fikk påpekt. Vi kunne ikke gjort så mye annerledes etter befaringen. Kolbotn IL kunne derimot fint flyttet denne kampen for flere dager siden. Det er også et faktum, sier Kristiansen.

KUNNE FLYTTET KAMPEN: – Kolbotn kunne fint flyttet denne kampen allerede mandag. Det var helt opp til dem, sier Per Kristiansen i Nordre Follo kommune.
KUNNE FLYTTET KAMPEN: – Kolbotn kunne fint flyttet denne kampen allerede mandag. Det var helt opp til dem, sier Per Kristiansen i Nordre Follo kommune.

– En tabbe å ikke flytte kampen

Da Oppegård Avis snakker med ham på telefon i 20-tiden onsdag kveld, hadde han allerede fått med seg uttalelsene til Avaldsnes-trener John Arne Riise.

– Det er et paradoks at John Arne Riise er den mest reflekterte i denne saken som sier at KIL og NFF burde sett dette komme og gått for en reservebane. Jeg kunne ikke vært mer enig. Dette er en ansvarsfraskrivelse fra KIL og jeg mener det rett og slett var en tabbe å ikke flytte denne kampen. Flytting er ikke mitt eller kommunens ansvar, sier Kristiansen.

Samme problem hvert år

At Sofiemyr stadion og andre gressbaner i kommunen - også i Ski - har vårproblemer er en tilbakevendende sak hvert eneste år, ifølge Kristiansen.

– Det er viktig å ha med seg at da dette er en bane uten undervarme så er det ikke mulig å få optimale forhold før det blir god varme i jorden og masser av sol. Vi har klart å få fin bane utover sesongen før og det får vi igjen, sier han og legger til følgende forsikring:

– Det er vel ikke så mange som ønsker seg en grønn, fin slette på Sofiemyr, mer enn oss i kommunen, sier han.

– Lover å samarbeide godt

Til tross for det harde ordskiftet i denne saken, bedyrer Kristiansen at det ikke blir vanskelig å samarbeide med Kolbotn IL i tiden fremover.

– Nei, jeg forstår deres frustrasjon og at det kan gå en kule varmt. Vi skal samarbeide i tiden fremover også og jeg kan forsikre om at vi vil prioritere å legge til rette for toppfotball for kvinner på Kolbotn. Jeg må derimot innrømme at jeg blir litt skuffet over de ordene fra Kolbotn, for vi har gjort alt vi kan for å klargjøre banen fra kommunens side. Når jeg møter dem i morgen skal jeg fortelle dem at jeg opplever dette som å kastet under bussen, men jeg kan forsikre deg om at vi fra kommunens side skal samarbeide godt med Kolbotn IL også i tiden fremover, sier Kristiansen fra Nordre Follo kommune.

NB: I anledning den betente saken har også Nordre Follo kommune sluppet en pressemelding om saken. Den kan leses her.

Powered by Labrador CMS